Nytt tilbud til HiØ-studenter: språkveiledning i norsk

Har du norsk som andrespråk og trenger litt ekstra hjelp med å skrive en oppgave eller en tekst? Da kan du få hjelp av Studieverkstedets nytilsatte språkveileder!

Bilde av Linda Lara Majeed med en poster for det nye tilbudet

Linda Lara Majeed tilbyr språkveiledning i norsk hver onsdag. (Foto: Ann-Kristin Johansen/HiØ)

Hver onsdag mellom 12.00 og 16.00 er Linda Lara Majeed tilgjengelig i Studieverkstedet på campus i Fredrikstad. Hun er selv student på tredje året på lærerutdanningen og synes det å kunne hjelpe andre studenter med å skrive er en spennende oppgave.

- Jeg har hatt som mål at jeg som lærer skal kunne hjelpe flerspråklige elever. Så da jeg ble spurt om dette syntes jeg det var spennende, forteller hun.

Språkveiledningen som Linda står for er et eget tilbud til studenter med norsk som andrespråk. Tilbudet gjelder for alle studenter ved høgskolen, uavhengig av hvilket campus de tilhører. Veiledningen gis både fysisk i Studieverkstedets lokaler i Fredrikstad, men kan også utføres digitalt etter avtale.

Ønsker du å benytte deg av tilbudet Språkveiledning i norsk?
Se mer informasjon her 

Gir deg tips og råd

På studieverkstedet nettside lyder oppfordringen slik:
- Ta med deg noe du holder på å skrive eller ta med en tidligere oppgave og få hjelp av vår språkveileder. Sammen kan dere se på hvordan du kan bli bedre i norsk og hva du kan gjøre for å unngå de samme feilene i oppgaver som skal skrives videre.

Ifølge Linda er skrivefeilene til en som er flerspråklig er ofte litt annerledes.
- Ofte kan være snakk om bare småting, men det som går igjen er ofte setningsstrukturer og samsvar, forklarer hun.

Studenter som skriver på bacheloroppgaver er blant de som har vært innom språkveilederen. Linda studerer selv fagene norsk, engelsk og samfunnsfag og har en stor interesse for språk og grammatikk og hvordan dette kan variere fra person til person basert på deres bakgrunn. Som språkveileder får hun prøvd seg på mange ulike temaer.

- Min oppgave er først og fremst å gi tips til hvordan de kan gjøre det bedre, forteller hun.

Uvisst hvor mange som sliter med språket

Det nyopprettede språkveileder-tilbudet er et av flere tiltak som Høgskolen i Østfold har iverksatt og som er rettet mot minoritetsspråklige studenter.

- Med dette tilbudet ønsker vi å nå studenter med norsk som andrespråk som ønsker å bli bedre i å skrive norsk.

Det forteller universitetsbibliotekar og koordinator for Studieverkstedet i Fredrikstad, Anne-Lise Eng.

I 2021 ble det besluttet å opprette en egen prosjektgruppe ved HiØ som skulle jobbe frem tiltak for å styrke tilbudet til flerspråklige studenter.

- Vi har per i dag ingen verktøy til å kartlegge studenters norskkunnskaper systematisk, annet enn en frivillig spørreundersøkelse om morsmål ved studiestart. Dette gjør det vanskelig å få oversikt over hvor mange studenter det dreier seg om, forteller Eng som er leder prosjektgruppen.   

Det er også opprettet en egen nettside rettet mot minoritetsspråklige studenter med tips og råd. 

Ifølge Eng var det veldig viktig å få på plass tilbudet om språkveiledning for studenter med norsk som andrespråk.

- Tilbakemeldingene fra studentassistentene som jobber med å veilede i oppgaveskriving sier at studenter med norsk som andrespråk bruker tilbudet mye og de har sett at flere har utfordringer med norsk språket og ikke bare oppgaveskriving generelt. Samtidig har flere fagansatte og studieadministrasjonen opplevd utfordringer med studenter med norsk som andrespråk når det kommer til norsk språk i skriftlige arbeider, forteller hun.

Eng sier de har god erfaring med å bruke studenter som veiledere.

- For dette tilbudet har vi rekruttert studenter fra lærerutdanning som har norsk som fag og de har erfaring med å veilede andre i norsk språk, forklarer hun.

Studieverkstedene på begge campus har flere ulike tilbud til deg som student.
Her kan du lese mer om hva de tilbyr:

Studieverkstedet i Fredrikstad

Studieverkstedet i Halden

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 26. apr. 2023 09:37 - Sist endret 8. mars 2024 07:36