Verdistrømskartlegging i Norsk ortopedisk fottøy AS

B24IPL02

Jostein Røgler Langås

Jostein Røgler Langås

Om prosjektet

Verdistrømskartlegging i NOF er et bachelorprosjekt i samarbeid mellom fakultet for ingeniørfag ved høyskolen i Østfold og Norsk ortopedisk fottøy AS. Prosjektforløpet går over vår semesteret 2024 og tar sted i NOF sine lokaler. Formålet med prosjektet er å kartlegge produksjonslinjen til NOF med mål se nye løsninger som reduserer leveringstid. Jeg er interessert i å undersøke om de etablerte lean prinsippene som brukes i store produksjonsbedrifter i Norge og internasjonalt også kan brukes i små og mellomstore bedrifter. NOF leverer ortopediske hjelpemidler som et trygdetilbud gjennom NAV. Dette fører til en make to order (MTO) verdistrøm siden hvert enkelt produkt de leverer er unikt og spesial tilpasset etter ordren. Derfor har bedriften unike utfordringer for produksjonsplanlegging, men også åpninger får innovative løsninger. Videre er de del i et spenene business økosystem som involverer både private bedrifter i inn og utland, samt offentlige institusjoner.  

På samme måte som en lege må gi en pasient en diagnose før behandling, så må organisasjoner kartlegges før nye løsninger kan iverksettes. Dette er hva vi gjør gjennom å jobbe med metoden lean current-state mapping. Målet med metoden er å kartlegge alle operasjoner gjennom en produksjonslinje. Verdien vi får gjennom dette er at vi kan måle hvor lang tid alle operasjoner tar i forhold til hverandre. Til sist kan vi anvende den nye innsikten i utvikling av organisasjonen med bruk av A3 og andre verktøy til å finne nye løsninger der skoen trykker.

Bilder:

  1. Norsk ortopedisk fottøy AS sine lokaler i Fredrikstad.
  2. Current-state map av produksjonsforløpet til tilpassinger av to par sko.

Prosjektdeltakere

Jostein Røgler Langås

Om oppdragsgiveren

Norsk ortopedisk fottøy AS er en lokal bedrift i Fredrikstad og ledene ortopedi bedrift med 31 år i bransjen, som leverer ortopediske hjelpemidler til pasienter i hele Norge. De fokuserer på personlig vurdering gjennomført av ortoped, individuell tilpassing av alle sko til hver enkelt pasient og videre oppfølging. Bedriften kombinerer medisinsk kunnskap og håndverk på en måte som leverer spesialsko som både når pasientens behov og med et diskre design. NOF har 22 ansatte og produserer 1500 par sydde sko i året og er med det den største produsenten av spesialsko i Norge. Spesialskoene de leverer har en viktig velferdsrolle siden de gir mennesker med spesielle behov evnen til å bedre ta del i samfunnet. Alle er spesial produsert og tilpasset til pasienten i henhold til deres diagnose.

Veileder

Dr. Gunnar Andersson, Høgskolen i Østfold

Publisert 2. mai 2024 11:09 - Sist endret 30. mai 2024 12:35