Hastighetsregulator for PMSM el-motor

B24E05

Hans Marius Ødegårdstuen, Miriam Michelle Poloyapoy Strand og Stig-Ørjan Suhr Johansen

Fra venstre:  Hans Marius Ødegårdstuen, Miriam Michelle Poloyapoy Strand og Stig-Ørjan Suhr Johansen

Om prosjektet

Både elektroingeniørstudenter og maskiningeniørstudenter ved Institutt for Ingeniørfag bestemte seg tidlig i januar 2023 for å delta i Shell Eco-marathon 2024 og valget falt på å bygge en el-bil i motsetning til drivstoffbil fra tidligere deltagelser. Dette åpnet opp for større inkludering av elektroingeniørstudenter, da primær fremdriftskilde nå blir elmotor som får energien sin fra et batteri. 

Prosjektoppgaven tar for seg planlegging, design, bygging og testing av en hastighetsregulator for en PMSM (Permanent Magnet Synkron Motor) som styres av en STM32 mikrokontroller. Prosjektoppgaven tar også for seg reguleringsteknikken for å styre hastighetsregulatoren med SVPWM (Spave Vector Pulse Width Modulation) kontroll, som er industristandarden for kontroll av PMSM el-motorer på grunn av den høye virkningsgraden man kan få ut av motoren. Hastighetsregulatoren inverterer DC-spenning fra et batteri og produserer 3-faset AC-spenning som motoren trenger for å gå rundt. Derfor kalles også denne hastighetsregulatoren for en «inverter». 

Kravet fra Shell Eco-marathon er at denne inverteren bygges helt fra bunn av studentene som skal delta i konkurransen, med hensikt om at studentene skal bruke kunnskapen de har tilegnet seg på studie, lære noe nytt og samtidig ha det gøy med å bygge noe fysisk i tverrfaglige team. Bachelorstudentene kommer fra forskjellige ingeniørretninger; elektronikk og elkraft, og et slikt prosjekt tar for seg mye kunnskap og teori fra begge fagretninger. Dette gir alle bachelorstudentene i prosjektet relevant erfaring som kan tas med videre ut i arbeidslivet.

Bilder:

  1. Bachelorstudentene, og hastighetsregulatorens byggeklosser.
  2. Hastighetsregulatorens oppbygning: aluminiumskort i bunn, kontrollkort i midten, mikrokontroller på topp.

Prosjektdeltakere

Hans Marius Ødegårdstuen, Miriam Michelle Poloyapoy Strand og Stig-Ørjan Suhr Johansen

Om oppdragsgiveren

Prosjektets oppdragsgiver er Høgskolen i Østfold, der årets studenter har startet opp OptiMotion (et prosjekt for å utvikle et kjøretøy til Shell Eco-Marathon). Shell Eco-Marathon er verdens nest største studentkonkurranse, med opptil 5000 studenter som deltar i Europa/Afrika hvert år. 

OptiMotion ble startet opp for å lage et signalprosjekt for ingeniørutdanningene ved Høgskolen i Østfold, og håpet er at det skal føre til et tettere samarbeid mellom alle de ulike ingeniør-disiplinene og knytte bånd på tvers av studiestedene.

Veileder

Olav Aaker, Høgskolen i Østfold

Publisert 16. mai 2024 10:31 - Sist endret 30. mai 2024 12:49