Grønt demokrati - hva er det og hvordan bidrar det til å håndtere økokrisen?

ELLA, Litteratur i kontekst, arrangerer åpen gjesteforelesning ved professor Odin Lysaker (UiA). Alle interesserte er velkommen!

Selvportrett av Odin Lysaker.

Odin Lysaker.

Litteratur i kontekst i HiØs strategiske satsingsområde ELLA (Education, Literature, Language) arrangerer åpen gjesteforelesning ved professor Odin Lysaker (Universitetet i Agder) med tittelen Grønt demokrati - hva er det, og hvordan bidrar det til økokrisen? 

Introduksjon av stipendiat Karl Kristian Bambini, Høgskolen i Østfold.  

Vi står overfor en natur- og klimakrise som påvirker både oss mennesker og resten av jordsystemet. I år overskred vi den femte av ni planetære tålegrenser, for kun å nevne en av økokrisens mest alvorlige følger.

Da er noen bekymret for at det representative demokratiet ikke kan håndtere økokrisen, mens andre frykter økofascisme. Men det finnes en gyllen middelvei: økologisk demokrati. I forelesningen forklarer Odin Lysaker hva slags demokratimodell dette er og hvorfor den er bedre enn de andre alternativene.

Karl Kristian S Bambini introduserer Lysaker og setter foredraget i lys av norske litterære økodystopier. Økodystopi er en dyster sjanger som har vokst her i Norge det siste tiåret. Bambini skal fortelle om flere tekster som tøyer grensene mellom demokratiske og autoritære styringsmåter (med tanke på natur, oljeutvinning, og forbruk). Bambini er stipendiat ved Høgskolen i Østfold og forsker på hvordan den norske velferdsstaten er visualisert og diskutert i norske litterære økodystopier.

Lysaker (født 1976) er filosof, poet og professor ved Universitetet i Agder. Han har doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Oslo, med Arne Johan Vetlesen som veileder. Lysaker er særlig interessert i naturfilosofi, der han blant annet forsker på dypøkologi og økologisk demokrati. Lysaker er kjent som en engasjert formidler av fagstoff til offentligheten, og bidro blant annet til debatten om økosorg og klima og demokrati i Morgenbladet og NRK P2 Verdibørsen.

Gjesteforelesningen holdes i Biblioteket ved studiested Halden, med streaming i Vimeo: https://vimeo.com/764055983

Velkommen!

Les mer: 

Publisert 6. okt. 2022 11:18 - Sist endret 31. okt. 2022 13:38