Klar for OL med studier tilpasset idrettskarrieren

Å være toppidrettsutøver med blant annet deltakelse i EM og OL hindret ikke Henriette Jæger fra å starte på høyere utdanning. Med et årsstudium tilpasset en blomstrende sportskarriere får hun drive enda mer med det hun elsker aller mest, nemlig idrett!

OL klare Henriette Jæger. Foto: Ann-Kristin Johansen, Høgskolen i Østfold

OL klare Henriette Jæger. Foto: Ann-Kristin Johansen, Høgskolen i Østfold

Nylig satte hun norsk rekord på 400 meter. Denne våren var hun med i Norges EM-tropp til Roma, og om kort tid skal hun delta i OL og løpe sammen med verdensstjernene i Paris. Man skulle kanskje tro det var tiden som løp fra den unge friidrettsutøveren fra Aremark i Østfold, men den gang ei. Innimellom lange treningsøkter, stevner og internasjonale turneringer har Henriette Jæger også studert idrett på Høgskolen i Østfold.

— I hverdagen min er det mye trening og rutiner. Akkurat nå (i OL-oppkjøringen red.anm.) går det mest soving, spising og trening, men tidligere i år var det studering i tillegg, sier hun.

Og legger til:

— Det som er veldig fint med å studere er at man må ha tankene litt på andre ting også. Det var egentlig derfor jeg valgte å studere og det trives jeg veldig godt med.

Studier tilpasset idrettskarrieren

Henriette søkte seg inn på årsstudiet i kroppsøving og idrett gjennom toppidrettsavtalen som er et ledd i samarbeidet mellom Olympiatoppen og HiØ. Formålet med avtalen er å gjøre det mulig for idrettsutøvere som Henriette å kombinere utdanning og toppidrett.

Studenter med en aktiv toppidrettsavtale kan søke om individuell tilrettelegging.

Når Henriette er inne i de mest intense treningsperiodene er det ikke alltid like lett å få med seg den fysiske undervisningen, eller planlegge for en solid leseøkt. Da hjelper det å få digital tilgang til undervisningsvideoer og powerpointer så studieøktene kan klemmes inn mellom fysiske treninger.  

— Kombinasjonen toppidrett og studier gjennom toppidrettsordningen fungerer god for meg og det er absolutt veldig godt tilrettelagt. I tillegg har jeg lærere som jeg har kunnet ringe når som helst om jeg lurer på noe, forteller hun.

Henriette fullførte en eksamen før jul, men vårens eksamen måtte hun utsette på grunn av en krevende oppkjøring til friidretts-EM i Roma.

— Jeg hadde sikkert klart det, men i idrett er det så små marginer så jeg ville ikke ta den risken, forklarer hun.

At eksamen måtte vente trengte hun ikke angre på. For med tiden 22.71 ble det seier i semifinaleheatet på 200 meter og ungjenta tok seg helt til finalen.

Ble del av et hyggelig studiemiljø

Det er den ikke-obligatoriske delen av årsstudiet som Henriette har fullført. Etter sommerens OL-deltakelse har hun den obligatoriske delen igjen.  

Noe av det Henriette har likt aller best på studiet så langt er testingen av andre idrettsutøvere på høgskolens idrettsmedisinske testlab, som er en del av et avansert simuleringssenter på høgskolens campus i Fredrikstad.

— Det var midt i blinken i forhold til hva jeg liker. Vi testet masse idrettsutøvere, utført styrketesting og testet treningsopplegg. Det syntes jeg var kjempegøy, forteller hun entusiastisk.

Idrett har alltid vært en av hovedingrediensene i livet hennes  

— Det har alltid vært viktig for meg. Både mamma og pappa har drevet aktiv idrett og jeg begynte når jeg var sånn 4-5 år. Jeg har alltid hatt sykt mye energi så det var vel bare å få det ut på en eller annen måte, sier hun.

Årsstudiet i kroppsøving og idrett bygger på rammeplanen for grunnskolelærerutdanningen for 5.- 10. trinn og er et svært populært studieprogram. Når Henriette har løpt fra seg en gang i fremtiden er hun ikke fremmed for en yrkeskarriere som lærer.

— På sikt har jeg lyst til å studere idrettspsykologi. Men jeg har egentlig veldig lyst til å bli lærer, som pappa. Kanskje lærer i samfunnsfag, psykolog eller gymlærer, sier hun og føyer til:

— Når jeg er ferdig med idretten selv så sitter jeg jo med veldig mye kunnskap så om jeg kan videreføre den til andre og det må jo det være veldig bra?

Hva liker du best ved studentlivet?

— Det var veldig hyggelig sammen med de studentene jeg gikk i klasse med, og det er idrettsfolk så vi er jo litt like sånn. Man klarte å skape et studiemiljø, vi lagde grupper og var sammen litt på fritiden også og så leste vi sammen. 

- Og så er jeg egentlig veldig glad i å lære nye ting, særlig når jeg lærer om idrett så syntes jeg jo det er kjempeinteressant, føyer hun til.

Mat og media

Det er ikke alltid Henriette rekker å klemme inn en leseøkt når hun er på samlinger, men i fjor høst hadde hun ikke noe valg. Uken etter treningsleiren var det nemlig eksamen.

— Jeg kobler ofte mye ut på samlinger, men akkurat da satt jeg og leste innimellom og det fungerte greit. Det som er perfekt med lesing er at du restituerer, forklarer hun.

Uten mat og drikke duger helten ikke lyder ordtaket. Så skolematpakka til en toppidrettsutøver, hvordan ser den egentlig ut?

For første gang ser det neste ut til at løpetalentet skal bli svar skyldig. Smilende innrømmer hun:

— Eh, nå har jeg vært så heldig at pappa har smurt matpakka mi i alle år og det tror jeg han har gjort fordi han vet at hvis ikke han hadde gjort den jobben så hadde jeg gjerne kjøpt litt drittmat. Men jeg har blitt mye flinkere på matpakke med årene. Jeg har alltid med nok mat, heller for mye enn for lite. 4-5 brødskiver med skinke ost og grønnsaker. For det er små marginer så man må også tenke på hva man spiser. Og det fine med landslagssamlinger er også at jeg har lært mye om kosthold underveis.

Med litt ekstra tyngde legger hun til:
— Så jeg er blitt bevisst og vet hva jeg bør spise og ikke spise.

Vi hopper kjapt til et annet ord på M, nærmere bestemt media. Hvordan er det å bli et kjent navn i idrettsverdenen og måtte forholde seg til medieinteressen?

— Opp gjennom årene har man på en måte fått trening på det også så har jeg blitt klokere på det jeg sier og svarer bedre for meg. Men det kan være litt stress en gang iblant. Særlig før jeg skal løpe er jeg ikke så veldig glad i å snakke med media for da er jeg gjerne helt i min egen boble. Men det er en del av gamet og man må bare liksom forholde seg til det, konstaterer hun.

Klar for nytt semester, men først...OL

Og alt tyder på at Henriette er god på å gå inn «i bobla» og stenge all støy ute. Når hun står på startstreken like før løpet «forsvinner» hun i seg selv.

— Det er helt sykt, jeg går inn i en sånn boble som jeg aldri klarer å gå inn i utenom akkurat når jeg er i en konkurranse. Jeg stenger alt annet som skjer ute når jeg løper og så husker jeg ingenting fra løpet etterpå, avslører hun.

Før Henriette går løs på et nytt semester som student på årsstudiet er hun altså klar for OL-deltakelse og det hun kaller en skikkelig «syrefest».

— For man må like å ha det vondt om man skal løpe 400 meter, forklarer hun.

For studieåret som er tilbakelagt er eksamen over og pensumbøkene parkert. Nå er et fullt fokus på Paris.

Det er lov å spørre hva du håper på der?

— Først og fremst håper jeg på å prestere og perse. Men en semifinale hadde selvfølgelig vært gøy. Og så har vi stafetten da hvor det hadde vært utrolig kult å sette norsk rekord.

Les mer om:

Publisert 17. juli 2024 10:37 - Sist endret 17. juli 2024 10:37