Om nettverket EMER

EMER-nettverket utforsker hverdagsmotstand i den nordiske velferdsstaten.

Velferdstjenestene skal gi omsorg, hjelp og støtte til mennesker som trenger det. Men til tross for velmenende intensjoner, mangler støtten i økende grad og hjelpen som gis oppleves som nedlatende eller til og med som maktmisbruk. I den rådende ånden til New Public Management (NPM) blir brukere av velferdstjenester sett på som kunder og kravene til målbare resultater øker. Det øker også behovet for å forstå de problematiske sidene ved maktrelasjoner og motstand i det nordiske velferdssamfunnet. Derfor ble nettverket EMER - Explorations of Marginalized people's Everyday Resistance dannet.

Hverdagsmotstand er et konsept som er utviklet for å undersøke hvordan vanskeligstilte grupper på subtile og diskrete måter skaffer seg ressurser og utøver motstand mot urettferdighet eller maktmisbruk. Det er behov for mer kunnskap om hvordan denne motstanden kommer til uttrykk blant brukere av velferdstjenester. Institusjonell etnografi (IE) er en fruktbar forskningsmetode for å utforske disse problemstillingene.

Nettverket EMER (Explorations of Marginalized people's Everyday Resistance – utforskning av hvordan marginaliserte grupper bruker hverdagsmotstand) ble dannet for å utforske hvordan hverdagsmotstand i den nordiske velferdsstaten kan undersøkes ved bruk av institusjonell etnografi som forskningsmetode.

Bygge nettverket - tre workshop for å utvikle et forskningsprogram

Nettverket samler forskere fra tre ulike forskningsområder, som tidligere har hatt relativt lite samarbeid: motstandsstudier, studier om forsyning av velferdstjenester og tjenestebrukere samt institusjonell etnografi (IE). For å starte samarbeidet vil det bli arrangert tre workshops i løpet av 2022–2023. Deltakerne skal sammen utvikle et flerfaglig forskningsprogram, som skal sikre fremtidig samskaping av kunnskap for brukere av velferdstjenester.

Å anvende konseptet med hverdagsmotstand gjennom IE

Prosjektet tilfører ny kunnskap ved å utforske teoretisk, metodologisk og empirisk hvordan begrepet hverdagsmotstand kan brukes i den nordiske velferdsstaten. Begrepet brukes allerede empirisk i andre deler av verden. Nettverket vil også bruke IE som undersøkelsesdesign i forhold til hverdagsmotstand, noe som ikke er gjort tidligere. Gjennom nettverket skal forskerne dele erfaringer og øke kunnskapen om metoden institusjonell etnografi (IE), som er en relativt uvanlig tilnærming i de nordiske landene, med unntak av Norge.

Samarbeidspartnere

Nettverket er et samarbeid mellom Høgskolen i Østfold og Universitetet i Oslo i Norge, Karlstad Universitet i Sverige og Universitetet i Jyväskylä i Finland. Prosjektleder er ansatt ved Høgskolen i Østfold.

Finansiering

Nettverket finansieres av The Joint Cimmittee for Nordic research councils in the Humanities and Social Sciences (NOS-HS).

Publisert 16. juni 2022 15:32 - Sist endret 21. juni 2022 11:42