Aktuelle saker - Side 4

Gjennom historien har allianser inntatt ulike former og hatt ulike funksjoner.

De to siste årene har Covid-krisen bekreftet at alliansebygging er et sentralt verktøy, enten i form av allianse mellom stater eller mellom regjering og befolkning.

Å forstå alliansekonseptet er viktig for å forstå en verden som ikke lenger kjenner fysiske grenser og hvor utfordringer som mennesker møter er globale.

– Den pågående opptrappingen av konflikten mellom NATO-landene og Russland i forhold til Ukrainas skjebne er en påminnelse om hvor viktig og komplisert allianseproblematikken er og ikke minst hvor avgjørende allianser er i en verden hvor tillit og tillitsbygging har blitt en dyrebar vare.  Vår bok om allianser er ment som et viktig bidrag til samfunnsdebatten i den forbindelse, hvor tematikken belyses fra forskjellige vinkler, sier redaktør Franck Orban.

Alexander K. Lykke, førsteamanuensis ved Instituttet for språk, litteratur og kultur og spesialist i norrønt språk, har bidratt i den kjempepopulære serien "Beforeigners". I dette intervjuet forteller han om sine bidrag og hvordan du kan – og burde – bli en ekspert i norrønt du også.

KRONIKK: 30. november kunngjorde Eric Zemmour at han stiller som kandidat til presidentvalget i Frankrike i april 2022. Han klarte å prege den tidlige fasen av valgkampen med et budskap som for mange virker sjokkerende. Det er likevel viktig å skjønne hva som motiverer ham. Zemmour kan egentlig forstås på to nivåer. Det ene er personlig. Det andre er politisk.

De siste 20 årene har Skottland gjennomgått store politiske endringer, noe som har ført til at skotsk nasjonal identitet og Skottlands framtid som nasjon har kommet i fokus. Skotsk nasjonal identitet har blitt et relevant spørsmål for både politikere og vanlige skotter som i økende grad utforsker sin identitet og tilhørighet. I denne søken etter tilhørighet utenfor Storbritannia, har Norden kommet i fokus som et alternativ, og dermed som en rollemodell for Skottland. Hva er grunnlaget til ideen om skottenes nordiske identitet og hvilke elementer kjennetegner den? I hvilken grad er den kultur- og historie basert, eller politisk konstruert?

I forbindelse med det franske presidentvalget neste år, tar vi for oss Eric Zemmour - den franske skribenten, forfatteren og politiske provokatøren på ytre høyre i fransk politikk - som kunngjorde 30. november 2021 at han stiller til valg som Frankrikes neste president. Han har blitt kalt en fransk Donald Trump, men stemmer dette? Hvilken bakgrunn har han og hva gjør ham til en konkurrent av Marine Le Pen og av den franske høyreside? Elin Strand Larsen, nesteleder i AreaS, samtaler med Franck Orban, førsteamanuensis i fransk kultur og samfunn ved HiØ og leder i AreaS. Opptaket er lagd 25. november 2021. 

Prat om drivhusgasser er byttet ut med «karbon-snakk». Ny forskning viser at de mest brukte ordene blant politikere, forhandlere og ikke minst klimaaktivistene er avgjørende for fremdrift og veivalg i klimaarbeidet.

PODKAST: I anledning G20-toppmøtet i Roma 30.-31. oktober 2021 møttes president Emmanuel Macron og president Joe Biden for å ta et skritt videre i forsoningsprosessen mellom de to landene. Bakgrunnen for det var AUKUS-skandalen, hvor Australia brått skrotet en avtale fra 2016 inngått med Frankrike om å kjøpe dieseldrevne ubåter for i stedet å inngå en ny avtale med USA og Storbritannia om leveranse av atomdrevne ubåter. Kontraktsbruddet ble en tankevekker for et Frankrike som fortsatt har globale ambisjoner for sin utenrikspolitikk.

I samarbeid med engasjerte aktører på Svullrya i Finnskogen, litteraturviter Jon Holm og bokhandler Andreas Søvik Helgeberg, har førsteamanuensis i nordisk litteratur Barbro Bredesen Opset (HiØ) bidratt med å arrangere litteraturseminaret «Sted i litteraturen – litteraturens steder. Fortellinger fra Finnskogen».

Kansler Angela Merkel takker for seg etter 16 år ved makten. Hvilket Tyskland etterlater hun seg og hvilket land får vi etter forbundsdagsvalget som ble holdt 26. september 2021? Forskergruppen ved HiØ AreaS tok imot Kai Hanno Schwind 27. oktober 2021 for å diskutere veien videre for Europas og EUs sentralmakt. Kai er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Han leder Kristianias forskergruppe kunstfag og er bl.a. medprogramleder for podkasten "Tyskerne."

Videoopptaket kan hentes på AreaS TV

PODKAST: Rettssaken mot gjerningsmennene bak attentatene i Paris 13. november 2015 startet 8. september og vil vare i åtte måneder. Det er den største rettssaken som noensinne har vært holdt i Frankrike. Rettsprosessen overføres via en webradio til de fornærmede som ikke er til stede. Det er første gang et slikt medium tas i bruk.

PODKAST: Paris-oppholdet «formet» Jonas Gahr Støre, ifølge NRK-journalisten. Du også kan forvente mange berikelser dersom du begir deg ut på et utvekslingsopphold i Frankrike. For å snakke om fransk-norske kulturforskjeller og det å bosette seg i et annet land, har Frankrike forklart denne uken invitert Lorelou Desjardins.