Konstruksjon og design av ramme og karosseri for Shell Eco-kjøretøy

B24M02

Stian Myhre, Åsmund Aspholm, Tobias Sørlie

Fra venstre: Stian Myhre, Åsmund Aspholm, Tobias Sørlie

Om prosjektet

Et år før bacheloroppgaven ble definert, samlet en rekke studenter seg for å stifte en prosjektgruppe dedikert til gjenopplivelsen av Høgskolen i Østfolds bidrag til studentkonkurransen Shell Eco-marathon. Det var stor interesse både av studentene og forelesere på maskiningeniørstudiet for å starte opp et nytt bidrag, da konkurransen har brakt mye glede samt både praktiske og personlige erfaringer.
Prosjektet vil ha som fokus å ikke bare delta med et bidrag for årets konkurranse, men å starte opp et vedvarende prosjekt som er tilrettelagt for kommende års studenter å kunne delta i. 
Hovedoppgavene til bachelorgruppen B24M02 kan defineres i to hovedpunkter som vil bli fulgt opp i løpet av rapporten: den første består av å forske på dimensjoner for, modellere og tilvirke en ramme med fester for karosseri, bakstilling og forstilling. Den andre delen av oppgaven går ut på design, og konstruksjon av kjøretøyets karosseri.
Gruppen har også som underpunkter å løse optimaliseringen av seteposisjonen i kjøretøyets kupe. 

Hovedproblemet for oppgaven er å få tilvirket en fungerende og slitesterk ramme og karosseri med fornuftige uttrykk, som tilfredsstiller kravene satt av konkurransearrangørene samt bidrar til kjøretøyets samlede effektivitet innenfor den begrensede tiden og midlene som kommer med et studentprosjekt startet fra bunnen av med begrenset støtte. 

Oppgavene baserer seg på, og bruker både teoretisk og praktisk flere prinsipper fra ingeniørfag gjennomgått i studiets forløp, deriblant statikk og styrkeberegninger, materiallære, tilvirkning og modelleringsfag.

Bilder:

  1. Gruppen utfører både manuell og digital beregning av karosseriets aerodynamiske egenskaper.
  2. Fullstendig grunnramme med montert forstilling og sete.

Prosjektdeltakere

Stian Myhre, Åsmund Aspholm, Tobias Sørlie

Om oppdragsgiveren

Prosjektets oppdragsgiver er Høgskolen i Østfold, der årets studenter har startet opp OptiMotion (et prosjekt for å utvikle et kjøretøy til Shell Eco-Marathon). Shell Eco-Marathon er verdens nest største studentkonkurranse, med opptil 5000 studenter som deltar i Europa/Afrika hvert år. 

OptiMotion ble startet opp for å lage et signalprosjekt for ingeniørutdanningene ved Høgskolen i Østfold, og håpet er at det skal føre til et tettere samarbeid mellom alle de ulike ingeniør-disiplinene og knytte bånd på tvers av studiestedene.

Veileder

Jonas Bjertnes Jacobsen, Høgskolen i Østfold
Rino Nilsen, Høgskolen i Østfold

Publisert 16. mai 2024 10:26 - Sist endret 30. mai 2024 12:48