Skjørtekanter, himmerik og fjell og dalar: Er oversettelse av sanger mulig?

Griegs sanger synges ofte på tysk i det store utland og Beatles ble faktisk oversatt og fremført på norsk i Norsktoppens glansdager. Og Inger Lise Rypdals «Fru Johnsen» er egentlig en oversettelse(?) av amerikansk country-sang. Men hvordan foregår slike oversettelser?  Og hvilke grep tar oversettere for å gjøre en klassisk sang eller en pop-«hit» sangbar på et annet språk?

Dette har en forskergruppe med utspring i språkmiljøet ved Høgskolen i Østfold vært nysgjerrig på, og sammen med andre forskere fra Norge og fra fem andre europeiske land har de gått løs på dette spørsmålet. Etter tre års arbeid har de nå gitt ut en bok i Berlin under tittelen Song Transation: Lyrics in Contexts.

Nå presenteres de viktigste resultatene fra prosjektet, og forskergruppen legger i første runde hovedvekt på oversettelse av kunstsanger til konsertbruk, men også lokaltilpasset oversettelse av populærmusikk. Deretter blir det en praktisk demonstrasjon av hvordan sangoversettelse foregår. Sammen med sangeren og oversetteren Knut Jørgen Moe vil gruppen presentere og kommentere hans oversettelse av en kjent sang (kveldens overraskelse) som deretter fremføres.  Slik kan vi få et inntrykk av hvordan oversatte sanger høres ut i virkeligheten.

Marcus Axelsson er førsteamanuensis i nordisk med Høgskolen i Østfold og har analysert provoserende oversettelser av amerikansk visesang til norsk og svensk.

Sigmund Kvam er professor i tysk og oversettelse ved Høgskolen i Østfold og har analysert oversettelser av Grieg-sanger til tysk (og skriver for tiden bok om emnet). Han er dessuten kveldens pianist.

Knut Jørgen Moe er frilans sanger med praksis fra bla. Den Norske Opera. Han er også oversetter av både operatekster og «Lieder» til norsk. Han har oversatt og vil fremføre kveldenes kunstneriske overraskelse sammen med Sigmund Kvam.

Nini Ritzau er frilans sanger og pedagog. Hun er høyskolelektor i sang på Institutt for scenekunst ved  Høyskolen Kristiania.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Velkommen!

Publisert 7. mars 2022 14:19 - Sist endret 7. mars 2022 14:19