Sammenligning av restitusjonstid etter styrketrening hos idrettsutøvere

B23BIO02

De tre prosjektdeltakerne Mahdi Samandari, Ubah Ali Farah og Zamzam Muse Isse står på rekke.

Fra venstre: Mahdi Samandari, Ubah Ali Farah og Zamzam Muse Isse.

Om prosjektet

Problemstilling:
Hvordan påvirker motstandstypen i styrketrening restitusjonen hos idrettsutøvere målt ved fysisk kapasitet og analytter i blod?

I dette prosjektet skal man se på hva restitusjonstid er og undersøke eventuelle forskjeller i restitusjonstid ved sammenligning av to ulike typer styrketrening. Det er vanlig at idrettsutøvere trener både maksstyrke og/eller powertrening, i tillegg til annen idrettsspesifikk trening og utholdenhetstrening. Hensikten er å få kunnskap om når en ny treningsøkt bør gjennomføres etter styrketrening. Dette er viktig for å kunne sikre optimal prestasjonsutvikling i forkant av kamper.

Prosjektet gjennomføres med 10 fotballspillere som er rekruttspillere til et Obosligalag, og det skal gjennomføres 2 økter i randomisert rekkefølge på øvelsene knebøy og beinpress ved bruk av et styrketreningsapparat for trening og testing av power, kalt «Keiser». Det skal tas blodprøver før treningsøktene og en rett etter. Deretter tas det blodprøver 24 og 48 timer etter øktene. Det blir tatt blodprøver av idrettsutøverne, hvor analyttene som skal analyseres er kreatinkinase, hematokrit, hemoglobin og hvite blodceller. Counter movement jump (CMJ) er en test som blant annet måler hopphøyde og som brukes for å se på hvordan restitusjonen blir påvirket.

Idrettsutøverne skal ikke gjøre harde treningsøkter 48 timer før testene. I forkant av testdagene blir det også gjennomført 2 tilvenningsøkter for å sikre flyt av den praktiske utførelsen av prosjektet. Ved å ha tilvenningsøktene, sørger man også for å bli kjent med rutinene og organisering av prosjektet.

Dette prosjektet er en studie som kan gi oss kunnskap om hvordan man kan oppnå optimal prestasjonsutvikling, noe som har potensiale for å bringe nyttig informasjon innen flere fagfelt inkludert idrett angående anatomi og fysiologi.

Bilder:

  1. Blodprøvetaking i tilvenningsøkten: Dette bildet er tatt fra tilvenningsøkten og viser blodprøvetakingsøvelsene som ble gjort.
  2. Oppsett for knebøy: Dette bildet viser oppsettet som idrettsutøverne brukte for å gjennomføre knebøy. Det benyttes, i tillegg til vektene og vektstativet, to minimål med strikk mellom seg. Minimålene merkes mellom hver idrettsutøver i henhold til deres høyde, for å sørge for riktig vinkel på ca. 70º ved gjennomførelse av øvelsen.
  3. Oppsett for beinpress ved hjelp av keiser: Dette bildet viser treningsapparatet keiser som brukes til beinpress øvelsen.

Prosjektdeltakere

Mahdi Samandari
Ubah Ali Farah
Zamzam Muse Isse

Om oppdragsgiveren

Idrettsmedisinsk testlaboratorium (IMTL) er en av oppdragsgiverne for denne bacheloroppgaven. IMTL er et testlaboratorium hvor hovedfokuset er å sikre utvikling av forskning og utdanning. I dette testlaboratoriet kan toppidrettsutøvere i regi av Olympiatoppen, og andre personer komme for å teste og diskutere trening, helse, prestasjoner og fysisk formutvikling.  

Informasjon tilknyttet IMTL: https://www.hiof.no/tjenester/imtl/

Olympiatoppen er et fagorgan etablert av Norsk idrettsforbund (NIF) for å styrke arbeidet med Norsk toppidrett. Olympiatoppen har som et hovedmål å danne en felles møteplass hvor idrettsutøvere med forskjellige idrettsbakgrunn kan møtes og utvikle seg, samt fremme tverrfaglig samarbeid. HiØ og Olympiatoppen har et formelt samarbeid om blant annet å utvikle metoder som kan være til hjelp for at toppidrettsutøverne skal presisere best mulig.

Olympiatoppen sin nettside er https://olympiatoppen.no/

I dette prosjektet representerer Olympiatoppen fagavdelingen «kraft/styrke» og er samarbeidspartner til HIØ/IMTL.

Veileder

Intern veileder: Bente Marie Jacobsen, Høgskolen i Østfold
Eksterne veiledere: Ole Sveen og Birgitte Nordahl Husebye, Høgskolen i Østfold

Publisert 17. mars 2023 14:37 - Sist endret 25. mai 2023 14:50