Aktuelle saker - Side 2

Andre omgang av presidentvalget i Tyrkia fant sted 28. mai 2023. Som forventet ble den sittende presidenten Recep Tayyip Erdogan gjenvalgt. Hva betyr valgseieren for hans posisjon innad i Tyrkia? Ønsker han seg bare mer makt eller om å bli "Det osmanske rikets 37. kalif"? Hvor langt er han villig til å gå for å gjenskape storheten Tyrkia mistet da Det osmanske riket ble oppløst i 1923 og ble erstattet av den tyrkiske nasjonalstaten? Hvor mye ligger igjen av det gamle osmanske riket i dagens Tyrkia?

Helt siden terrorangrepet den 11. september 2001 har bekjempelse av terrorisme stått øverst på lista over sikkerhetspolitiske spørsmål. Tiltak for å bekjempe terrorisme har påvirket både livene og samfunnene våre i svært stor grad, og i boken "Kampen mot terrorisme: strategier for bekjempelse" diskuterer forfatter Sondre Lindahl hvordan ulike perspektiver på fenomenet påvirker hvilke strategier stater velger å bruke i kampen mot terrorisme.

 

Hva er økonomisk krigføring og hva skal man med det? Er sanksjoner, blokade eller boikott effektive midler i en økonomisk krig? Hva har økonomisk krigføring å si for utfallet av krigen i Ukraina? Det snakket vi om på vårt AreaS-seminar 11. april, sammen med Kåre Dahl Martinsen fra Forsvarets Høgskole, som har skrevet boken "Økonomisk krigføring".

Vi lagde en podkast av seminaret, som du finner på AreaS' webside, samt en video, som du finner på AreaS kanal på Youtube.

KRONIKK: De siste ukene har Frankrike vært preget av flere runder med streik og store demonstrasjoner mot den nye pensjonsreformen som fremmes av regjeringen til statsminister Elisabeth Borne. Den sterke motstanden mot den franske pensjonsreformen gjenspeiler det faktum at et flertall av franskmenn ikke ønsker å jobbe to år til før de kan gå av med pensjon, slik den foreslåtte reformen legger opp til. Har franskmennene blitt late eller har de skjønt noe som man i Norge helst ikke vil snakke høyt om?

KRONIKK: Høsten 2022 poppet det ene franske regjeringsmedlemmet etter det andre opp godt inntullet i høyhalsete ullgensere og boblejakker – til og med president Macron dukket opp med høyhalser under dressjakken i stedet for skjorte og slips. Det hele ble en stående vits i media og blant folk flest, men grunnen var viktig nok: å spare på strømmen når vi står midt i en energikrise.

UKENS ANALYSE: President Macron har flere ganger blitt kritisert for sin håndtering av Ukraina-krigen. En fransk oppfordring om ikke å ydmyke Moskva dersom Russland skulle tape krigen mot Ukraina - og senere om å gi Russland varige sikkerhetsgarantier etter at krigen er slutt -, vekket skepsis i EU og NATO. De ukrainske myndighetene forstod heller ikke hvorfor Paris fortsatt var i dialog med Putin, samtidig som de franske leveransene av avanserte våpensystemer stadig økte.

KRONIKK: Det franske språket er rikt på mange måter. Gjennom 1.000 år med fremragende litteratur har det opparbeidet seg en status som et av verdens vakreste språk. Samtidig har denne statusen, som særlig knyttes til det man kaller referansefransk, ført til at de som snakker fransk annerledes enn det parisiske borgerskapet, ofte utelukkes fra viktige politiske og kulturelle arenaer. Stadig flere franskmenn tar til orde for å bekjempe lingvistisk stigmatisering. Er ikke det franske språket rikt også nettopp fordi det finnes så mange varianter av fransk?

Høgskolen i Østfold har et av Norges største språkfaglige undervisnings- og forskningsmiljøer og tilbyr studier innen både engelsk, fransk, tysk, spansk og norsk. I tillegg er Nasjonalt senter for engelsk og fremmedspråk i opplæringen lokalisert ved HiØ. Nå starter språkmiljøet opp et eget tidsskrift.

Barbro Bredesen Opset, førsteamanuensis ved Fakultet for lærerutdanninger og språk, innledet nylig Litteraturfestivalen i Grue, med noen av Norges mest kjente forfattere som bidragsytere. 

KRONIKK: Etter valget til Nasjonalforsamling i Frankrike i juni i år fikk Marine Le Pens nasjonalpopulistiske parti Nasjonal Samling (NS) 89 representanter. Det er partiets beste resultat noensinne. Partiet har nå den nest største gruppen i Nasjonalforsamlingen etter venstrealliansen NUPES, dannet av det radikale venstrepartiet Det ukuelige Frankrike, kommunistene, sosialistene og de grønne.