Universiell utforming

       Skrevet av: Sarah Naomi Lunner, Sara Emilie Fiskerud, Synne Kristine Evensen, Ingrid Elise Krogh Dahl, Fredrik Valdersnes Olsvold, Preben Reinaas Rotlid, Fahad Faisal Said

Vedtatt av Studentparlamentet i Østfold 14.03.2019

«Det er ikke personen med en funksjonsnedsettelse som er funksjonshemmet. Det er samfunnet som setter hinder og begrensninger til disse mennesker som gjør at personen blir funksjonshemmet»
(Lid, I. M. (2009). Hva kan man oppnå gjennom Universell Utforming? Makademisk Vol. 2, nr. 1, 17-27.)

Studentparlamentet har opplevd vesentlige mangler ved universell utforming på Høgskolen i Østfold. Derfor ønsket vi å sette dette på dagsorden, og fremme dens viktighet.

Studentene ved Høgskolen i Østfold ønsker at studiestedene skal være tilgjengelig for alle ansatte, studenter og eksterne individer.

I denne resolusjonen har vi satt fokus på noen av områdene som er vesentlig for å fullføre sine arbeidsoppgaver eller utdanning.

Definisjon:

Med universell utforming menes utforming eller tilrettelegging av hovedløsningen i de fysiske forholdene, inkludert informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), slik at virksomhetens alminnelige funksjoner kan benyttes av flest mulig, uavhengig av funksjonsnedsettelse (Df: https://www.bufdir.no/uu/Universell_utforming_A_B_C/)

Offentlige og private virksomheter har plikt til å sørge for universell utforming, dette gjelder fysisk bruk av bygninger, og uteområder. Det er mange ulike mennesker i dagens samfunn, som krever at det må tilrettelegges slik at alle grupper kan benytte seg av studiestedet uten hinder. Offentlige og private virksomheter har derfor plikt til å ta de nødvendige kostnadene ved tilretteleggingen, virksomhetens ressurser, sikkerhetsmessige hensyn og vernehensyn. Brudd på plikten til å sikre universell utforming etter tredje ledd regnes som diskriminering. (avsnitt 2: https://lovdata.no/static/RDEP/q-2010-0029.pdf)

Parkering:

Ved Høgskolen i Østfold har det over en lengre tidsperiode vært vanskelig for bevegelseshemmede å parkere deres motorvogn - problemet oppstår spesifikt når funksjonsfriske uten parkeringsbevis står der.

(Viser til § 3.Vilkår for parkeringstillatelse som gir rett til personer med nedsatt funksjonsevne til å parkere på oppmerkede plasser.)

Dette medfører store hindringer for personer som har behov for å parkere nær hovedinngangen, konsekvensen av dette kan være at ansatt eller student ikke har mulighet til å delta på jobb eller studie. 

Studentombudet har tatt denne saken på alvor, og ledelsen har satt i gang tiltak for at Halden Kommune skal sette i verk parkeringsvakter, men før dette skjer må Statens Vegvesen sette opp mer nøyaktig skilting og oppmerking slik at det er lettere å se at det faktisk er en handicap- parkering. På vinterstid er det også helt umulig å se at dette er en HC- parkering.

(Forskrift om tekniske krav til byggverk (Byggteknisk forskrift) § 8-9.Parkerings- og annen oppstillingsplass: Parkeringsplass skal ha tilfredsstillende belysning og være tydelig skiltet og merket.)

Tiltak:

  • Skilting og oppmerking blir tilstrekkelig, slik at problemene forklart over ikke oppstår.
  • På vinterstid må det måkes og strøs på parkeringen slik at det er forsvarlig for mennesker å bevege seg.

Tunge dører:

Ved studiested Halden er det utfordringer vedrørende dørene ved studiestedet. Mange av dørene er såpass utfordrende for mennesker med nedsatt funksjonsevne at de er avhengig av å ha med seg medstudenter til å hjelpe dem.

Dørene ved studiestedet er tunge og vanskelige å håndtere på egenhånd, da dette går på sikkerheten for studenten. Studenten skal ikke måtte slite, og skade seg selv ved gjennomførelsen av en naturlig ting å gjøre i hverdagen.

På studiested Fredrikstad er det døråpnere på samtlige dører slik at alle studenter har mulighet for å bruke dette.

Tiltak:

  • Automatiske døråpnere på alle dører hvor studenter ferdes.
  • Lettere dører.
  • Ikke for høye dørterskler, maks høyde er 0,25 cm ifølge tek 10 §12-15 avsnitt 3D.

Brannsikkerhet:

Brannsikkerheten for forflytningshemmede som befinner seg i en annen etasje enn hovedetasjen har også skapt bekymring da heisene stanser ved utløsning av brannalarm. Studentparlamentet mener derfor at Høgskolen i Østfold må iverksette tiltak som kan forhindre at slike uheldige opplevelser skjer. Forslag til tiltak kan være evakueringsstol i hovedtrappene på begge campuser som da kan øke forflytningshemmedes sikkerhet ved eventuelle branner. Et annet tiltak kan også være at heisen fungerer de første 10 minuttene etter utløst brannalarm.

Tiltak:

En evakueringsstol er et hjelpemiddel som kan brukes ved evakuering i trapp. Stolen kan håndteres alene, men er mest forsvarlig å ta i bruk ved assistanse av noen.

Ved bruk av en slik stol er evakueringstiden 50- 80 sekunder per etasje, og denne løsningen er den minst fysisk krevende og mest hensiktsmessig iforhold til evakuering over flere etasjer.

Ledelinjer for blinde og svaksynte

Ved studiestedene finner vi vesentlige mangler for tilrettelegging for svaksynte personer. Ved studiestedet i Halden er det ledelinjer frem til bordtennisbordene i Vrimle, samt til kantine området. Ved bordtennisbordene vil personen gå rett inn i bordet og skade seg, det samme vil oppstå ved kantineområdet.

“Det skal ikke plasseres hindringer som søppelkasser og reklameplakater nærmere enn 60 centimeter på hver side av ledelinjen, fordi den som følger ledelinjen med stokk da vil kunne kollidere med hindringene.” (hentet fra Byggteknisk forskrift) 

Ved studiested Fredrikstad er det ingen ledelinjer, eller gjort det lett for personer med nedsatt evne, og de kan ikke orientere seg på egenhånd uten hjelp.

Vi mener at studenter og ansatte skal kunne finne frem og orientere seg rundt uten hjelp og hinder ved Campus.

Tiltak:

  • Flere ledelinjer. (Ledelinjer skal bestå av en eller flere parallelle linjer med minimum 20 millimeter bredde per linje, og en høyde på 3 millimeter +/- 1 millimeter. Ved flere linjer skal avstanden mellom linjene være minimum 20 millimeter.)
  • Lyder som advarer, informerer og leder personer.
  • Følge av en person som høgskolen stiller med.
  • Lov med blindehund.

Trykk her for vedtatt resolusjon i PDF

 

       

Publisert 17. juni 2019 09:43 - Sist endret 11. jan. 2023 11:03