Velkommen til Høgskolen i Østfold!

ENDELIG, etter en nesten 3 år, er det UBESKRIVELIG godt å se dere fysisk samlet foran høgskolen ved begynnelsen av et nytt studieår.  

Gratulerer til hver og en av dere med studieplass, velkommen til høyere utdanning, velkommen til oss, sa rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen under åpningstalen til studentene 16. august 2022. Foto: HiØ.

Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensens tale på studiestartdagen.

Kjære Ordfører, kjære kollegaer, kjære venner av Høgskolen i Østfold, men mest av alt – kjære studenter.

ENDELIG, etter en nesten 3 år, er det UBESKRIVELIG godt å se dere fysisk samlet foran høgskolen ved begynnelsen av et nytt studieår.  

Gratulerer til hver og en av dere med studieplass, velkommen til høyere utdanning, velkommen til oss.

Lars-Petter het han og gråt når han ble født. Nå i sitt 19-ende leveår på første studiedag på Dragvoll, ved Universitetet i Trondheim. Nå sto han på terskelen til noe stort. Målene var klare. Og når rektor og dekaner med sine kapper marsjerte inn til akademisk festovertyre, ja da bruset forventingene i blodet. Han skulle gjøre sitt favorittfag historie til sin karrierevei. Og han skulle i hvert fall ikke gi seg før han ble professor.

At den 19-årige Lars-Petter skulle studere var han aldri i tvil om, helst langt borte, bort fra hjemmets kontroll. Nå skulle han selv styre pengene, styre tiden. Ingen skulle kontrollere når han gikk og når han kom. Han skulle være helt og fullt ut - fri.

I auditorium X satt hundrevis av likesinnede, klare for første forelesning, fire timer middelalderhistorie med professor Imsen, og litt senere på dagen - klare for å hente sin første utbetaling fra Statens lånekasse for utdanning.

Lars-Petter hadde aldri sett så mange penger, nær 24 000 kroner. Nå sto han med HELE summen i hånda. Om ikke frihetsfølelsen var stor allerede, så ble den det NÅ. Fra postkontoret bar det til bokhandelen for å kjøpe inn 2 meter pensum, for det var bokstavelig talt det han skulle gjennom det neste året. TO meter pensum. Og nå burde kanskje Lars-Petter dratt hjem, lest pensum, satt pengene på konto og disponert de fornuftig utover semesteret, men når hele semesterets studielån og stipend ble utbetalt på en gang, var den nyervervede følelsen av rikdom overveldende. Så i stedet for buss hjem, ble det buss til Abelone biffhus og middag med rødvin.

Det skulle bli en del biff og rødvin det første semesteret, og naturlig nok – fulgte en stadig mer slunken studentøkonomi. Det krevde harde prioriteringer for å få skuta på rett kjøl igjen. I løpet av 1.5 år ble det en reise fra biff og rødvin til cornflakes med vann, og akkurat nok penger til å kunne ta toget hjem til Fredrikstad til jul.

Kjære nye student:

Mye har forandret seg siden MIN første studiedag i Trondheim, mens VI plukket fag fra studiehåndboken for å skape oss en grad, nærmest som et bingospill, skal hoveddelen av dere studere et definert gradsstudium som leder dere til en kompetanse og et yrke som samfunnet har stort behov for. Heldigvis får jeg også si, utbetales studielånet en gang per måned og ikke alt samtidig.

Noe som nokså sikkert IKKE har forandret seg siden jeg startet, er at mange av dere har sommerfugler i magen. Sommerfugler som skyldes spenning og forventninger, forventninger til noe nytt, til en ny livsfase, til fremtiden, til oss og til dere selv. Noen av dere bærer med dere en trygghet i at dere har venner og bekjente som også skal studere eller allerede studerer her, andre har flyttet fra andre steder i landet, forlatt det lune redet, og søker nye venner og bekjente.

For alle oss som har studert, starter studiereisen et sted. For mange av dere starter reisen i dag, JA – KARRIEREN starter faktisk i dag. For noen er reisemålet klart og reiseplanen følges til punkt og prikke. For noen går ikke reisen slik man har planlagt, reisen blir til mens man går og kanskje blir også målet etter hvert tydeligere – nettopp som en konsekvens av den utviklingen man gjennomgår og de valgene man tar underveis.

I auditorium X på Dragvoll, var det lett å komme i kontakt med medstudenter. Auditoriet var fylt til randen, og det var nærmest umulig å unngå sosial kontakt. En introvert sjel ville nokså sikkert følt det klaustrofobisk. «Kanskje vi får hilse», sier guttene på hver min side, Preben fra Tønsberg og Asbjørn fra Sandnes. Begge var kommet til Trondheim for å studere historie grunnfag. Men, i motsetning til meg, ble det ganske snart klart, over en kaffe i kantina etter forelesning, at disse guttene ikke drømte om å bli historikere. Preben drømte om å bli mesterfotograf, Asbjørn – jurist med møterett i høyesterett.

Innerst inne MÅ vi alle ha tvilt litt på realismen i disse drømmene, for vi ble ganske raskt enige om at vi skulle møtes på Theatercafeen i Oslo etter 20 år og gjøre opp status. Det ble aldri teatercafe, men kontakten har vi fortsatt, grunnlaget for et livslangt vennskap ble lagt i auditorium X, og mens drømmene om å bli mesterfotograf ble til en karriere som barnehagepedagog, drømmene om jurist med møterett i høyesterett ble til forsker og foreleser i organisasjonspsykologi og ledelse ved et Universitet i California, ble drømmene om et professorat i historie, til et professorat i et helt annet fag, til gleden og æren av å lede en høgskole der mer enn 600 engasjerte og dyktige ansatte nå venter spent på å ta deg imot og gjøre din studietid hos oss eksepsjonell.

Uansett hvordan din studiereise blir, er jeg sikker på at den kommer til å inneholde både suksess, glede, vennskap (kanskje kjærlighet – ja kanskje livslang kjærlighet), men også frustrasjoner, utfordringer og vanskelig terreng. Det er først over tid, når du ser tilbake og gjør opp regnskap, at du ser at det som der og da kunne oppleves som et nederlag, som en utfordring, faktisk ikke var det, men var med å forme deg som menneske, din styrke, din motstandskraft og din mestringsevne. Gi ikke opp når det butter imot, STÅ I DET! Ofte lysner det rundt neste sving.

Hver og en av dere må gjennomføre studiereisen selv, men husk at du en del av et fellesskap på nesten 8000 studenter og mer enn 600 ansatte. Utnytt det fellesskapet! Snakk med personen foran deg, bak deg og ved siden av deg i auditoriet, dann kollokviegrupper og diskuter fag og pensum før, mellom og etter forelesninger. Still spørsmål til faglærere, snakk med studieveiledere, hold deg oppdatert på det som skjer ved å følge høgskolen på facebook og instagram, delta i sosiale aktiviteter på og utenfor campus, i studiebyene våre, og i regionen for øvrig. OG dersom du ikke finner sosiale aktiviteter – ta initiativ TIL og SKAP sosiale aktiviteter, gå sammen om felles interesser og dann studentforeninger, det være seg forening for «oss som elsker danske smørbrød», «Rumpeldunkforeningen», «studentkor», «lærerlaget» eller «foreningen for utenomjordiske mysterier». Bare fantasien setter grenser.

Studenttiden er fag, men studentlivet er også veldig, veldig mye mer.

Kjære nye studenter

Jeg ble student på en tid da Norge skulle avgjøre hvorvidt vi skulle bli medlem av EU, en tid da professorene Inge Lønning og Kristen Nygård diskuterte så busta føyk på studentersamfunnet, en tid da Forrest Gump gikk på kino, Tommy Nilsson sang «öppna din dörr», og vi danset langt inn i de sene nattetimer til Coolios «Gangsta’s paradise».

Dere blir studenter i urolige tider, de mest urolige tider på mange år, en tid da ekstremisme, alternative fakta og misinformasjon synes å ha gode vekstforhold, en tid da demokratiske styresett er under press.

Kjære nye studenter, et velfungerende demokrati trenger høyere utdanningsinstitusjoner, høgskoler og universitet, der kritisk tanke og diskusjon dyrkes, der dere lærer å gå fra «å føle» til «å argumentere», der studentene løfter den kritiske tanke mot det etablerte, mot politiske sannheter, mot diktatur, tyranni og undertrykkelse. Mang en gang har studentene stått fremst på barrikadene. Vi så det i Paris i 1968, vi så det på den himmelske freds plass i Bejing i 1989.

Et velfungerende demokrati er avhengig av at vi forsvarer meningsmangfoldet, at vi fremmer debatten, ikke gjennom å moralisere over andre menneskers standpunkt, men gjennom toleranse og faglig argumentasjon.

Et velfungerende demokrati krever at det ikke bare er det som er «politisk korrekt» som blir hørt.

Det kan koste, særlig når noen har vinning av de meningene de fronter.     

Kjære nye studenter, i en stadig mer polarisert verden er muligheten til å møte andre kulturer, til å få nye perspektiver og inntrykk kanskje viktigere enn noen gang. Pandemien har begrenset oss, men nå er tiden kommet for at DERE tar normaliteten tilbake. Benytt derfor din unike mulighet som HiØ’er til å reise på internasjonal studieutveksling, til Tanzania, Sør-Korea, USA, Sør-Afrika eller andre land hvor VI har utvekslingsavtaler.

DU har alle muligheter til at din studiereise kan bli uforglemmelig.

Kjære nye student, takk for at du valgte Høgskolen i Østfold, det er vi stolt av og glad for. Framtiden trenger dere. Lykke til med studiene.

Publisert 16. aug. 2022 14:31 - Sist endret 16. aug. 2022 14:31