Drone Communication Protocol Fuzzer

B24ITK48

Mads Bjerke-Jørgensen, Robin André Strømnes, Mohammed Al-Ouda og Henrik Lund Karlsen

Fra venstre: Mads Bjerke-Jørgensen, Robin André Strømnes, Mohammed Al-Ouda og Henrik Lund Karlsen

Om prosjektet

Bruk av droner har vokst betydelig i årene som har gått. Dette gjelder både på det private og kommersielle område men især også innenfor det militære område. Krigen i Ukraina har vi sett et økende bruk av droner enn vi tidligere har sett i den sammenheng. Det gjelder både de 'store' militært utviklede droner men også især 'hobby/kommersiell' droner blir benyttet. 

Drone teknologien er i dag ikke lenger forbeholdt store teknologi selskaper når det gjelder utvikling av dette men nå kan også bl.a. private aktører utvikle/modifisere teknologien i tillegg de kommersielle og militære aktører. Bruken av droner med onde hensikter har dermed økt som vi har sett det i bl.a. i Ukraina. 

Prosjektet sitt oppdrag er å designe og implementere en fuzzer som kan utføre nettverksangrep mot droner, primært gjennom en teknikk kjent som fuzzing. Fuzzing går ut på å sende modifiserte eller tilfeldige data til dronens kommunikasjonssystemer, sikter prosjektet mot å identifisere og utnytte sårbarheter. Dette kan omfatte å utløse uventede handlinger fra dronene, som nødlandinger eller endringer i navigasjonsretningen for eksempel. Hovedfokuset vil være på MAVLink kommunikasjonsprotokollen.

Dette prosjektet har direkte relevans for et større, strategisk prosjekt i EU som adresserer sikkerheten rundt droneteknologi. Kongsberg Gruppen er en av aktørene som er med i dette EU prosjektet. Ved å identifisere sikkerhetsrisiko, kan vi bidra til å styrke beskyttelsen mot nettverksangrep, noe som er av økende interesse for både private og kommersielle aktører samt for tilsynsmyndigheter.

Bildet viser en Raspberry Pi med en Navio2 modul montert på Raspberry enheten. Navio2 er et avansert autopilot-hat (Hardware Attached on Top) designet spesielt for Raspberry Pi. Det gir Raspberry Pi de nødvendige verktøyene for å fungere som en fullverdig dronekontroller. Dette inkluderer integrerte sensorer som en gyroskop, akselerometer, magnetometer og barometer. Navio2 har også GPS for presisjonslokalisering og støtte for flere tilkoblingsmuligheter, inkludert telemetri og tilkobling til fjernstyringsutstyr. Det er kompatibelt med åpen kildekode autopilot-programvare som ArduPilot og ROS (Robot Operating System).

Bilder:

  1. Bildet viser en Raspberry Pi med en Navio2 modul montert på Raspberry enheten. Navio2 er et avansert autopilot-hat (Hardware Attached on Top) designet spesielt for Raspberry Pi. Det gir Raspberry Pi de nødvendige verktøyene for å fungere som en fullverdig dronekontroller. Dette inkluderer integrerte sensorer som en gyroskop, akselerometer, magnetometer og barometer. Navio2 har også GPS for presisjonslokalisering og støtte for flere tilkoblingsmuligheter, inkludert telemetri og tilkobling til fjernstyringsutstyr. Det er kompatibelt med åpen kildekode autopilot-programvare som ArduPilot og ROS (Robot Operating System). Enheten fungere da som våre drone som vi skal fuzze mot.

Prosjektdeltakere

Mads Bjerke-Jørgensen, Robin André Strømnes, Mohammed Al-Ouda og Henrik Lund Karlsen

Om oppdragsgiveren

Kongsberg Gruppen er et internasjonalt teknologikonsern som leverer avanserte og pålitelige løsninger til kunder innen maritim sektor, olje og gass, energi og forsvar. 
Selskapet ble grunnlagt i 1814, noe som gjør det til et av Norges eldste industrikonsern. Hovedkontoret ligger i Kongsberg, Norge. Kongsberg Gruppen er kjent for sin innovasjon og har et sterkt fokus påa forskning og utvikling. Selskapet opererer i over 25 land og har omtrent 12 000 ansatte globalt.

De er delt inn i tre hovedforretningsområder: Kongsberg Maritime, som leverer produkter og systemer for posisjonering, overvåkning, navigasjon og automatisering til handelsflåten og offshoreindustrien; Kongsberg Defence & Aerospace, som er en viktig leverandør av forsvarssystemer, inkludert missilsystemer og luftfartøyovervåkning; og Kongsberg Digital, som fokuserer på neste generasjons digitale løsninger og tilbyr produkter innen simulering, digital tvilling-teknologi og kunstig intelligens.

Kongsberg Gruppens engasjement i innovative og bærekraftige løsninger har bidratt til å styrke Norges posisjon som en ledende nasjon innen høyteknologisk industri. Selskapets lange historie og dedikasjon til teknologisk fremskritt gjør det til en prestisjefylt og anerkjent aktør både nasjonalt og internasjonalt.

Veileder

Nils-Christian Walthinsen Rabben, Høgskolen i Østfold
Olav Eivind Fagerås, Kongsberg Defence & Aerospace

Publisert 2. mai 2024 10:49 - Sist endret 13. mai 2024 23:44