Forbedring av ledelse i komplekse prosjekter

B24IPL14

Linnea Margrethe Johansen, Ellen Winnem Bjerga

Fra venstre: Linnea Margrethe Johansen, Ellen Winnem Bjerga

Om prosjektet

Vi er to studenter fra Innovasjon og Prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold avd. Fredrikstad. Vi fikk i 2023 muligheten til å bli prosjektledere i to internasjonale samarbeidsprosjekter med flere millioner i finansiering, på fulltid, via faget “Internship”. Dette bachelor prosjektet er en videreføring av alt vi har lært etter et år med reising til ulike land, med ulike team for å løse ulike oppgaver knyttet til bærekraftig utvikling på øysamfunn. 
Vi har møtt på flere komplekse utfordringer underveis. Mange av utfordringene mener vi kan unngås ved hjelp av verktøy fra organisasjonsutvikling og Lean.  

I vår rolle som prosjektledere for to store internasjonale prosjekter har vi begynt å se på prosjektene som organisasjoner, og øysamfunnene som systemer. Vil dette hjelpe teamene, øysamfunnene og prosjektene til å se alle ledd av systemene og oppnå større forståelse og endringsmuligheter? 

I prosjektet bruker vi en visuell lederstil med prosjektrommet vårt som vår arena. Vi har samarbeidsmøter med teamene som skal ut på oppdrag før og forbedrings møter etter hvert prosjektledd hvor medvirkning står høyt.  
Vi vil at teamene vi setter sammen skal forstå hva de er en del av, like mye som de forstår oppgavene de skal utføre. Vi tror at dette vil sikre bedre leveranser i prosjektene for alle intressenter.


https://www.instagram.com/freiiafetrec.bachelor/
https://www.linkedin.com/in/ellenwbjerga/
https://www.linkedin.com/in/linnea-johansen-275968219/

Bilder:

  1.  En kalkulator som vi bruker til å beregne CO2-utslipp for virtuelle maskiner (VM) i Azure.
  2. Formel knyttet til utslipp fra en virtuell maskin.

Prosjektdeltakere

Linnea Margrethe Johansen, Ellen Winnem Bjerga

Om oppdragsgiveren

Høgskolen i Østfold er involvert i flere FoU prosjekter. Ett av disse er prosjektet vi bruker som vår case, "FREIIA". Freiia prosjektet er et initiativ rettet mot å adressere globale utfordringer som UN Sustainable Development Goals (SDGs) og EU grand societal challenges (GSCs), spesielt fokusert på å fremme en Circular Economy (CE). Prosjektet starter fra en regional tilnærming og involverer alle partnere fra Quintuple Helix for å gi et betydelig løft til utvikling og akselerasjon av lokal/regional CE og å utvikle nye, praktisk orienterte styringsrammer.
Målet med Freiia-prosjektet er å skape ferdigheter, ressurser, kompetanser og strukturer som støtter offentlig sektor i å bli effektive i transformative politikker og bygge resilienste, med fokus på GSCs/SDGs. Det utvikler en nødvendig designorientert styringsramme, kalt Governance of Innovation Intervention Learning Model, som tar sikte på enkel anvendelse og rask spredning i og utenfor regionale europeiske områder.
Freiia-prosjektet er et samarbeid mellom seks EU-land og involverer totalt 14 partnere, inkludert Høgskolen i Østfold. Høgskolen i Østfold har fått fem millioner kroner over tre år for å drive arbeidet med utvikling og samarbeid på øysamfunnene.
Prosjektet bruker Design Thinking som rammeverk, og kartlegger, analyserer og løser problemer med strukturerte innovasjonsprosesser og internasjonale team fra næringsliv, kommune og akademia.

Veileder

Dr. Gunnar Andersson, Høgskolen i Østfold
Bjarne Berg Wig, LOS

Publisert 7. juni 2024 15:32 - Sist endret 7. juni 2024 15:32