Sensurbøter

 

av Fahad Said: Studentleder 2018/2019
Vedtatt av studentparlamentet i Østfold: 14.03.2019

Her er realiteten: Dersom du som student leverer din eksamensinnlevering en dag for seint, så stryker du emnet og må ta det på nytt uansett. Institusjonen leverer karakteren din for seint, og ingenting skjer, selv om det står i loven at de skal levere den i tide.

Bakgrunn

Resolusjonen er en bevisstgjøring på at nasjonal lov har blitt brudd og Høgskolen i Østfold skal ta ansvar for brudd av Universitets og Høgskoleloven.

Lov om universiteter og høyskoler
§ 3-9. Eksamen og sensur
«(4) Sensuren skal foreligge innen tre uker hvis ikke særlige grunner gjør det nødvendig å bruke mer tid.»..

Forskrift om eksamen, studierett og grader ved Høgskolen i Østfold
§ 7-1. Sensorordninger og sensurfrist
 (3) Sensur skal foreligge senest tre uker (21 kalenderdager) etter eksamensdato hvis ikke særlige grunner gjør det nødvendig å bruke mer tid, jf. universitets- og høyskoleloven § 3-9 fjerde ledd. Dersom sensurfristen løper ut på en lørdag, helligdag eller dag som etter lovgivningen er likestilt med helligdag, forlenges fristen til nærmeste virkedag, jf. forvaltningsforskriften § 41. En eventuell utsettelse av sensurfrist skal kunngjøres i Studentweb.

Problemstilling

Studenter ved høgskolen har utfordringer med å motta eksamensresultatene sine i tide. Forsinket sensur kan oppleves som stressende for enkelte, og kan også være avgjørende om studenter kan få tilbud om jobb i noen grad.

Studenter må forplikte seg til sine frister med tanke på arbeidskrav, eksamens innleveringer og obligatorisk aktivitet. Da er det naturlig at institusjonen gjør det samme. Parlamentet mener at det er uheldig at ikke er noe form for praktiske konsekvenser for avdelingene det gjelder. Studentparlamentet har sett at andre studentorganisasjoner har hatt ønsker om å innføre dagsbøter ved brudd av sensurfrist, da det er ingen sanksjoner for brudd av sensur på flere institusjoner.

Harde fakta

Merk at det er to eksamenskontorer (ett på hvert studiested) og formen på visningen av disse varierer.  
Fra og med vårsemesteret 2018 har høgskolen konsekvent regnet sensurfrister i tråd med Kunnskapsdepartements tolkning av fristen - 21 kalenderdager.

Studiested Fredrikstad

Avdelingen for ingeniørfag har i høst 2017 holdt 1867 eksamensbesvarelser, hvor av 216 ble registrert som forsinket. Dette utgjør ca. 11%. I vår 2018 var det en økning i forsinkelser, da 16.1% av besvarelsene ikke ble sensurert i tide. I etterkant av høstsemesteret som var det 326 besvarelser som ble forsinket, som da førte til enda en økning med 3%. (19% prosent).  Avdelingen for Helse og velferd har holdt seg lavt i høst 2017(0.4) og vår 2018(0.9%) men har også hatt en økning med nesten 4% etter høsten som var.
 

Studiested Halden

Merknad: Eksamenskontoret i Halden mener at det ikke er hensiktsmessig å hente inn tall fra høst 2017 fordi: «Bestemmelsene for sensurfristberegning i vår forskrift var nokså annerledes høsten 2017. Det som også vil spille inn, er at administrasjonen disponerte inntil to dager til håndtering av innkommet sensur – disse dagene er ikke lagt inn i de ordinære sensurfristene og vil gi et betydelig feilutslag på statistikkene.». De har heller ikke gitt en tall på hvor mange besvarelser det var totalt.

Avdelingen for informasjonsteknologi har holdt seg sterk da de hadde gått ned fra 84  forsinkelser i våren 2018 til ingen brudd i forrige høst. Avdelingen for lærerutdanningen har også hatt en lignende redusering i antall brudd fra 131 til 8.  Avdelingen for økonomi, samfunnsfag og språk har dessverre hatt en økning fra 69 registrerte forsinkelser til 127 i høst 2018.   

Begrunnelse for noen av forsinkelser som ble hentet inn:

  • Sykdom hos sensor/sykemeldt
  • Resultat fra praksis var forsinket
  • «enkeltstudent»
  • Tekniske problemer med å skrive inn sensur
  • Administrativ forsinkelse

Studentparlamentet er opptatt av det er brudd på lov, uansett om det er 10 eller 100 kandidater som ikke har fått karakteren sin i tide. Det er også viktig å presisere at det handler også om omfanget av forsinkelsene (hvor mange dager tok det før man fikk karakteren din).

Merkbar brudd på sensur:
*Hentet fra eksamens kontoret. Utarbeidet av Lena Knudsen*

De fleste brudd på sensurfristen har vært mellom 1 – 3 arbeidsdager når man ser på statistikken, men det er tydelig at enkelte emner har strekt grensen på en bemerkelsesverdig måte. I ØSS var det 26 kandidater som fikk sensuren sin 41 dager etter fristen (emnekode: SFS40416). Begrunnelsen som ble lagt ved var «ferieavvikling?, arbeidskrav?».  To enkelte studenter fikk sensuren(HSSPL10316 og IRM25016) sin over 100 dager senere uten en definert grunn.

Løsninger

Det er tydelig at det må være en form for innstramming av nasjonal lovverk. Institusjonen må legge press på avdelingen for å kunne klare å følge loven. En effektiv løsning vil være å innføre sensurbøter. I 2015 opplyste NTNU at da de innførte bøteleggingen i 2005 var de oppe i 18 prosent brudd på sensurfristen. To år senere var den nede på 1,5 prosent. Universitetet i Tromsø innførte bøter i 2009 og tallet på forsinkede sensurer gikk ned fra 2.463 til 1.406. (khrono.no) Per dags dato vet vi at dette ordningen fungerer.

Studentparlamentet ved Høgskolen i Østfold krever følgende:

  • Oppdater forskriftene slik at det står tydelig at avdelingene har ansvar for at sensuren kommer i tide. Studenter skal få varsler så fort sensuren har blitt utsatt eller forlenget med en begrunnelse.
  • Høgskolen etablerer et system for ansatte, der de kan søke om å utsette sensurfristen. NMBU har en ordning på deres nettside der dekan kan søke om utsatt sensur for enkelte eksamener.
  • Sensurbøter innføres mot avdelingene som bryter lov om sensurfrist. Bøtene begynner å tre når det har gått minst 3 dager (Dersom det er administrative problemer). Dette skal være definert i forskriftene. Pengene som kommer fra bøtene går til LMU for tiltak som bidrar til bedre studentmiljø.

Trykk her for å se dokument i PDF

Publisert 24. juni 2019 07:08 - Sist endret 11. jan. 2023 11:03