Forutsigbar eksamensavvikling

Skrevet av:

Studenter fra HiØ, Studentråd IT, studentråd LU

Underskrevet og vedtatt i Studentparlamentsmøte 18.03.2021

Bakgrunn

Dato for eksamen er en faktor for forutsigbarhet i studentenes studiesituasjon. Faktum er at mange studenter legger opp sitt løp etter både dato og form på eksamen. Om man har en digital hjemmeeksamen, skriftlig, over flere dager vil man kunne forberede seg annerledes enn man ville gjort til for eksempel en muntlig skoleeksamen. Og om man har eksamen i et fag første dag i eksamensperioden utgjør det en forskjell på hvor lang tid en har på forberedelser. De fleste studenter har i tillegg flere eksamener som skal gjennomføres i både høst- og vintersemesteret, og tid mellom ulike eksamener spiller en stor rolle.


Problemstilling:

Mange studenter opplever det som utfordrende å ikke vite før i siste liten når de skal ha eksamen, og heller ei hvordan form (digital, fysisk) den skal ha. Studenter har også rapportert om at arbeidskrav som inngår som en obligatorisk del av et emne for å kunne gå opp til eksamen ikke gis tilbakemelding innen fristene oppgitt i Universitets og Høgskoleloven §6-1 (2). Dermed oppleves studiesituasjonen som uforutsigbar og det er, for mange, utfordrende å jobbe strategisk frem mot eksamen. Dette gjelder for både original eksamen i et fag og ny (kontinuasjonseksamen). Ulike fagansatte har også spurt studentene sine om hvordan eksamensform (digital/fysisk) og om hvilken dato studentene ønsker eksamen på.

På skolens nettsider står det at siste frist for oppmelding til ny eller utsatt eksamen er senest 15.september for høstsemester og 1.mars for vårsemester. Og at oppmelding til ordinær eksamen skjer automatisk ved semesterregistrering mellom 1.august og 1 september i høstsemesteret, og mellom 1.desember og 15.januar på vårsemesteret.

Det står videre i forskrift for eksamen, studierett og grader ved Høgskolen i Østfold at studenter skal ha mottatt endelig evaluering av alle arbeidskrav i et emne senest to uker før eksamensdato. (§6-1 (2))

 

Krav og løsninger

  • Medvirkning:

Det at studenter får medvirke på hvordan og når eksamen skal utføres, som de får muligheten til gjennom at fagansvarlig oppfordrer til medvirkning, kan være positivt, men dette må skje i god tid før eksamen. Helst innen 1 måned etter oppstart av semesteret. Det kan også være problematisk ved at studenter i store grupper er uenige seg imellom og vil oppleve det som at fagansatte “velger side”. Dermed oppfordrer studentparlamentet til at slike medvirkningsprosesser gjøres tidlig og at informasjon om hva studentene kan medvirke på er tydelig. Ellers ønsker ikke studentparlamentet å legge føringer for studentmedvirkning.

  • Forutsigbarhet:

Studenter har behov for forutsigbarhet i form av at de vet når og hvordan eksamen skal utføres. Særlig nå under korona.

De må få vite dato for eksamen, hvilke hjelpemidler og hvordan type eksamen (digital/fysisk) de skal ha senest 6 uker før hver eksamen, da dette påvirker forberedelsesprosessen i stor grad.

Under koronapandemien har mye av det naturlige læringsutbyttet som kommer fra læring i et fysisk fellesskap blitt erstattet med læring på digitale plattformer. Der opplever mangfoldet av studentene at de digitale plattformene i mindre grad svarer ut læringsutbytte. Studentene foreslår dermed at tidligere gitte eksamener, med løsningsforslag, gis som en del av forberedelsene. Et forslag fra studentene er også at det gis informasjon om 2 mulige eksamensformer og/eller datoer der forutsigbarhet lang tid i forveien ikke er mulig å få til.

  • Informasjon:

Der formell informasjon (studentweb) om eksamen av ulike grunner ikke kan gis innen 6 uker skal studentene få beskjed om dette og grunnen for hvorfor informasjonen kommer sent på gjeldende læringsplattform (canvas).

  • Tilgjengelige ressurser:

Studenter har forståelse for at det å planlegge for god eksamensavvikling er et puslespill som i tillegg til å innebære fagansatte også inkluderer ressurspersoner på eksamenskontoret med flere. Der man ser at eksamenskontoret har for få ressurser til å kunne planlegge eksamensavviklingen i god tid, krever studentparlamentet at det innsettes ekstra ressurser.

Gyldighet:

Arbeidsutvalget og studentdemokratiet ved HiOF forplikter seg til å arbeide for å jobbe med krav og løsninger i denne resolusjonen.

Resolusjonen trer i kraft 19.03.2021 og er gyldig til den oppheves av Studentparlamentet.

Publisert 23. mars 2021 09:56 - Sist endret 31. aug. 2022 12:54