Kort om kunstig intelligens i utdanning

ChatGPT ble lansert 30. november og startet en kunstig intelligens (KI) bølge som har skyld over verden det siste året. I dette blogginnlegget skal jeg prøve å forklare hva KI er og hvorfor det er så mye mer enn bare ChatGPT. I tillegg gir jeg noen eksempler på hvordan du kan ta bruke det i utdanning og selv som student. PS: deler av dette blogginnlegget er inspirert av forslag fra ulike kunstige intelligenser.

a classroom with diverse and happy fifth grade pupils and an enthusiastic teacher pixar style

KI-generert. Prompt: A classroom with diverse and happy fifth grade pupils and an enthusiastic teacher pixar style

Hva er kunstig intelligens?

Når vi bruker begrepet kunstig intelligens så innebefatter det mange ulike typer (også kalt modeller). Tekstmodeller som ChatGPT, Bing Chat eller Google Bard er modeller som er trent på store mengder tekstdata og bruker denne dataen på å generere ny tekst basert på spørsmålet du stiller modellen (prompt/ledetekst). Helt enkelt sagt så sjekker modellen kun hva neste bokstav skal være for at svaret skal bli mest logisk. Dette kan du se når du stiller et spørsmål så «skriver» roboten teksten bortover. Det er derfor viktig at «intelligensen» i begrepet kunstig intelligens kun er illusjonen av intelligens og at det er egentlige er avanserte modeller som er trent på store mengder data.

skjermutklipp av bing chat
Figur 1: Skjermutklipp av Bing Chat

Mange typer modeller

Det finnes flere typer modeller som for eksempel:

KI generert bilde som viser en tegneseriemann sittende ved en pult
Figur 2: Prompt: Student sitting in front of computer. Pixar style

Bildemodeller: Disse modellene lager bilder og illustrasjoner basert på beskrivelser du gir modellen. Eksempler er Midjourney, openart.ai eller Dall-E. Det kommer flere nye av disse hver dag. Bildene som blir generert kan ofte ha noen skavanker, men kan være gode for å lage kreative bilder som støtter budskapet ditt.

Lydmodeller: Lydmodellene er trent på mange språk, lyder og uttrykk for å analysere dine ord. Her finnes det mange bruksområder, men de vanligste er nok Siri (Apple), Alexa (Amazon), translator apper som oversetter språk eller diktering der stemme blir gjort om til tekst.

Søkemodeller: Google og Bing er eksempler på søkemodeller. Disse tar søkeordene dine og saumfarer internett etter nettsider og lenker som matcher ordene dine best. Et annet eksempel og godt verktøy for studenter er www.elicit.com som søker etter fagartikler som samsvarer med søkeordene dine. Google Scholar er også et eksempel på dette.

Dette er bare noen eksempler på ulike KI modeller og flere vil oppstå i fremtiden. Videre i innlegget ser vi nærmere på hvordan vi kan bruke tekstmodeller i utdanning.

Viktige prinsipper når du interagerer med KI

Når vi bruker tekstmodeller så er det noen nyttige prinsipper vi bør følge.

  1. Modellene kan ikke erstatte menneskelig refleksjon!
  2. Du må kunne noe for å se om bot-teksten er sann.
  3. Vis kildekritikk!

Har vi disse prinsippene i bakhodet så er det mange nyttige bruksområder! Første tips er å se på tekstmodellene som en samtalepartner. Still oppfølgingsspørsmål for å finjustere teksten slik at det passer bedre med hva du ønsker å få ut.

chatgpt generert tekst som forklarer hva algoritmisk tenkning er
Til venstre: Første ledetekst, til høyre: Ledetekst med oppfølgingsspørsmål

 Bruker du modellene som samtalepartner og ressurs så kan det være svært tidsbesparende til for eksempel:

  • Innkallingsbrev til foresatte
  • Forslag til undervisningsopplegg
  • Forslag til alternative aktiviteter i ulike tema

Av og til er det lettere å se forslag på video og ikke bare i tekst så her er en video der Sal Khan (Khan Academy) viser hvordan elever og lærere kan bruke tekstmodeller til å forsterke læringen (ca. 15min): How AI could save (not destroy) education

Oppsummering:

For å oppsummere dette blogginnlegget så er KI egentlig ulike modeller trent på masse data. Det finnes ulike modeller til ulike oppgaver og fremover vil modellene bidra til å gi oss mer personlig og tilpasset oppfølging i ulike arbeidsoppgaver og læring.

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan ta i bruk kunstig intelligens i ditt eget studie eller sammen med elever så kan du melde deg på workshop 27.09 i det digitale læringsverksstedet (DLV) i Campus Halden fra 14-17 ved å trykke på denne lenken: Kunstig intelligens i utdanning

Av Jon Erik Liebermann
Publisert 22. sep. 2023 10:21 - Sist endret 22. sep. 2023 10:28