Lanserer nytt språkfaglig tidsskrift

Høgskolen i Østfold har et av Norges største språkfaglige undervisnings- og forskningsmiljøer og tilbyr studier innen både engelsk, fransk, tysk, spansk og norsk. I tillegg er Nasjonalt senter for engelsk og fremmedspråk i opplæringen lokalisert ved HiØ. Nå starter språkmiljøet opp et eget tidsskrift.

Bidragsyterne i Tidsskriftet ELLA møttes til lanseringskonferanse denne uken. Fra venstre redaktør Elin Nesje Vestli fra HiØ, redaksjonssekretær Anette Briksdal, redaktør Anne Dahl fra NTNU, Eva Thue Vold fra UiO og Franziska Jensen fra HiØ, begge i redaksjonsrådet. Redaktør Karine Stjernhold fra HiØ,  Line Esborg fra UiO, Per Holmberg fra Göteborgs Universitet, Gro Nygård fra NTNU og Cathrine Theodorsen fra UiT var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Nina Fredheim/HiØ.

Tidsskriftet har fått navnet «ELLA – Education, Literature, Language – Utdanning, litteratur, språk».

Et av formålene med tidsskriftet er at det skal bringe sammen mange forskjellige fagfelt.

Målgruppen er i hovedsak lærere og forskere med ulik bakgrunn og faglig innretning innafor fagområdene lingvistikk, litteraturvitenskap og kulturkunnskap knytta til språkfagene norsk/nordiske språk, engelsk, fransk, spansk, tysk og andre språk.

Et digitalt tidsskrift

Tidsskriftet publiserer artikler digitalt på skandinaviske språk og engelsk. Den faglige kvaliteten på bidragene sikres gjennom systematisk fagfellevurdering (peer review). Tidsskriftet skal tilfredsstille de krav som settes til vitenskapelige tidsskrift på nivå 1.

Hovedredaktørene for ELLA er Karine Stjernholm fra Høgskolen i Østfold og Anne Dahl fra NTNU. Høsten 2022 er Elin Nesje Vestli vikarierende redaktør for Karine Stjernholm.

Dekker et behov

– Det finnes naturligvis allerede ulike tidsskrifter om språk. Men vi mener det er et behov for et tidsskrift som åpner blant annet både for didaktiske tilnærminger og disiplinorienterte artikler. Vi ønsker bidrag om både om lingvistikk, litteraturvitenskap og didaktikk – og komparative analyser, forteller Nesje Vestli.

– Planen er å publisere artikler i ELLA fortløpende, forteller Nesje Vestli, som er professor i tyskspråklig litteratur.

Skryter av språkmiljøet ved HiØ

Språkviter Anne Dahl underviser i engelsk på NTNU. Nå debuterer hun som redaktør for et tidsskrift.

Hun var ikke i tvil da hun ble spurt om å være med som en av hovedredaktørene.

– Jeg brukte ikke lang tid på å bestemme meg da jeg ble spurt, forteller Dahl.

– En av hovedgrunnene til at jeg takket ja, er at jeg syntes det er veldig spennende det som skjer på språk ved Høgskolen i Østfold. NTNU og HiØ har endel samarbeid på ulike områder, som gjør at jeg kjenner miljøet på høgskolen fra før, sier hun.

Denne uken møtes redaktørene og redaksjonsrådet fysisk for første gang gjennom en to dagers lanseringskonferanse på Fredriksten Festning i Halden. 

Starter med to temanumre

Tidsskriftet starter opp med to temanumre med gjesteredaktører som er forventet ut i løpet av vinteren 2022/2023.

Det første har fått tittelen «Grammatikk for grammatikkens skyld: Gleden ved å lære om språk og språkevnen». Redaktører for denne utgaven er Anje Müller Gjesdal, Nazareth Amlesom Kifle og Kåre Solfjeld fra HiØ.

Det andre temanummeret heter «Grafiske romaner». Redaktør for denne utgaven er Elin Nesje Vestli.

– Vi tar løpende imot forslag til temanumre, sier Nesje Vestli.

Etter hvert er det planlagt regulære numre der folk kan sende inn bidrag som vurderes som ved andre tidsskrifter.

ELLA sine hovedredaktører; Anne Dahl fra NTNU og Elin Nesje Vestli fra HiØ. Denne uken møttes de for å planlegge blant annet tidsskriftets første temanumre. Foto: Nina Fredheim/HiØ.

ELLA publiserer også sammendrag av masteroppgaver eller artikler basert på masteroppgaver.

– Dette er en fin måte både for studenter og fagansatte å publisere vitenskapelig. Det er enormt mange gode studentoppgaver som skrives som bare blir stående som 80-siders hefter på biblioteket. De leses dessverre ikke som mye som de burde, sier språkforskeren fra NTNU.

Ved å få masteroppgaven publisert i et tidsskrift, øker sjansen for å få formidlet budskapet fra masteroppgaven til et større publikum.

Les mer om Tidsskriftet her 

Tidsskriftet lanseres i eget lanseringsseminar 17. og 18. oktober

Av Nina Fredheim
Publisert 18. okt. 2022 18:53 - Sist endret 18. okt. 2022 18:53