Effekten av å sende arterielle blodgassprøver i rørpostsystemet

B23BIO03

De to prosjektdeltakerne Zainab og Nhu-Phung står foran en bokhylle.

Bilde av Zainab Ahmed (t.v.) og Nhu-Phung Nguyen Huynh

Om prosjektet

I menneskekroppen foregår det en rekke biokjemiske prosesser som er avhengige av en stabil syre-basebalanse for å kunne fungere så godt som mulig. Syre-basestatusen kan måles ved hjelp av blodgass, og er en analyse som gjøres ofte på kritisk syke pasienter. Analysen har kort holdbarhet.

For å kunne diagnosere pasienten riktig kreves det korrekt behandlet prøvemateriale.  Pasientens bevegelser og prøvebehandlingen påvirker prøveresultatet i stor grad, derfor er det viktig at prøven tas til rett tid og behandles etter gjeldende prosedyre, slik at resultatet er mest mulig representativt for pasientens syre-basestatus. En preanalytisk feilkilde som analysen kan være utsatt for er transport av prøven i rørpost.

Ved Nordlandssykehuset Bodø analyseres de fleste blodgassprøver på et blodgassinstrument som står ute på avdelingene, men ved driftsstans kan det bli aktuelt å frakte prøvene inn til laboratoriet. I vårt prosjekt ønsker vi å undersøke om transport av arterielle blodgassprøver via rørpostsystemet har en påvirkning på prøveresultatene. Derfor må vi vite om transporten i rørpostsystemet har innvirkning på prøven og derav gir avvikende blodgassresultater.

Det er få studier som har undersøkt om rørpost har innvirkning på analysen.

Til tross for det har flere norske sykehus sluttet å sende blodgassprøver i rørpost, derfor ønsker vi også å kartlegge bruken av rørpost som transport av blodgassprøver i Norge, for å finne ut om resultatet av dette prosjektet er nyttig for flere sykehus.

Prøvetakingen i prosjektet ble begrenset til pasienter med arteriekran med rekvirerte arteriell blodgassprøver, og prøvene ble samlet fra to avdelinger på sykehuset: Intensiv og medisinsk overvåkning. Intensivavdelingen har den lengste rørpost-veien til laboratoriet, derfor ble alle rørpostprøver sendt fra intensivavdelingen. Alle prøvene ble tatt av sykepleiere på avdelingene etter samtykke fra pasienten.

Bilder:

  1. B23BIO03_ABL800: ABL 800 flex er instrumentet brukt for analysering av arteriell blodgass.
  2. B23BIO03_rørpost: Bildet viser ferdig pakket patron med prøve som skal sendes i systemet.
  3. B23BIO03_Safepicosprøyte: Analysering av blodgass på ABL 800 flex.
  4. B23BIO03_utskrift: Utskrift av en analysert blodgass. Her ser vi at den ene parameteren ikke er analysert pga luftboble i prøven.

Prosjektdeltakere

Zainab Ahmed
Nhu-Phung Nguyen Huynh

Om oppdragsgiveren

Nordlandssykehuset

Nordlandssykehuset er et av 6 helseforetak som ligger under Helse Nord og består av tre sykehus som ligger i Bodø, Lofoten og Vesterålen. Prosjektet er utført ved Nordlandssykehuset Bodø ved avdeling for Laboratoriemedisin.

Laboratoriemedisinsk avdeling utfører analyser på prøver fra inneliggende pasienter, polikliniske pasienter tilknyttet Nordlandssykehuset, primærhelsetjenesten og ulike forskningsprosjekter.

Laboratoriet er helautomatisert med automasjonsbånd koblet til instrumentene og rørpost-robot. Automasjonsbåndet som frakter de fleste prøvene til instrumentene brukes daglig for analysering av blodprøver og andre prøver. Det helautomatiserte laboratoriet gir mulighet til å håndtere store mengder prøver på en effektiv og nøyaktig måte, samtidig som det reduserer risikoen for menneskelige feil. Per dags dato er ikke blodgassinstrumentet koblet på automasjonen, men sorteres ut av rørpostroboten.

Veileder

Intern veileder: Anette Christensen Lie-Jensen, Høgskolen i Østfold
Ekstern veileder: Morten S. Næss, Nordlandssykehuset

Publisert 17. mars 2023 14:37 - Sist endret 31. mai 2023 07:54