- Man kan tilpasse store deler av undervisningen til elevenes interesser

Mille Kjær likte fremmedspråk på ungdomsskolen og på videregående, og er svært fornøyd med at hun valget tysk som fag i grunnskolelærerutdanningen. 

Mille kjær. Privat foto.

Hvorfor valgte du tysk i GLU 5-10?

Jeg valgte tysk fordi jeg selv likte fremmedspråk på ungdomsskolen og videregående, og ville også gjerne undervise i dette. En annen grunn til at jeg valgte tysk var mangelen på fremmedspråklærere.

Hvorfor tenker du det er viktig at noen velger tysk i GLU?

Jeg tenker det er viktig at noen velger fremmedspråk i GLU, blant annet på grunn av mangelen på fremmedspråklærere i skolen. Det er viktig at de som underviser i fremmedspråk på skolene ikke bare kan språket, men også har didaktisk kunnskap. I tyskemnet lærer vi dette parallelt, noe som igjen vil påvirke elevenes læring og utbytte.

Kan du nevne et par ting du har opplevd som positivt i tyskstudiet?

Jeg opplevde at jeg lærte veldig mye i løpet av de 30 studiepoengene jeg tok i tysk. Jeg hadde en dyktig lærer og følte også at alle oppgaver og undervisningen var svært relevant og tett knyttet opp mot praksis. Jeg har fått mange gode verktøy som kan brukes i egen undervisning. Synes også eksamensformen med mappeinnleveringer bidro til at jeg fikk økt læringsutbytte, da jeg jevnlig fikk tilbakemeldinger fra lærer. Det var også mye læring i å samarbeide med andre studenter.

"Jeg har fått mange gode verktøy som kan brukes i egen undervisning."

Kan du nevne noen utfordringer du har opplevd i studiet?

Det er utfordrende å lære språk, og det krever også at man setter av tid.

Hvilke nyttige erfaringer om det å undervise fremmedspråk har du gjort deg i praksis?

Nyttige erfaringer jeg har gjort meg er blant annet at man kan undervise i fremmedspråk på utrolig mange måter, og man kan tilpasse store deler av undervisningen til elevenes interesser. Elevene synes også gjerne det er gøy og motiverende når de får snakke sammen, og jobber med oppgaver i fellesskap. Jeg har også jobbet en del som vikar i tysk på ungdomsskolen etter praksis

"Man kan undervise i fremmedspråk på utrolig mange måter, og man kan tilpasse store deler av undervisningen til elevenes interesser."

Hvis du skulle gitt noen viktige råd til kommende studenter i tysk i GLU, hva ville det vært?

Bruk tid! Et annet råd er å få språklig input på andre arenaer, f.eks. ved å se på film, se serier, lese bøker, eller lytte til podkaster. Selv hørte jeg mye på podkasten Easy German, som jeg vet også finnes på fransk og spansk. Dette var veldig nyttig. Vær heller ikke redd for å prøve å bruke språket muntlig! Jeg tenker det er viktig å kjenne på at det kanskje er litt flaut å si noe feil, eller å ikke klare å si det man ønsker å si, siden dette garantert er noe mange elever føler på i fremmedspråksundervisningen.

Publisert 29. mars 2023 15:52 - Sist endret 29. mars 2023 16:06