HiØ inngår universitetssamarbeid om fremmedspråk i femårig lærerutdanning

Ny avtale gjør at studenter ved Universitetet i Stavanger kan ta fremmedspråk i Grunnskolelærerutdanning 5-10 som et nettbasert studium ved Høgskolen i Østfold.

Bildet viser fire studenter ved Høgskolen i Østfold; to gutter og to jenter. To av dem viser tommel-opp-tegn, en viser V-tegn.

Foto: Bård Halvorsen

Høgskolen i Østfold er store på disiplinstudier i engelsk og fremmedspråk, og huser blant annet Nasjonalt senter for engelsk og fremmedspråk i opplæringen. Samtidig er det få universiteter og høgskoler i Norge som tilbyr fremmedspråkene i grunnskolelærerutdanningene. Dette fører til at det er få nyutdannede lærere som har fremmedspråk i fagkretsen sin. Som en følge av dette satser høgskolen på å bli en nasjonal tilbyder av fremmedspråk i Grunnskolelærerutdanning 5-10, og har dette nedfelt i sin strategiske plan.

Daværende Avdeling for lærerutdanning (nå del av Fakultet for lærerutdanninger og språk) har det siste året sørget for å tilpasse fremmedspråkene som ligger i GLU 5-10, slik at studenter som er tatt opp til GLU 5-10 ved andre institusjoner har mulighet til å velge fremmedspråk ved Høgskolen i Østfold. Fagene som inngår i dette tilbudet er tysk, fransk og spansk. Engelsk regnes ikke som et fremmedspråk i denne sammenhengen, men tilbys som et fag i GLU 5-10 med fysisk undervisning.

Undervisningen i tysk, fransk og spansk er nettbasert, slik at studentene slipper å flytte til Halden for å ta dem. Forutsetningen for dette er at institusjonene inngår en samarbeidsavtale med Høgskolen i Østfold, slik Universitetet i Stavanger nylig har gjort.

- Vi er veldig glad for endelig å ha fått til et samarbeid med Universitetet i Stavanger som første samarbeidsinstitusjon, og vi håper at vi snart kan signere avtaler med flere andre institusjoner, sier prodekan utdanning Kjersti Berggraf Jacobsen. – Dette samarbeidet betyr mye for HIØ og for Fakultet for lærerutdanninger og språk. Med dette tilbudet håper vi også at flere av landets fremtidige lærere får kompetanse innen fremmedspråk, avslutter hun.

Les mer: Grunnskolelærerutdanning 5-10

Publisert 26. okt. 2021 11:01 - Sist endret 26. okt. 2021 15:06