Digitalisering og etikk

RIDE er interessert i sammenhengen mellom digitalisering, etikk, og implikasjoner for forskning. Vi er også opptatt av kunstig intelligens og hvordan vi som enkeltindivider og samfunn kan sikre at de digitale løsningene som etableres er etisk forsvarlige.

Foto: DigiGen-prosjektet

Fokusområdet etikk og digitalisering handler om sammenhengen mellom og sammenvevingen av digitalisering og etikk. Forskningsinteressene til gruppen går i to retninger. Den første typen prosjekter dreier seg om kunstig intelligens og hvordan enkeltindivider og samfunn kan sikre at de digitale løsningene som etableres er etisk forsvarlige. For eksempel er etisk risikovurdering av digitale verktøy som er basert på kunstig intelligens til bruk i skolen tema i NFR-prosjektet ENACT.

Den andre typen prosjekter dreier seg om empirisk etikk, om hvordan etikk gjøres i sosiale, digitale praksiser. Etikk er da ikke noe som tilføres digitale praksiser utenfra, men aspekter ved hverdagslig samhandling. Etisk teori bidrar til å fortolke hvordan det gode og det rette gjøres i digitale praksiser, samtidig som empiriske funn bidrar til å videreutvikle etisk teori, slik det gjøres i empirisk filosofi.

Publisert 16. mai 2023 09:34 - Sist endret 12. sep. 2023 11:17