Ny bok i oversettelsesvitenskap: Variasjoner i oversettelsen av sangtekster

Edvard Grieg er vel den mest kjente komponist Norge har fostret. Gjennom sitt studium i Leipzig har han forenet tysk komponisttradisjon med norsk folkemusikktradisjon på en måte som har gitt ham internasjonal berømmelse. Hans sanger synges på konserter i fjern og nær, men: hvordan er det å synge sanger med tekst av f.eks. Ibsen, Garborg og Vinje i utlandet? 

Edvard Grieg portrait Artist: K. Nyblin Date/place: ca. 1890, Bergen/Norway. Foto  under the Unsplash License.

Nesten alltid oversettes de – og da aller helst til tysk.  

Sigmund Kvam har analysert oversettelsen av Griegs sanger til tysk (og hans relativt få tyske sanger til norsk) i en monografi som nå kom ut på Frank & Timme Verlag i Berlin. 

Det er en språkvitenskapelig avhandling som viser hvordan målspråkene norsk og tysk greier å «sno seg frem» til en sangbar oversettelse uten at hverken melodien eller rimene lider nevneverdig av dette.  

For begge språk gjelder samme grunnstrategi: Sørge for å ha en mest mulig fleksibel foredling av stavelsene slik at melodien og rimene henger i hop. Tysk bruker her sin rikholdige formalgrammatikk for det den er verd: Forkortede former, alternative bøyninger og ikke minst variasjoner i ordstillingen.

Norsk har ikke disse mulighetene i særlig grad, og tyr i langt større grad enn tysk til utstrakt bruk av synonymer, overordnede uttrykk (såkalte hyperonymer) og alternativ måte å stokke tekstinnholdet på.

Slik sett dokumenterer arbeidet hvor viktig god, gammeldags formalgrammatisk kunnskap er for en oversetter.

Arbeidet viser dessuten bredden i oversettelsesbegrepet i og med at en sangtekst oversettes til forskjellige formål – ikke bare til å synges på en konsert, men som forskjellige «øvingsoversettelser» til bruk for sangeren.

Arbeidet er skrevet på tysk, og en kort presentasjon fra forlaget er tilgjengelig på: https://www.frank-timme.de/de/programm/produkt/poesie-musik-ubersetzung

Sigmund Kvam. Foto: HiØ.

Publisert 17. apr. 2024 14:04 - Sist endret 17. apr. 2024 14:04