Hvordan påvirker hybride kontorløsninger ledere og ansatte?

B24ØKAD06

Emilie Winther

Emilie Winther

Om prosjektet

Hybride kontorløsninger er et fenomen som virkelig satt fart under korona situasjonen i landet. Dette er en arbeidsorganisering som ikke var vanlig på norske arbeidsplasser før pandemien. Når hjemmekontor ble så utbredt som det ble, innså mange at det kommer å prege arbeidslivet fremover. Bedriftene ser nå fordelene ved å gi et ekstra gode til de ansatte som ønsker å benytte seg av hjemmekontor, men løsningen medfører også nye behov hos bedriftene.

Grunnet økt bruk av hybride kontorløsninger på norske arbeidsplasser øker interessen for dens virkninger på arbeidslivet. Målet med dette prosjektet er å generer kunnskap om hvordan en slik løsningen påvirker ansatte og ledere. Forskningsspørsmålene er derfor følgende:

1. Hvordan er det å være leder ved en slik arbeidsorganisering?
2. Hvordan påvirkes motivasjonen og effektiviteten til medarbeiderne av denne organiseringen?
3. I hvilken grad endres lederstilen og utførelsen av oppgaver til medarbeidere ved en slik løsning? og i hvilken grad de påvirkes.
 
Forskningsspørsmålene i prosjektet belyses ved hjelp av ulike teorier som tillitsbasert ledelse, fjernledelse og selvbestemmelsesteori. Tillitsbasert ledelse handler om å legge til rette for at medarbeidere kan og ønsker å yte sitt beste, mens fjernledelse omhandler ledelse på avstand og hvordan ledere tilpasser seg denne virkeligheten. Selvbestemmelsesteorien anvendes for å undersøke hvordan hybride kontorløsninger påvirker medarbeidernes motivasjon og effektivitet.

For å samle relevant data som kan gi svar på forskningsspørsmålene ble ansatte og ledere i en bedrift i finanssektoren intervjuet. Målet var å få frem deres meninger om hvordan hybride kontorløsninger påvirker deres motivasjon og effektivitet, samt deres erfaringer med å være både leder og medarbeider i en slik arbeidsorganisering.

Matsvinn

Bilde: Matsvinn

Prosjektdeltakere

Emilie Winther

Om oppdragsgiveren

Gjensidige forsikring er et stort forsikringsselskap som har eksistert i over 200 år. Det startet med brannkassene, og det var i 1974 at Gjensidige ble et selskapsnavn. De har mange avdelinger rundt om i Norge, men er også lokalisert i andre land. I Norge tilbyr Gjensidige forsikringsprodukter, pensjon og sparing. Det er avdelingen i Fredrikstad som var min oppdragsgiver på dette prosjektet.

Veileder

Lilja Mosesdottir, Høgskolen i Østfold
Morten Johannessen, Gjensidige forsikring

Publisert 29. apr. 2024 12:52 - Sist endret 13. mai 2024 23:35