Ny kompisordning skal gjøre studentlivet mindre ensomt

Egne studentkompiser er engasjert for å bidra til flere sosiale tilbud for studentene ved Høgskolen i Østfold. - Vi kan bidra med godt humør og sosiale aktiviteter som inkluderer alle, sier Sarah Naomi Lunner.

Bildet viser studentkompis Sarah Naomi Lunner utenfor høgskolens lokaler.

JOBBER SOM STUDENTKOMPIS: Sarah er en av flere studenter som nylig er ansatt for å bidra til flere sosiale aktiviteter for studentene ved Høgskolen i Østfold. (Foto: HiØ)

Sarah er en av flere studenter som nå er ansatt på deltid som studentkompis og som skal iverksette sosiale aktiviteter for medstudenter. Ordningen er i regi av Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ). Deltidsjobbene er finansiert ved tilskudd fra Kunnskapsdepartementet øremerket ekstra koronatiltak i studieåret 2021. 

"Livet som student har vært krevende for mange nå under pandemien, og jeg ønsker å bidra til at studenter blir kjent på kryss og tvers og bygge nettverk."
Sarah Naomi Lunner, HiØ-student og studentkompis

 

SiØ utlyste helt nylig deltidsstillingene og har nå fått på plass åtte studentkompiser.

- Jeg meldte meg som studentkompis fordi jeg er svært opptatt av at alle studenter skal trives og ha det bra ved utdanningsinstitusjonen. Livet som student har vært krevende for mange nå under pandemien, og jeg ønsker å bidra til at studenter blir kjent på kryss og tvers og bygge nettverk. For nettverk er viktig. Jeg meldte meg også som studentkompis for å gjøre hverdagen til studenter litt bedre, forteller Sarah Naomi Lunner.

Et viktig kontaktpunkt

Så hva er egentlig en studentkompis?
- Den viktigste rollen til studentkompisene er å være en person som studentene lett tar kontakt med. De skal ha kunnskap om HiØ, SiØ, Studentdemokratiet og studentsamfunnene og kunne veilede studentene, forklarer SiØ-direktør Rita Hirsum Lystad.

Studentkompisene skal blant annet planlegge, gjøre kjent, registrere i aktivitetskalender og arrangere ulike bli kjent-aktiviteter. 
En mer detaljert oversikt over arbeidsoppgavene finner du på SiØs egne sider. 

Bildet viser noen som spiller volleyball på campus.
DETTE KAN DET BLI MER AV: Felles utendørsaktivitet er en av mange typer tilbud som de nye studentkompisene kan være med på å få i gang. (Illustrasjonsfoto: HiØ)

Eksempler på aktiviteter de vil kunne initiere er uteaktiviteter, bål/grilling, turer, omvisning på campus eller i nærområdet, spillturnering, e-sport, lagspill, og quiz. 

Sarah Naomi beskriver sin egen rolle slik: 
- En studentkompis er en kompis som legger til rette for sosiale aktiviteter for studenter ved Høgskolen. I min rolle handler det om å kartlegge behov for studentene, og på best mulig måte legge opp til aktiviteter studentene ønsker. 

Hvordan tenker du studentkompisene kan bidra til et bedre og mer sosialt studentliv?

- Vi kan arrangere ulike ting, samt informere om ulike organisasjoner og styrer råd og utvalg ved Høgskolen som du kan ta del i. 

Et krevende studieår

Etter et veldig annerledes studieår er Sarah glad for å kunne bidra til mer aktivitet for sine medstudenter. 

Hvordan har det vært å være student dette siste året?
- Det har vært krevende, all undervisning og dialog med fagansatte har vært digital. Det har vært krevende også fordi man ikke har blitt så godt kjent med medstudenter, da det ikke er det samme å se hverandre på Zoom (om folk har på kamera). Jeg har mistet mye dialog med medstudenter i pauser da man skrur av kamera og gjør andre ting nå som det er digitalt. 

Selv har hun hatt mye nytte av å være engasjert i studentdemokratiet. 

- Som student synes jeg det også har vært vanskelig å holde motivasjonen oppe, men siden jeg er en del av et studentdemokrati synes jeg hverdagen har vært ok, da jeg alltid har ting å pusle med. Jeg anbefaler alle studenter ved HiØ og ta del i sosiale aktiviteter og studentdemokratiet, sier Sarah. 

Jobber frem sommeraktiviteter

Det er ingenting som tyder på at det nærmer seg sommerferie for studentkompisene, tvert imot er de i full gang med å planlegge aktiviteter.

- Studentkompisene har mange gode ideer for tiden fremover, og en variasjon mellom fysisk og digital aktivitet. Hver fredag i tiden fremover kommer noen av oss til å arrangere digital spillkveld. Vi vil også arrangere grilling utendørs, gåturer, egentlig hva som helst så lenge det er sosialt og man får bli kjent med hverandre, lover Sarah. 

Hun sier de også planlegger for aktiviteter i sommerferien så studentene som blir igjen på Bjølstad og Remmen har et sosialt tilbud. 
- Vi har planer om å arrangere utflukter i lokalsamfunnet, for å bli bedre kjent med byene man bor og studerer i, røper den engasjerte studentkompisen som selv har et tiltak hun veldig gjerne ønsker å få i gang. 

- Jeg ønsker å sette i gang med speedfriending, etter inspirasjon av velferdstingen i Oslo og Akershus, for å legge til rette for at studenter kan bli kjent med nye folk de kanskje ikke hadde blitt kjent med uten et push. 

SiØ-direktør Hirsum Lystad sier gjeldende restriksjoner har skapt noen begrensninger for aktiviteten så langt, men at det blant annet ble gjennomført et digitalt arrangement på nasjonaldagen. 

- Men jeg vet at nå når eksamen er ferdig så skal studentkomisene møtes og planlegge videre aktiviteter. Tilbudene blir lagt inn i aktivitetskalenderen som blir viktig for studentene å følge med på, forteller hun. 

Ønsker du å være med på noe sosialt i regi av SiØ?
I SiØs aktivitetskalender finner du som student en komplett oversikt over aktiviteter de har ansvar for. I tillegg til å bruke kalenderen deler studentkompisene sine aktiviteter på Instagram og Facebook. Sjekk derfor ut  Facebook: studentkompisene ved Høgskolen i Østfold og Instagram: studentkompisene

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 28. mai 2021 14:30 - Sist endret 29. mai 2021 10:32