Å fortelle Finnskogens historier

I samarbeid med engasjerte aktører på Svullrya i Finnskogen, litteraturviter Jon Holm og bokhandler Andreas Søvik Helgeberg, har førsteamanuensis i nordisk litteratur Barbro Bredesen Opset (HiØ) bidratt med å arrangere litteraturseminaret «Sted i litteraturen – litteraturens steder. Fortellinger fra Finnskogen».

Barbro Bredesen Opset som taler på seminaret.

Barbro Bredesen Opset på seminaret. Foto: Shane Colvin

Første del av seminaret fant sted i Bokhandleriet, en bruktbokhandel drevet av Andreas Søvik Helgeberg (www.facebook.com/bokhandleriet). Daniel Lees Fryer (HiØ) åpnet seminaret med et selvkomponert musikkstykke, «Ghosts of Finnskogen», som blant annet baserer seg på lydopptak av det særegne skogfinske talemålet og om livet på skogen. Deretter fulgte en samtale mellom Jon Holm og forfatteren Aud Korbøl: «Om skogfinner og finnskoginger».

Seminarets andre del fant sted på Svullrya skole, først med to foredrag. Barbro Bredesen Opsets foredrag handlet om skog som sted og motiv i litteraturen, sett gjennom litteraturhistoriske eksempler. Foredraget inneholdt også refleksjoner om hva som er særegent ved Finnskogen som sted, om dagens situasjon og om hvorfor og hvordan man i skolen kan  formidle om skogfinsk kultur som en nasjonal minoritetskultur. Førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Universitetet i Sørøst-Norge, Sveinung Nordstoga var også gjest ved seminaret på Svullrya, og med sitt foredrag bidro han med tettere blikk på skogfinske forfatterskap: «Om staden som inngang til litteraturhistoria og litterære tekstar. Kort om Hans Børli, Åsta Holth og Mikael Niemi». Seminarets siste begivenhet var Andreas Søvik Helgebergs samtale med tre forfattere med tilknytning til Finnskogen, Britt Karin Larsen, Tore Hestbråten og Sven R Gjems.

Seminaret var en av flere planlagte aktiviteter som har som mål å bidra til engasjement og kunnskap omkring litteratur i Finnskogen, om minoritetskulturer og sammenhenger mellom steder og litteratur.

I denne informasjonsvideoen ser du mer om temaet. Den ble lagt av Shane Colvin og finansiert av forskningsprogrammet ELLA.

 
Av Barbro Bredesen Opset
Publisert 3. nov. 2021 16:18 - Sist endret 12. aug. 2022 11:06