XR-basert opplæringsverktøy for vedlikehold av 3D-printere

B24ITK30

Joachim Fjell, Moritz Halkjelsvik, Jacob Holth, Jørgen Bakke

Fra venstre mot høyre: Joachim Fjell, Moritz Halkjelsvik, Jacob Holth, Jørgen Bakke

Om prosjektet

XR-teknologi, eller “Extended Reality”, er en samlebetegnelse som omfavner flere former for digitalt forsterket virkelighet. Dette inkluderer Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), og Mixed Reality (MR). Denne type teknologi tilbyr unike muligheter for blant annet opplæring og simulering.

Prosjektoppgaven går ut på å utvikle et XR verktøy som skulle brukes til opplæring av vedlikehold av 3D-printere. Brukere av 3D printere skal kunne bruke et VR headset for å vedlikeholde og fikse enkle feil på 3D printere. Programmet har blitt utviklet på utviklingsplattformen Unity som gir gode muligheter for XR-utvikling. Prototypen inneholder en digital modell av en 3D printer og en instruksjonsmeny for vedlikeholdsprosesser.

Formålet med prosjektet var å lage et verktøy som skal forbedre kvaliteten og redusere tidsforbruket ved vedlikehold av 3D-printere, med et endelig mål om å ha muligheten til å bruke prosjektet til opplæring av vedlikehold for 3D-printere.

Bilder:

  1. Jacob Holth og Moritz Halkjelsvik bytter filament på en 3D printer etter en vellykket print

  2. Jacob Holth og Joachim Fjell jobber med prosjektet ved bruk av VR briller

Prosjektdeltakere

Joachim Fjell, Moritz Halkjelsvik, Jacob Holth, Jørgen Bakke

Om oppdragsgiveren

Høgskolen i Østfold (HIØ) er en utdanningsinstitusjon som ble etablert den 1. August 1994, gjennom en sammenslåing av fem tidligere høgskoler i Østfold. Med campus i både Halden og Fredrikstad, har HiØ 100 forskjellige studieprogrammer å tilby. I 2022 hadde høgskolen omtrent 8 600 studenter, dette er kombinert med 771 ansatte.

Høgskolen spiller en veldig viktig rolle i den regionale utviklingen og samarbeider dermed tett sammen med næringsliv og offentlig sektor for å drive forskning, studier, kurs og utviklingsarbeid.

Morgan Waage er kontaktpersonen for dette prosjektet. Han er overingeniør ved institutt for informasjonsteknologi og kommunikasjon ved Høgskolen i Østfold avdelig Halden.

Veileder

Bjørn Arild Lunde, Høgskolen i Østfold

Publisert 24. mai 2024 13:29 - Sist endret 30. mai 2024 12:55