Temperatur i transport (holdbarhetsstudie)

B23BIO06

De tre prosjektdeltakerne Iqra Afgan, Ola Ayan og Rawan Rataan i labfrakk.

Fra venstre: Iqra Afgan, Ola Ayan og Rawan Rataan

Om prosjektet

Ved Sykehuset Østfold benyttes det egne biler til interntransport, noe som innebærer at sykehuset mottar store mengder blodprøver fra utestasjoner, samt primærhelsetjenesten lokalisert rundt om i Østfold. Blodprøvene pakkes inn i plastkasser sammen med termometere, kalt testo, som sporer eventuelle temperatursvingninger. Om temperatursvingninger påvirker biokjemiske parametere og i hvor stor grad en påvirkning kan være, er usikkert. Dette byr særlig på utfordringer på sommerstid, ettersom transportbilene ikke har utstyr til å kjøle ned blodprøvene på varme dager. Dermed har man ingen øvre temperaturgrense på hva blodprøvene tåler.

For å avgrense oppgaven ble det utvalgt spesifikke prøverør, samt biokjemiske parametere som anses å være temperatursensitive. Prøverørene som vil bli benyttet er de mest brukte rørene, nemlig EDTA-rør og serumrør.

Biokjemiske parametere som er blitt utvalgt er basert på resultater fra lignende forskning gjort internasjonalt. For serumrørene ble parameterne kalium, glukose, kreatinin, fritt T4, jern, total bilirubin og ASAT valgt ut. Det vil da bli tatt blodprøverør som sentrifugeres og deretter utsettes for temperatursvingninger for å se om de utvalgte parameterne blir påvirket.

For EDTA-rørene derimot ble det utvalgt parametere knyttet til differensialtelling, totale leukocytter samt MCV, MCH og MCHC. Disse parameterne ble også valgt ut basert på tidligere forskningsresultater, samt kunnskap og informasjon man per dags dato har om hvordan cellene i blodet påvirkes ved temperaturpåvirkning.

Derfor ble problemstillingen «Hvordan påvirkes utvalgte blodparametere når de utsettes for høye temperaturer?» valgt.

Formålet med et slikt forsøk er at Sykehuset Østfold skal kunne sette temperaturgrenser for interntransport som støttes opp av litteratur og forskning, noe det per dags dato ikke gjør. Å ha grenser som baseres på litteratur gjør at resultatene blir mer troverdig i tillegg til at det øker pasientsikkerheten.

  1. Illustrer utstyret som benyttes ved venøs blodprøvetaking
  2. Utførelse av venøs blodprøvetaking
  3. Viser alle blodprøvene som ble satt i varmeskap på 37 grader

Prosjektdeltakere

Iqra Afgan
Ola Ayan
Rawan Rataan

Om oppdragsgiveren

Sykehuset Østfold, Senter for laboratoriemedisin, seksjon prepost

Bacheloroppgaven ble utformet av seksjonsleder, Marit Bølviken Matihsen, på seksjon for Prepost, hvor oppgavens formål er å forbedre kvalitet og pasientsikkerheten i daglig drift.

Veileder

Ida Aagård, Høgskolen i Østfold
Frida Olsen, ekstern veileder

Publisert 17. mars 2023 10:24 - Sist endret 25. mai 2023 14:59