"Datafabrikk" - Østfold Energi

B24IPL01

Simen A. Midtbruket, Simen W. Rekstad og Sondre Ø. Klemsdal

Fra venstre: CSimen A. Midtbruket, Simen W. Rekstad og Sondre Ø. Klemsdal

Om prosjektet

Østfold energi skal oppgradere energisystemet i et offentlig bygg, i sammenheng av dette har vi fått et oppdrag! Vi skal dykke inn i verden av digitale verktøy og software, der vi skal finne en løsning for peak shaving ved det nye energisystemet. Programvaren skal overvåke en rekke parametere, samt anvendes i load shift og regulering av strømforbruk. Samspillet mellom dette skal sørge for at det nye energisystemet har behov for en lavere reservert kapasitet enn det de har i dag.  

I oppgaven vår vil vi diskutere potensialet som ligger i optimalisering ved ren bruk av programvare. Vi vil stille dette opp mot implementasjoner som i tillegg setter krav til infrastrukturelle endringer, dvs. tilleggskomponenter som batterier, solceller etc.  

Oppgaven er en følge av det enorme kraftunderskuddet vi har i regionen. Det er ikke nok kapasitet til elektrifisering, dette er viktig for å oppnå utslippskutt og nå klimamålene, i tråd med FN´s bærekraftsmål 7.2 & 7.3. Vi ser på løsninger og alternativer for å frigjøre kapasitet på eksisterende energisystemer, for å bidra til å akselerere elektrifiseringen i regionen.  

Østfold Energi har den siste tiden jobbet intenst med deres datafabrikk. Det er store endringer i sving i energilandskapet. Digitalisering står i front, med stort fokus på databehandling og optimalisering. Østfold Energi har i dag et moderne samspill i sin organisasjon, allikevel foreligger det et stort ønske om utarbeiding av en løsning på tvers av deres portefølje og samarbeidspartnere.

Prosjektmøte hos Østfold Energi

Bilder:

  1. Prosjektmøte hos Østfold Energi.

Prosjektdeltakere

Simen A. Midtbruket, Simen W. Rekstad og Sondre Ø. Klemsdal

Om oppdragsgiveren

Østfold energi er et energi og kraftselskap som ble startet på midten av 1900 tallet. De har i dag 58 ansatte som jobber med drift og utvikling av fornybar energiproduksjon. De drifter i dag egne vannkraftverk og fjernvarmeanlegg, og er blant annet involvert i vindkraft, solkraft og karbonfangst gjennom ulike datter selskaper. Selskapet engasjerer seg også innen forskning, teknologiutvikling og nysatsninger innenfor energiformer slik som hydrogen og kjernekraft.  

Østfold energi eies av østfoldkommunene og fylkeskommunen, og Østfolds interesser står sentralt i selskapets strategi og kultur. Østfold energi jobber for å skape lokale arbeidsplasser og ivareta miljø og natur.

Veileder

Per Valter, Høgskolen i Østfold
Marianne Riddervold Kahrs, Østfold Energi

Publisert 29. apr. 2024 13:12 - Sist endret 30. mai 2024 12:24