Grunnskolelærerstudenter lærer entreprenørskap

Entreprenørskap er et viktig og spennende tema i grunnskolen, og ved grunnskolelærerutdanningene ved Høgskolen i Østfold har studentene en aktiv tilnærming til temaet. 

I forgrunnen av bildet sitter 4 kvinnelige studenter ved Grunnskolelærerutdanningen og arbeider med sitt Entreprenørskapsprosjekt. Flere studenter ses i bakgrunnen.

Studenter ved Grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn er i gang med Innovasjonscamp om Bærekraftig utvikling. Foto: Kathrine Tallis

Tre dagers forberedelse

Tre dager i uke 39 forberedte fjerdeårsstudentene ved grunnskolelærerutdanningene seg på entreprenørskapspraksis i samarbeid med Ungt Entreprenørskap Viken.

Forberedelsene startet opp onsdag 29. september, med et fagseminar ledet av prosjektansvarlig og primus motor Magne Skibsted Jensen. Her fikk studentene en faglig innføring i begrepet «Pedagogisk entreprenørskap» og i årets tema «Bærekraft», samt i Fagfornyelsen med fokus på tverrfaglighet og kompetanseområder for livet.

Torsdag 30. september og fredag 1. oktober hadde studentene kursdager ledet av Ungt Entreprenørskap Viken. Kathrine Tallis ledet opplegget for studentene ved 1-7-utdanningen og Irene Bergsland og Sofus Heidenberg ledet opplegget for 5-10-studentene. Gjennomgangstemaet for dagene var Bærekraftig utvikling og bærekraftig forbruk.

Her ses Sofus Heidenberg (til venstre) og Irene Bergsland (til høyre), som ledet entreprenørskapsopplegget for studentene ved 5-10-utdanningen. De har begge på seg t-skjorter påtrykket teksten "Ungt Entreprenørskap".
Sofus Heidenberg og Irene Bergsland fra Ungt Entreprenørskap ledet kurset for studentene ved 5-10-utdanningen. Foto: Kathrine Tallis.

Studentene ved 1-7-utdanningen samarbeidet i grupper med konseptet SMART, som handler om å løse samfunnsmessige utfordringer, komme på nye ideer (oppfinnelser) og å skape noe som har verdi for andre i samfunnet. Studentene ved 5-10-utdanningen jobbet i grupper med Innovasjonscamp og Elevbedrift. Innovasjonscamp har fokus på kreativitet og nyskapning, mens Elevbedrift bidrar til å utvikle ferdigheter som samarbeidsevner, kreativitet og initiativ gjennom etablering og drift av en elevbedrift.

Her ser vi tre studenter (en jente og to gutter) som arbeider med sitt entreprenørskapsprosjekt. De holder på å kle en eske med aluminiumsfolie.
Studenter ved 1-7-utdanningen i gang med sitt SMART-prosjekt om Bærekraft. Foto: Kathrine Tallis

Gjensidig samarbeid

Magne Skibsted Jensen setter stor pris på det gjensidige samarbeidet med Ungt Entreprenørskap Viken.

Her ses HiØs Magne Skibsted Jensen (øverst) og Ungt Entreprenørskaps Kathrine Tallis (nederst). Magne holder et hefte som heter "Ungt Entreprenørskap".
Kathrine Tallis og Magne Skibsted Jensen setter pris på det gode samarbeidet mellom Ungt Entreprenørskap og Høgskolen i Østfold. Foto: Katrine Tallis.

- Entreprenørskap hører hjemme i grunnskolelærerutdanningene, både fordi det har en sentral plass i Fagfornyelsen og fordi det innebærer en holdning til livet i møte med et framtidig samfunn som ingen av oss kjenner. Gjennom meningsfull, virkelighetsnær og hensiktsmessig undervisning, bidrar entreprenørskap til motivasjon og verdiskapning for elever, studenter og lærere, sier Magne Skibsted Jensen.

Kathrine Tallis i Ungt Entreprenørskap Viken understreker at tverrfaglighet og dybdelæring står sentralt i alle program fra Ungt entreprenørskap. - Programmene passer derfor godt til Fagfornyelsen.

Ungt Entreprenørskap setter også pris på det gode samarbeidet med Høgskolen i Østfold.

- Vi setter stor pris på samarbeidet med lærerutdanningen ved HiØ og Magne Skibsted Jensen, og at vi får være med og utdanne fremtidens lærere, fortsetter Kathrine Tallis. - Vi møter ofte studenter som har fulgt våre entreprenørskapsprogrammer i utdanningen igjen som lærere i skolen. Mange ønsker da å samarbeide med oss og bruke våre opplegg i sin undervisning, avslutter Kathrine Tallis.  

To dagers praksis

12. og 13. oktober skal studentene i praksis, og selv gjennomføre det pedagogiske programmet for det aktuelle trinnet på barne- og ungdomsskolene. Magne Skibsted Jensen og Ungt entreprenørskap ønsker dem alle lykke til med gjennomføringen. 

 

Publisert 11. okt. 2021 09:44 - Sist endret 11. okt. 2021 10:32