Millioner til å forske på reduksjon av alkoholforbruk hos ungdom

Alkohol øker risikoen for en rekke ulike sykdommer. Professor Hugo Cogo Moreira ved Høgskolen i Østfold skal sammen med forskere fra Brasil finne måter å forebygge alkoholforbruk hos ungdom i byer i Brasil og Mosambik. Forskningsrådet har bevilget nær 10 millioner til prosjektet.

Professor Hugo Cogo Moreira ved Høgskolen I Østfold. Foto: HiØ.

I alt er prosjektet tildelt litt over 13 millioner fra både Forskningsrådet og fra FAPESP (São Paulo forskningsstiftelse)  i Brasil.

Målet med prosjektet er å evaluere allerede etablerte programmer som hadde til hensikt å forhindre alkoholbruk blant ungdom i Brasil. Programmene skulle etter planen settes i gang av kommuner med støtte fra den føderale regjeringen. Til tross for at de kunne vise til gode resultater, har programmene for det meste blitt avviklet på grunn av mangel på kunnskap om hvordan ulike tiltak kunne settes ut i livet på en god måte.

– Resultatene av den forskningen vi nå skal gjennomføre, har til hensikt å identifisere og adressere de barrierene som har forhindret iverksetting av alkoholforebyggende tiltak, forteller professor Hugo Cogo Moreira som er ansvarlig for prosjektet ved Høgskolen i Østfold.

Planen er å sette i gang tiltak i byer både i Brasil og i Mosambik, i land som snakker portugisisk.

Alkoholforbruk - en av de fire viktigste risikofaktorene for visse typer sykdommer

Alkoholforbruk er en av flere årsaker til ikke-smittsomme sykdommer som blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes og rusforstyrrelser og flere typer kreft. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) regnes skadelig bruk av alkohol som en av de fire viktigste risikofaktorene ansvarlig for den verdensomspennende økningen av slike sykdommer.

– En av de mest effektive strategiene for å redusere alkoholforbruk og skadene senere i livet, er derfor å utsette alkoholbruk blant ungdom gjennom ulike forskningsbaserte tiltak, sier Cogo Moreira.

Forskning viser at strukturelle, samfunnsrelaterte tiltak har større påvirkning på reduksjon av alkoholbruk hos ungdom enn mer individuelle tiltak.

– Strategiene vi vet har best effekt er for eksempel skoleforebyggingsprogram for ungdommen, egne familieprogram og tiltak som trekker med seg samfunnet rundt, forteller Cogo Moreira.

Han mener også at for å lykkes med alkoholforebyggende tiltak er det helt nødvendig med samarbeid med relevante samfunnsaktører som jobber tett med ungdom, det kan være alt fra skoleledelse, lærere og helsepersonell i kommunene.

Mange faktorer påvirker alkoholforbruket

Utvikling og gjennomføring av tiltak rettet mot å redusere alkoholbruk blant ungdom er kompleks, siden drikkeatferd påvirkes av risikofaktorer på flere ulike nivåer, som individuelle faktorer, foreldrenes- og jevnaldrende sin innflytelse samt alkoholpolitikk.

– For å lykkes er det vesentlig med tiltak som involverer lokalsamfunnet, styrking av alkoholpolitikken som for eksempel forbud mot salg for ungdom og forbud mot for forbruk av alkohol på offentlig plasser, samt tiltak som oppmuntrer til alternative valg, sier Cogo Moreira.

Og legger til:

– Effekten av å komme tidlig på banen med ulike tiltak som redusere alkoholbruk har lenge vært kjent, men vi dessverre lite om hvordan vi best kan igangsette, sprer og opprettholder slike tiltak i ulike settinger.

Det ønsker forskerne å finne ut av gjennom dette prosjektet.

Resultatene skal foreligge i 2027

Prosjektet skal etter planen å starte opp i juli 2023 og vare i totalt fire år.

Forskningsmidlene fra Norge skal også dekke implementeringen av tiltakspakken i Mosambik der forutsetningene og konteksten er annerledes enn i Brasil. Kunnskapen må derfor gradvis bygges opp, overføres og tilpasses til denne konteksten.

Hovedteamet av forskere består av professor Hugo Cogo Moreira ved Høgskolen i Østfold, professor Zila Sanchez ved Federal University of Sao Paulo, som er ansvarlig for prosjektet og en av de viktigste epidemiologene for alkoholbruk i Brasil og er en verdenskjent forsker innen forsøksområdet for å evaluere effektiviteten av intervensjoner for alkohol blant ungdom. Også Dr. Juliana Valente som er senior post-doc og tidligere PhD veileder for Sanchez og Cogo Moreira.

Valente vil jobbe direkte i feltkoordineringen på den brasilianske siden av implementeringsforskningen. I forsker-teamet er også Dr. Palmira Fortunato, som er forskningskoordinator i Helsedepartementet ved avdelingen for psykisk helse i Mosambik.

Prosjektet skal også finansiere en doktorgradsstudent som skal ansattes ved HiØ og som skal jobbe med prosjektet under veiledning av Cogo Moreira.

Av Nina Fredheim
Publisert 13. apr. 2023 10:44 - Sist endret 15. apr. 2023 10:10