Innledet Litteraturfestival i Grue

Barbro Bredesen Opset, førsteamanuensis ved Fakultet for lærerutdanninger og språk, innledet nylig Litteraturfestivalen i Grue, med noen av Norges mest kjente forfattere som bidragsytere. 

Profilbilde av Barbro Bredesen Opset.

Barbro Bredesen Opset. Foto: HiØ.

I år er det 200 år siden en ufattelig tragedie fant sted i Grue i Solør. Under gudstjenesten 1. pinsedag tok den flere hundre år gamle stavkirka fyr og 116 mennesker brant inne i kirka. Hendelsen har vært markert på forskjellige vis gjennom dette året, blant annet med et eget spel på Gruetunet og konserter av kjente musikere fra områdene omkring, som Sinikka Langeland og Frode Haltli.

Lørdag 1. oktober var det Litteraturfestivalen i Grue sin tur, og årets tema rettet seg mot forhold mellom litteratur og virkelighet, virkelighetslitteratur. Barbro Bredesen Opset, førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Institutt for språk, litteratur og kultur, innledet festivalen med et faglig foredrag der den historiske kirkebrannen var utgangspunktet for spørsmål om hvordan litteratur tar opp i seg grufulle hendelser som denne.

Bildet viser bokomslaget på Åsa Holts historiske roman "Johannes". Forfatter og boktittel står øverst. Midt i bildet står en kirke i brann og i nederste felt går/står to personer bøyd mot bakken.
Åsta Holts historiske roman "Johannes". 

Kirkebrannen er en sentral del av handlingen i Åsta Holths historiske roman "Johannes" (1975) og Peter Wessel Zapffes religionskritiske og eksistensfilosofiske verk "Lyksalig pinsefest" (1971) og Opset rettet blant annet oppmerksomhet mot hvordan de er forskjellig betonet i forhold til traumet. Hun knyttet i tillegg an til en fiktiv kirkebrann i et av brannens samtids mest kjente forfatterskap: i Henrik Wergelands diktverk "Jan van Huysums blomsterstykke" (1840). Denne brannen er fiktiv, og ikke lagt til Grue, men Opset viste eksempler på hvordan en kan tenke seg at den faktiske hendelsen i Grue hadde betydning for dette som gjerne omtales som blant Wergelands mest bemerkelsesverdige verk. Wergelands diktverk er et godt eksempel på hvordan forfattere innreflekterer forholdet mellom virkelighet og kunst, den kan leses som kunstfilosofi i verseform.

Litteraturfestivalen hadde besøk av noen av Norges mest kjente forfatterne. Edvard Hoem og Levi Henriksen ga innblikk i deres forfatterskap, samt deres tanker omkring relasjonen mellom virkelighet og litteratur. Som moderator for paneldebatten bidro Forfatteren Adelheid Seyfarth med gode spørsmål og interessevekkende tanker omkring skriving og virkelighet.

Bildet viser et gruppebilde av 8 personer.
Barbro sammen med de andre bidragsyterne og styret for festivalen. Bak fra venstre: Svein Axel Moen, Nils Vanebo, Annie Gulvik, Helén Evenstad, Adelheid Seyfarth, Terje Andresen. Foran fra venstre Edvard Hoem, Levi Henriksen, Barbro Bredesen Opset  Foto: Morten Stensberg.

Les mer: 

Emneord: litteraturfestival, Grue, kirkebrann, stavkirke, virkelighetslitteratur Av Barbro Bredesen Opset
Publisert 11. okt. 2022 08:44 - Sist endret 11. okt. 2022 14:12