Norden som en «positive Other» for Skottland

Skottland holdt en uavhengighetsavstemning 18. september 2014. Resultatet var jevnt, men majoriteten stemte for å forbli en del av Storbritannia. Siden da har spørsmålet om Skottland burde være en uavhengig nasjon preget både politikere og vanlige skotter. I den forbindelse, har referanser til nordiske land økt og Norden har blitt presentert som en rollemodell for et uavhengig Skottland.

Skotske demonstranter med nordiske flagg i Glasgow

Demonstrasjon for skotsk uavhengighet i Glasgow i 2018. Bilde: Laila Berg

En kvalitativ studie av populære forestillinger om Norden

I sin doktoravhandling, som hun har nå disputert, undersøker høgskolelektor Laila Berg hvilke forestillinger et utvalg av den skotske befolkningen har om Norden. 40 ulike individer har blitt intervjuet om deres forestillinger, assosiasjoner og vurderinger av Norden og dens rolle for Skottland. Denne studien bidrar til å nyansere og utvide forståelsen av Nordens rolle i dagens Skottland ved å rette søkelyset mot den uformelle diskursen. Et sentralt funn viser at Norden ikke bare har blitt et meningsfullt konsept blant studiens informanter, men også at det er samsvar mellom politiske representasjoner og vanlige skotters forestillinger.

Norden som en «positive Other»

På mange måter eksemplifiserer og uttrykker Norden en alternativ visjon for Skottland, noe mange i det skotske samfunnet mener er mer attråverdig enn dagens situasjon. Egalitarisme, vellykkede velferdssamfunn og progressiv og inkluderende politikk er hva som oftest blir assosiert og beundret ved Norden. Skottlands eget selvbilde bygger også i stor grad på de samme assosiasjonene. Norden er dermed gjort familiært, men samtidig forblir det en kilde til inspirasjon. Denne todelte egenskapen er nettopp det som gjør ideen om Norden og det nordiske argumentet så overbevisende i Skottland. Norden utgjør på denne måten en «positive Other» for Skottland.

Av Laila Berg
Publisert 3. mars 2022 15:50 - Sist endret 7. nov. 2022 13:41