Arrangementer - Side 2

Tid og sted: , Folkebiblioteket i Fredrikstad

Torsdag 22. oktober kl. 18:00 holder Midtøstenekspert Mathilde Becker Aaarseth gjesteforelesningen "Jihadister som statsbyggere" på Folkebiblioteket i Fredrikstad. Innledning ved Rania Maktabi: «Å bygge stater: Hva er det?». Avsluttende panelsamtale med Aarseth og Maktabi. Arrangementet er gratis og åpent for alle interesserte. Hent ut gratisbilletter her

Tid og sted: , Litteraturhuset i Fredrikstad

Tirsdag 15. september får vi besøk av professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Cathrine Holst, som holder gjesteforedraget «Likestillingspolitikk i et nordisk og europeisk perspektiv» på Litteraturhuset i Fredrikstad. Arrangementet er gratis og åpent for alle interesserte. Lydopptak nå tilgjengelig. 

Tid og sted: , HiØ campus Kråkerøy, rom A-421

Bernt Hagtvet er professor emeritus i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Høgskolen Kristiania. Han gjester Høgskolen i Østfold, torsdag 3. september med et foredrag om den tysk-amerikanske statsviteren og politiske filosofen Hannah Arendt (1906 – 1975). «Hannah Arendt, saken mot Adolf Eichmann og det ondes ‘banalitet’»

Foredraget fokuserer på Hannah Arendts klassiker publisert i 1963: Eichmann in Jerusalem: The Banality of Evil.

Tid og sted: , Fredrikstad Kino

Forskningsgruppen AreaS samarbeider med Filmprek og Fredrikstad Kino om å kaste lys over en del av den arabiske verden som er lite kjent: de to nord-afrikanske landene Algerie og Tunisia.

Tid og sted: , Litteraturhuset i Fredrikstad

En samtale med Ingrid Brekke om hennes bok Polen. Aske og diamanter.

Polen er en betydelig aktør i EU som mange i Europa og i Norden fortsatt kjenner for dårlig. Journalist og forfatter Ingrid Brekke gir et nytt innblikk i det polske samfunnet og i landets politiske situasjon og prioriteringer for EU.

Tid og sted: , Litteraturhuset i Fredrikstad

I januar 2015 mistet 17 personer livet i attentater mot den satiriske avisen Charlie Hebdo og supermarkedet Hypercacher. 13. november samme år mistet 130 personer livet i seks koordinerte terrorangrep i Paris. Forfatter og utenrikspolitisk journalist Vibeke Knopp Rachline bor i Paris og har skrevet en bok om disse attentatene.

Tid og sted: , Litteraturhuset i Fredrikstad

Francis Fukuyamas drøm om en grenseløs verden og evig demokrati på begynnelsen av 1990-tallet ble senere avløst av et mer dystert bilde med nye fysiske og mentale grenser.

I desember 2019 publiserte forskningsgruppen ved Høgskolen i Østfold AreaS en bok om dette temaet, «Discussing Borders, Escaping Traps: Transdisciplinary and Transspatial Approaches.» På seminaret presenterer AreaS-forskere flere kapitler fra denne boken.

Tid og sted: , Deichman på Majorstua

11. desember arrangerer forskningsgruppen Areas i samarbeid med Deichman bibliotek Majorstua og Mosaic følgende panelsamtale: «Algerie, Tunisia og Marokko. Samfunn, politikk og kvinner etter 2011».

Tid og sted: , HiØ Biblioteket ved Remmen

Robert Mikkelsen is coming to the library to speak about gun control in the United States.

Tid og sted: , HiØ Biblioteket ved Remmen

Associate professor at Faculty of Economics, Languages and Social Sciences Rania Maktabi, has invited film director Frøydis Fosslie Moe to the library at Remmen, to lecture about film and politics, and how she conveys political messages through visual mediums.

Tid og sted: , Biblioteket på Remmen

The Østfold University College library in Halden gets visited by Alfonso Donoso from Chile, who will talk about territorial rights versus animal rights.

Tid og sted: , Litteraturhuset Fredrikstad

Idéhistoriker og forfatter av boka Hva er antikken?, Christine Amadou, viser oss hva antikken var og hvordan den er blitt det den er for oss i dag. Hun forteller historien om hvordan ulike deler av antikken er blitt formidlet, oversatt, rekonstruert og anvendt i ulike sammenhenger opp gjennom historien.

Tid og sted: , Litteraturhuset i Oslo (Kjelleren)

Siden presidentvalget i 2017 har det vært en økende interesse for Frankrike i Norge, og stadig flere oppdager nytten og gleden av å følge med på det som skjer i Frankrike. Samtidig er Frankrike en av Norges viktigste handelspartnerne, og fransk snakkes av stadig flere mennesker verden over – å kunne fransk åpner dermed mange dører.

Tid og sted: , Biblioteket Remmen

Adolf Eichmann administrerte Nazi-Tysklands deportering av jøder til utryddelsesleire, og sto i 1961 tiltalt for "forbrytelser mot det jødiske folk og mot menneskeheten". Arendt, som selv hadde sittet i Gestapos fengsel, dekket rettssaken i Jerusalem som reporter for magasinet The New Yorker. Foredraget fokuserer på Hannah Arendts klassiker publisert i 1963: Eichmann in Jerusalem: The Banality of Evil.

Tid og sted: , Litteraturhuset i Oslo

Årets valg til Europaparlamentet 23.-26. mai omtales som en korsvei for EUs fremtid, der to ulike syn på unionen står opp mot hverandre. På den ene siden finner man de som vil ha mer samarbeid og integrasjon, på den andre de som er imot EU, som vil ha et mindre føderalt EU  – eller som rett og slett vil ha et annerledes Europa. En slik verdikamp pågår i samtlige EU-land, men er enda mer spisset i Frankrike, der president Macron har slått fast at EU-valget blir et oppgjør mellom de progressive på den ene siden, og nasjonalistene på den andre. Men er det så enkelt?

Tid og sted: , Remmen Bibliotek

Kan venstreradikale partier i EU utgjøre et alternativ til svekkede regjeringspartier og en motpol til fremveksten av høyreradikale krefter? Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk fra Universitetet i Oslo og AreaS-leder Franck Orban inviterer Morgenbladet-journalist Ingrid Grønli Åm til en samtale rund hennes nye bok, "Hjelp, vi er i EU!", som handler om Jean-Luc Mélenchon og hans parti "France Insoumise" (Det ukuelige Frankrike).

Tid og sted: , Litteraturhuset i Fredrikstad
Italia har ofte blitt kalt «Europas politiske laboratorium» fordi det som skjer i Italia ofte legger premisser for utviklingen i andre europeiske land. Italia har satt populismen på dagsorden på en ny måte etter at femstjerners-bevegelsen og Liga Nord kom seirende ut av parlamentsvalget og dannet regjering. Det ene omtales gjerne som en populistisk og anti-elitistisk massebevegelse, mens det andre betraktes som et høyreradikalt parti.
 
Hvordan ble en slik allianse mellom venstrepopulisme og høyrepopulisme mulig? Og hva betyr den for italiensk politikk og hvordan kan kan påvirke EU? Dette er spørsmål  som AreaS-seminaret 14. februar 2019 ved Litteraturhuset i Fredrikstad skal ta for seg. Det skjer i en samtale mellom førsteamanuensis og AreaS-leder Franck Orban og Elisabetta Cassina Wolff, førsteamanuensis ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, ved Universitetet i Oslo.
Tid og sted: , Høgskolen i Østfold, Biblioteket ved Remmen

Hva skjer i Storbritannia kun få måneder før Brexit kan bli et faktum? Hva vil det bety for britene og europeerne? Hvilket EU får vi da? AreaS-medlem og førsteamanuensis Harald Borgebund belyser Brexit-prosessen og dens potensielle ringvirkninger i en samtale med Franck Orban.

Tid og sted: , Høgskolen i Østfold, biblioetekt ved Remmen

En hel verden har ventet spent på utfallet av "Midterm Elections" i USA. Hva betyr resultatet for maktbalansen i landets politiske system, for president Trumps maktgrunnlag og for amerikansk inn- og utenrikspolitikk? Dette er spørsmål som førstelektor og AreaS medlem Robert Lewis Mikkelsen tar opp i en samtale med Johanna Mary Wagner. Seminaret er på engelsk.  

Tid og sted: , Fredrikstad bibliotek

Byene er Midtøstens nervesystem, og har alltid vært det. Statene er skjøre, men byene består, og de rommer viktige deler av vår sivilisasjonshistorie. Hvorfor og hvordan har byene i Midtøsten overlevd som kultur- og maktsentre? Hvordan lever Midtøstens folk sammen, i harmoni og i konflikt? Dette er noen av spørsmålene som tas opp i samtalen mellom Rania Maktabi og Franck Orban – begge fra forskningsgruppen AreaS ved Høgskolen i Østfold. Rania Maktabi er medredaktør av boka “Brennpunkt Midtøsten” som kom ut våren 2018.

Arrangementet er et samarbeid mellom AreaS og Fredrikstad bibliotek.