Krav til fullblod ved klinisk blødningssjokk

B23BIO05

De fire prosjektdeltakerne Malin Kornelia Flotoft Elnan, Yorsalem Weldeab, Roody Mohammad og Helena Bekkevold står på rekke.

Fra venstre: Malin Kornelia Flotoft Elnan, Yorsalem Weldeab, Roody Mohammad og Helena Bekkevold

Om prosjektet

Prosjektet er startet med bakgrunn i at klinikerne ved Sykehuset Østfold vil starte å gi fullblod til traumepasienter med klinisk blødningssjokk. Slik situasjonen er nå, får slike pasienter en såkalt «traumepakke» som består av 3 enheter erytrocyttkonsentrat, 3 enheter plasma og 1 enhet trombocyttkonsentrat. Dette kan være problematisk, da det tar tid å tine plasma og å transfundere de ulike blodkomponentene til pasienten, og man kommer skjevt ut i behandlingen, noe man kan unngå ved transfusjon av fullblod. I tillegg inneholder erytrocyttkonsentratene store mengder tilsetningsstoffer med blant annet citrat som hemmer pasientens koagulasjonssystem. Dermed er det stor fare for at pasienter i blødningssjokk blir koagulopatiske og det blir problematisk å stoppe blødningen. Ved å transfundere et tilsvarende blodprodukt som det pasienten blør ut, vil pasienten oppnå en mer stabil tilstand fortere. 0 Rh- blod er det mest ideelle akuttblodet som kan transfunderes til alle, ettersom erytrocyttene ikke har noen AB-antigener på cellemembranen. Denne blodtypen er svært ettertraktet i traumesituasjoner, men da få i den norske befolkningen har blodtype 0 Rh- kan det være utfordrende å få tak i. Det er da ønskelig å undersøke om 0 Rh+ fullblod kan bli brukt på lik linje med 0 Rh-, da denne blodtypen er mer vanlig i Norge.

I Norge har blant annet Haukeland universitetssjukehus, Universitetssykehuset i Nord-Norge, St. Olavs Hospital og Sykehuset i Innlandet tatt i bruk og erfaring med fullblod i traumesituasjoner. For å kartlegge deres erfaringer, har bachelorgruppa sendt e-post med spørsmål til de ulike sykehusene. Noen relevante spørsmål for prosjektet er om de benytter kvinner og/eller menn som fullblodsgivere, om de benytter 0 Rh+ og/eller 0 Rh- fullblod, hvor mye fullblod som blir kassert og hvilken cut-off for lavtiter anti-A og anti-B av type IgM og IgG de bruker. I tillegg må det kartlegges hvor mange blodgivere med 0 Rh+ og 0 Rh- blod som donerer blod ved de forskjellige sykehusene. Det vil også bli kartlagt forhold rundt blodgivernes oppmøte til tapping, der det har blitt sendt ut spørreskjema med spørsmål i forhold til kjønn, alder, oppmøte og ønske angående kvelds-, dag- og helgetapping.


Bilder:

  1. Fullblodsposer med blod fra blodgivere med blodtype 0
  2. Gelkort brukt til å påvise blodtypeantigener og blodtypeantistoffer i ABO-systemet, i tillegg til å undersøke titermengden til anti-A og anti-B
  3. Svar fra spørreundersøkelsen sendt ut til blodgivere i Østfold, der 551 blodgivere har svart om de kunne foretrukket helgetapping, med bakgrunn i at dette ikke er et tilbud hos blodbankene i Østfold

Prosjektdeltakere

Malin Kornelia Flotoft Elnan
Yorsalem Weldeab
Roody Mohammad
Helena Bekkevold

Om oppdragsgiveren

Oppdragsgiveren for prosjektet vårt er Seksjon for transfusjonsmedisin, Sykehuset Østfold, Kalnes. Mona Pedersen Unnerud er seksjonsleder for avdelingen og har gitt oss dette prosjektet. Bakgrunnen for prosjektet er at det har kommet et ønske fra klinikerne ved sykehuset i Østfold til transfusjonsmedisin om å begynne med transfusjon av fullblod i forbindelse med store traumesituasjoner. Vi vet at dette også er ønsket fra Luftambulansen, som i dag benytter erytrocytter og frysetørret plasma, Lyoplas. Slik situasjonen er nå blir det benyttet traumepakker til disse pasientene. Seksjon for transfusjonsmedisin ønsker å se på mulighetene rundt bruk av fullblod, og har gitt oss studenter dette prosjektet slik at kriteriene for utvelgelse av fullblodsgivere kan bli kartlagt.

Veileder

Ekstern veileder: Mona Pedersen Unnerud, Sykehuset Østfold
Intern veileder: Ida Aagård,  Høgskolen i Østfold

Publisert 17. mars 2023 14:37 - Sist endret 26. mai 2023 13:20