FAQ - Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål som stilles til engelsk, fransk og spansk i 1.-3. studieår i GLU 5-10

Hvilke forkunnskaper trenger jeg for å velge fransk, spansk og tysk i GLU?

Vi anbefaler forkunnskaper tilsvarende nivå II i fransk, spansk eller tysk fra videregående skole, men det er ikke et obligatorisk krav. Det kan være en fordel å repetere litt fra tidligere opplæring før oppstart. Videre legges det til rette for en god del repetisjon i starten av emnene i hvert språk. Er du i tvil om dine forkunnskaper er tilstrekkelige, ta kontakt med Anje Müller Gjesdal (fransk), Berit Grønn (spansk) og Berit Hope Blå (tysk)

Hvordan går jeg fram hvis jeg ønsker å velge fransk, spansk eller tysk i GLU 5-10?

For studenter i 1. studieår ved HiØ: Du kan velge fransk, spansk og tysk i forbindelse med fagvalgsdagene i august, samme år som du starter på studiet. Nærmere dato kommer.

For studenter i 3. studieår ved HiØ: Du kan velge fransk, spansk eller tysk på fagvalgsdagene i 4. semester (vår) og gjennomfører emnene i 6. semester (vår)

For studenter ved UiS: Du kan velge fransk, spansk eller tysk på fagvalgsdagene i januar. Følg med på informasjon fra egen institusjon om dato og frister.

For studenter ved HVL: Du kan velge fransk, spansk eller tysk på fagvalgsdagene i oktober. Følg med på informasjon fra egen institusjon om dato og frister.

For studenter ved UiT: Du kan velge fransk, spansk eller tysk på fagvalgsdagene i august, samme år som du starter på studiet. Følg med på informasjon fra egen institusjon om dato og frister.

Hva gjør jeg dersom jeg ønsker å velge fransk/spansk/tysk i GLU 5–10, men min institusjon ikke har samarbeidsavtale med Høgskolen i Østfold?

Ta kontakt med ansvarlig for GLU 5–10 ved egen institusjon og undersøk mulighetene for at din institusjon kan inngå en samarbeidsavtale med HiØ om det nettbaserte undervisningstilbudet i fransk, spansk og tysk.

Hvis jeg velger fransk, spansk eller tysk i GLU 5-10, hvor betaler jeg semesteravgiften?

Du betaler semesteravgiften til din hjemmeinstitusjon. Det vil si:

  • Studenter ved UiS betaler semesteravgiften til UiS (ikke til HiØ)
  • Studenter ved HVL betaler semesteravgiften til HVL (ikke til HiØ)
  • Osv.
  • Studenter ved HiØ betaler studentavgiften til HiØ.

Hvordan foregår nettundervisningen?

Nettundervisningen foregår i Zoom. Vi informerer om dager og tider i forkant av hvert semester og så snart dette er på plass (via e-post, informasjonsmøter og/eller emnerom i Canvas). For nærmere informasjon, ta kontakt med Anje Müller Gjesdal (fransk), Berit Grønn (spansk) og Berit Hope Blå (tysk)

Hvordan er emnene i fransk, spansk og tysk (30 studiepoeng) organisert?

Det er tre muligheter for å ta 30 studiepoeng:

  1. 30 studiepoeng i høstsemesteret med avsluttende eksamener samme semester
  2. 30 studiepoeng i vårsemesteret med avsluttende eksamener samme semester
  3. 15 studiepoeng i høstsemester og 15 studiepoeng vårsemester med avsluttende eksamener i hvert av semestrene

For å sjekke hvilket studieår og semester du kan velge fransk, spansk og tysk gjennom det nettbaserte tilbudet via Høgskolen i Østfold, se modellen for fagvalg ved eget studiested, for eksempel studiemodellen for GLU 5–10 ved UiS, HVL, UiT, HiØ osv. Dersom du er i tvil, ta kontakt med ansvarlig for fagvalg i GLU 5–10 ved egen institusjon.

Hvordan er emnene i fransk, spansk og tysk (60 studiepoeng) organisert?

Det er to muligheter for å ta 60 studiepoeng:

  1. 30 studiepoeng i høstsemesteret med avsluttende eksamener samme semester og 30 studiepoeng i vårsemesteret med avsluttende eksamener samme semester
  2. 15 studiepoeng hvert semester over to studieår med tilhørende eksamener hvert semester

For å sjekke hvilket studieår og semester du kan velge fransk, spansk og tysk gjennom det nettbaserte tilbudet via Høgskolen i Østfold, se modellen for fagvalg ved eget studiested for eksempel studiemodellen for GLU 5–10 ved UiS, HVL, UiT, HiØ osv. Dersom du er i tvil, ta kontakt med ansvarlig for fagvalg i GLU 5–10 ved egen institusjon.

Hvor finner jeg emnebeskrivelser for fransk?

Se oversikt under «Valgmuligheter» på vår hovedside og velg egen institusjon. Har ikke din institusjon samarbeidsavtale med Høgskolen i Østfold? Ta kontakt med kontaktperson ved Høgskolen i Østfold, Berit Grønn

Hvor finner jeg emnebeskrivelser for spansk?

Se oversikt under «Valgmuligheter» på vår hovedside og velg egen institusjon. Har ikke din institusjon samarbeidsavtale med Høgskolen i Østfold? Ta kontakt med kontaktperson ved Høgskolen i Østfold, Berit Grønn

Hvor finner jeg emnebeskrivelser for tysk?

Se oversikt under «Valgmuligheter» på vår hovedside og velg egen institusjon. Har ikke din institusjon samarbeidsavtale med Høgskolen i Østfold? Ta kontakt med kontaktperson ved Høgskolen i Østfold, Berit Grønn

Når er det praksis i emnene i fransk/spansk/tysk?

Som hovedregel følger hver student praksisukene ved egen hjemmeinstitusjon det semesteret og det året det gjelder (dvs. at studenter ved HiØ følger praksisukene ved HiØ, studenter ved HVL følger praksisukene ved HVL, osv.). Ta kontakt med praksiskoordinator eller lignende ved egen institusjon, og/eller kontaktperson ved Høgskolen i Østfold, Berit Grønn

Hvor gjennomfører jeg praksis i fransk/spansk/tysk?

Du gjennomfører praksis på en skole i nærheten av eget studiested, dvs. det er din egen institusjon som fordeler praksissted etter avtale med Høgskolen i Østfold.

Hvem følger meg opp i praksis?

Du har egen praksisveileder ved skolen du har praksis på. I tillegg har du kontakt med faglærer fra Høgskolen i Østfold før, under og etter praksisperioden. Du vil få nærmere informasjon om trepartssamtale og lignende når du er registrert som student i emner fransk/spansk/tysk.

Hvor finner jeg litteraturliste?

Nederst i hver emnebeskrivelse finner du litteraturlistene

Hva slags utstyr behøver jeg for å følge nettundervisningen?

Du bør ha tilgang til en datamaskin med headset og kamera som er koblet til internett. For de fleste vil det beste alternativet være å anskaffe et headset med såkalt støyredusering. Vi anbefaler en variant med USB-tilkobling.

Hvor får jeg tak i bøkene i litteraturlistene?

Bokhandelen SiØ Bok ved Høgskolen i Østfold har de fleste bøkene som står oppført i studieplanen. SiØ Bok kan sende bøkene mot faktura. Send en e-post til butikkmedarbeider i Halden, Cato Hartford Kingsrød. De fleste bøkene kan også bestilles via diverse nettbokhandlere. Er du i tvil om hvor du kan få tak i bøkene – ta kontakt med emneansvarlig.

Kan jeg låne bøker fra biblioteket når jeg er nettstudent?

Ja, det kan du. Gjennom Oria kan du bestille fjernlån, mer informasjon får du hos HiØs blioteket 

Er det studieuker i løpet av semesteret?

Dette er litt forskjellig fra emne til emne. Siden GLU-studentene i fransk, spansk og tysk kommer fra ulike universiteter og høgskoler, og har praksis i ulike uker, legges studieuke inn der det er mulig.

Må jeg komme til Høgskolen i Østfold (campus Halden) for å avlegge skriftlig eksamen?

Nei, du gjennomfører hjemmeeksamen, mappeeksamen eller lignende

Må jeg komme til Høgskolen i Østfold (campus Halden) for å avlegge muntlig eksamen?

Nei, muntlig eksamen gjennomføres via nettbaserte samarbeidsverktøy. Det blir gitt informasjon om dette i god tid før eksamen.

Hva slags eksamener er det i de ulike emner?

Eksamen er en kombinasjon av ulike vurderingsformer, der man får vist leseforståelse, lytteforståelse, muntlig, skriftlig og digital kompetanse i fransk/spansk/tysk.

Hvor kan jeg henvende meg for å få teknisk hjelp?

Henvend deg til HiØs IT-vakt Halden

Publisert 27. apr. 2023 14:26 - Sist endret 9. nov. 2023 17:08