Fersk bok om «allianser» - et viktig bidrag i samfunnsdebatten

– Den pågående opptrappingen av konflikten mellom NATO-landene og Russland i forhold til Ukrainas skjebne er en påminnelse om hvor viktig og komplisert allianseproblematikken er og ikke minst hvor avgjørende allianser er i en verden hvor tillit og tillitsbygging har blitt en dyrebar vare.  Vår bok om allianser er ment som et viktig bidrag til samfunnsdebatten i den forbindelse, hvor tematikken belyses fra forskjellige vinkler, sier redaktør Franck Orban.

Fotoillustrasjon: HiØ.

Orban og kollega og førsteamanuensis Elin Strand Larsen har sammen vært redaktører for den rykende ferske boka “Living Alliances, Leaving Alliances Interdisciplinary Perspectives” som kom ut i januar i år. 

Begge underviser og forsker de ved henholdsvis Fakultet for lærerutdanninger og språk og Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi ved Høgskolen i Østfold.

Allianse-begrepet sett i lys av ulike fagdisipliner

– Målet med boka er å belyse alliansebegrepet fra ulike fagdisipliner for å vise hvor flersidig dette begrepet er. Vi har ikke hatt noe ønske om å komme med bastante konklusjoner om allianser, noe som uansett er vanskelig å gjøre i et tverrfaglig perspektiv, sier Orban.

Blant bidragsytere er det representanter fra språkvitenskap og området-studier, statsvitenskap, antropologi og sosiologi, historie, medievitenskap og økonomi. 

Hvordan definerte forfatterne begrepet «allianse» og hvordan ble dette begrepet eller lignende begreper (f.eks. koalisjon, union) omtalt eller brukt? 

– Forfatterne jobbet ut fra to akser. Den ene var tidsperspektivet. Forfatterne skrev om allianser eller alliansepraksis som ikke finnes lenger, om eksisterende alliansers betydning, og om fremtidige allianser eller om fremtiden til eksisterende allianser, forklarer Orban. 

Dette gjør seg blant annet gjeldene i kapitlet om den gjensidige utvekslingen av gaver i det formoderne samfunnet i Nord-Europa (skrevet av Torgeir Landro), Machiavellis tilnærming av alliansebygging i hans berømte verk «Fyrsten» (skrevet av Harald Borgerbund) eller spørsmålet om hvordan NATO som militær allianse forandret kurs etter den kalde krigen ved å ta tak i kampen mot den globale terroren for å få ny legitimitet (skrevet av Sondre Lindahl). 

Boken inneholder ikke minst et fasinerende kapittel som drøfter fremtidens allianse mellom mennesker og kunstig intelligens (skrevet av Henrik Skaug Sætra). 

Den andre arbeidsaksen forfatterne måtte ta stilling til var nivåperspektivet. 

Her skrev forfatterne om mellommenneskelige allianser, gruppeallianser på nasjonalt nivå eller allianser på transnasjonalt eller internasjonalt nivå. 

– Selv skrev jeg et kapittel om forholdet mellom radikale innsatte eller dømte terrorister i norske fengsler som deltar i mentorprogrammet og deres mentorer, forteller Orban. 

Orban forteller at den mellommenneskelige dimensjonen også ivaretas i boka, i kapittelet som ser på i hvilken grad innvandrere fra Sør-Amerika fikk hjelp av lokalbefolkningen i Japan til å få et nytt liv (skrevet av Wladimir Chavez). 

Gruppeperspektivet omtales blant annet i et kapittel som ser på hvordan minoriteter i EU-landene bygge opp allianser på tvers av landegrensene for å øke sin innflytelse i EU-systemet (skrevet av Eva Sarfi). 

Landperspektivet og fokuset på demokratibygging som kjennetegner vår forskergruppe AreaS er også godt forankret i flere kapitler som for eksempel kapittelet om hvordan nøkkelaktørene bak Brexit-propagandaen klarte å bygge opp en motallianse mot proeuropeiske krefter og mot EU i Storbritannia (skrevet av Elin Strand Larsen), hvordan det republikanske partiet i USA bygde opp en allianse med velgerne fra sørstatene (skrevet av Håvard Friis Nielsen) eller hvordan metapolitikk brukes i Frankrike til å bygge ideologisk bro mellom høyresiden og det ytre høyre (skrevet av Kjerstin Aukrust).

Dette er bare noen eksempler på hva denne boken byr på. Boka og dens ulike innfallsvinkler til «allianser» gir nye bidrag til forskningsfeltet de er tilknyttet til.  

Formatet gjør at temaene hver for seg kan benyttes i undervisningen eller leses med interesse av ikke-spesialister. 

– Arbeidet med boken tok litt over to år og var sterkt preget av Covid-krisen ved at vi ikke kunne møttes fysisk og ikke kunne arrangere skriveseminar, hvor forfatterne pleier å møtes for å utveksle erfaring å få tilbakemeldinger på og inspirasjon til sitt kapittel, forteller Orban. 

Digitale løsninger gjorde likevel at forfatterne kunne fullføre prosessen.

Alle bidrag i boken er Open Access og kan også bestilles i papirversjon.

Boken “Living Alliances, Leaving Alliances Interdisciplinary Perspectives” er del 2 i en trilogi som startet med utgivelsen av «Discussing Borders, Escaping Traps - Transdisciplinary and Transspatial Approaches» i 2019. 

Boken «Discussing Borders, Escaping Traps - Transdisciplinary and Transspatial Approaches»:

Publisert 28. jan. 2022 09:46 - Sist endret 30. jan. 2022 09:13