Mot 80 % oppmøte

Skrevet av: LU-rådet

Vedtatt av Studentparlamentet i Østfold 25.04.2019

Studentene på Lærerutdanningen ved Høgskolen i Østfold vil endre 80% oppmøte som et krav for å kunne gjennomføre eksamen. Det er et problem for mange av studentene at de er nødt til å møte opp på 80% av sin undervisning. Vi har hørt med studentene og de har uttrykt noen ulemper dette medfører:

  • Studentene kommer på skolen syk for å slippe fravær og smitter igjen andre studenter, dette fører til en smittesirkel.
  • Studentene ønsker muligheten til å kunne gå et studieløp og gjennomføre eksamen kombinert med andre ting, for eksempel å få barn, jobbe, studere hjemmefra.
  • Studentene tilegner seg kunnskap på forskjellig måte og det de sitter igjen med etter en endt forelesing varierer. Studentene mener at i mange tilfeller hadde de sittet igjen med et større læringsutbytte ved selvstudie, enn å høre på en foreleser som leser rett fra en PowerPoint.
  • Studentene ønsker mer tillitt til å kunne gjennomføre valgt utdanning uten arbeidskrav hvor du er nødt til å møte opp 80% av tiden.
  • Studentene ønsker å jobbe i tillegg til studiet da det er vanskelig å leve kun på stipend, uansett om jobben er relatert til studiet eller ikke, er ikke dette godkjent fravær.
  • Studentene mener at praksisen som gjennomføres på Høgskolen ikke samsvarer med det som er realiteten i yrket man skal utøve etter endt utdanning.

Vi har samlet sammen forslag til hvordan studentene mener Høgskolen i Østfold kan justere eller fjerne arbeidskravet om 80% oppmøte:

  • Undervisningen bør ha elevaktivitet utenom oppgaver man kan jobbe selvstendig med for at det skal være krav til å møte opp. Studentene ønsker å ha mulighet til å jobbe selv hjemme i stedet for å måtte høre på en 6 timers forelesning hvor det blir lest fra PowerPoint. Som skrevet tidligere så lærer man ulikt og det er mange som vil sitte igjen med mer av å lese selv enn å høre på noen andre lese opp. Ved å fjerne 80% oppmøteplikt så legger dette mer press på at foreleserne må ha gode forelesninger.
  • Studentene ønsker at praktiske dager hvor man jobber i grupper og har prosjekter skal være obligatorisk for at det skal gå an å gjennomføre disse dagene.
  • Man er ansvarlig for egen læring og om man velger å kombinere, så bør Høgskolen kunne legge til rette for at disse studentene også har mulighet til å gjennomføre studieløpet og få ta eksamen. Om studenten selv ikke kan eller ønsker å møte opp, så bør det være studentens oppgave å ta igjen det som er gjennomgått på Høgskolen på egenhånd uten å måtte gjøre opp med ekstra oppgaver for å kunne få godkjent en dag fravær.

Vi kan også referere til UH-loven, der det er ingen nasjonale krav eller reguleringer om å ha 80% oppmøteplikt.

Trykk her for vedtatt resolusjon i PDF

Publisert 9. mai 2019 12:19 - Sist endret 11. jan. 2023 11:03