Kartlegging av miljøgifter i sedimenter i Hæraelva

B23BIO07

De tre prosjektdeltakerne Anna Emilie Løe, Ronja R. Eivarr og Nora Hamzaoui står ved siden av hverandre på en vei med skog i bakgrunnen.

Fra venstre: Anna Emilie Løe, Ronja R. Eivarr og Nora Hamzaoui.

Om prosjektet

Oppgaven går ut på å kartlegge utvalgte miljøgifter i Hæra elva. Det er Vannområdet Glomma sør som er oppdragsgiver. Overvåking av miljøgifter er grunnlaget for å fastsette kjemisk tilstand i en vannforekomst. Kjemisk overvåking har mange steder ikke vært prioritert, da det i vanndirektivsammenheng har vært stort fokus på biologisk overvåkning. Kjemisk overvåking er også kostbart, og man har måttet prioritere. Imidlertid er det viktig å ha et bilde av kjemisk tilstand i vannforekomstene tilhørende Glomma sør, og Glomma sør har dermed laget en liste over vassdrag som det på sikt ønskes å gjøre kjemisk overvåking i. Hæra er en av disse, da det er en av de viktigste tilførselselvene til Glomma i vannområdet, samt at det kan være kjemisk påvirkning til vannforekomsten fra nedbørfeltet. I tillegg vil Vannområde Glomma sør gjøre kjemiske undersøkelser i fisk på to stasjoner (ned mot Lekum og oppe ved Rustadfoss) som skal komplettere sedimentundersøkelsene. Sammen vil dette gi verdifull informasjon om Hæra som ikke finnes fra før. 

Dette gir følgende problemstilling:

“Hva er konsentrasjonen av de utvalgte miljøgiftene i Hæraelva, og indikerer de god eller ikke god kjemisk tilstand i elva? Hva kan være kilder eller årsaker dersom tilstanden ikke er god?” 

For å kartlegge den kjemiske tilstanden skal det tas prøver av sedimenter på syv punkter i elva. Dette gjøres ved å ta ca. 10 delprøver ved hvert prøvepunkt, som blandes sammen til en blandprøve. Prøvene tas med en skje i 0-2 cm dybde. Prøvene fraktes til Eurofins for analysering. Ut ifra resultatene kan man si noe om den kjemiske tilstanden til elva er god eller ikke god og kunnskapen vil bli brukt til å vurdere mulige kilder og tiltak for å bedre forholdene. 

Bilder:

  1. Partiklene sedimenterer i vannkanten ved prøvepunkt 1, Lekum.
  2. Elven ved Birkelunden, prøvepunkt 5.

Prosjektdeltakere

Anna Emilie Løe
Ronja R. Eivarr
Nora Hamzaoui

Om oppdragsgiveren

Vannområde Glomma sør er oppdragsgiver for bachelorprosjektet og jobber for å nå målet om god miljøtilstand i bekker, elver og innsjøer fra Øyeren i nord og Hvaler i sør. Arbeidet styres etter vannforskriften og har som hovedmål å sikre god vannkvalitet i alle vannforekomster i vannområdet. Målet skal nås gjennom helhetlig forvaltning og lokal forankring. I tillegg jobbes det for bærekraftig bosetting, næring og ressursbruk i hele vannområdet. Dette oppnås blant annet ved fastsetting av miljømål, gjennomføring av prosjekter og forslag til eventuelle tiltak for å opprettholde eller forbedre vannkvaliteten.

Veileder

Hans Andreas Blom og Rudi Yi Xu, Høgskolen i Østfold
Maria Bislingen, Rakkestad kommune

Publisert 2. mai 2023 07:54 - Sist endret 26. mai 2023 13:21