Variasjon i laktatverdier for gjentatte blodprøver, og for to vaskemetoder ved blodprøvetaking, målt med Biosen

B23BIO01

De tre prosjektdeltakerne Nora, Abdirahman og Amina står på rekke.

Fra venstre: Nora Qarbosh, Abdirahman Farah Qasim og Amina Hussain

Om prosjektet

Idrettsmedisinsk testlaboratorium utfører laktattest på idrettsutøvere der man måler laktat, altså melkesyrekonsentrasjonen i blodet. Laktattesten kan foregå på en tredemølle eller en ergometersykkel. Ved å utføre en laktattest kan man finne anaerob terskel som vil si det høyeste intensitetsnivået hvor produksjon og eliminasjon av laktatkonsentrasjonen (melkesyren) i blodet er likt. Laktattesten gir informasjon om utøverens prestasjonsnivå. Det bidrar til å optimalisere utholdenhetstrening ved at utøveren får et innblikk i hvilke hastigheter de burde trene på for å forbedre sin utholdenhet.  

Idrettsmedisinsk testlaboratorium har opplevd å få variasjon i laktatverdiene når de tar to kapillære blodprøver rett etter hverandre, og hvis de bruker sprit til å tørke av fingertuppen før blodprøven tas. De er derfor interessert å finne ut hva som skjer med laktatverdiene når to rør fylles rett etter hverandre. I tillegg vil de vite om det er en betydelig variasjon ved bruk av sprit eller vann. Siden en laktattest vanligvis foregår på ulike intensitetssoner, ønsker de å undersøke dette i tre ulike intensitetssoner. Analysering av prøvene foregår på instrumentet BIOSEN C-Line.  

Blodprøvetakingen vil gjennomføres med vann- og spritprosedyre for hver testperson. Prosedyrene vil bli gjennomført samtidig, på to ulike fingertupper på hver sin hånd. I tillegg fylles det to kapillærrør rett etter hverandre for hvert stikk. I prosjektet vil vi undersøke om det er statistisk signifikant forskjell på laktatverdier både for de to prøvetakingsprosedyrene, og for gjentatte prøver.

Formålet med dette prosjektet er å avklare hvilke av prosedyrene som egner seg best for å kunne utføre laktattesten på best mulig måte, slik at intensitetsnivået som idrettsutøverne bør trene i blir så spesifikt og presist som mulig. Samtidig blir det undersøkt om man kan bruke laktatverdien fra et nytt kapillærrør fra det samme stikket, hvis det første røret ikke blir fullstendig fylt.

Bilder:
1: Tredemøllen ved idrettsmedisinsk testlaboratorium
2: BIOSEN C-line, analyseinstrument benyttet for å måle laktatverdier.

Prosjektdeltakere

Nora Qarbosh
Abdirahman Farah Qasim
Amina Hussain

Om oppdragsgiveren

Oppdragsgiveren er idrettsmedisinsk testlaboratorium (IMTL). Testlaboratoriet er en del av Høgskolen i Østfold i Fredrikstad, og er utstyrt med analyseinstrumenter og treningsapparater. Det er også rom for undervisning. IMTL sin kjernevirksomhet er blant annet forskning, utdanning og testing av toppidrettsutøvere. De inngår i et samarbeid mellom HiØ og Olympiatoppen hvor formålet er å utvikle metoder som kan være til hjelp for at toppidrettsutøverne skal prestere best mulig. IMTL tilbyr mange ulike idrettsmedisinske tester og tjenester. Man kan blant annet få bestemt laktatprofil, og utført spenst- og hurtighetstester. IMTL har fagansatte med bred kompetanse samt erfaring innenfor toppidrett som er engasjerte og bistår.

Veileder

Birgitte Husebye og Ole Sveen, Høgskolen i Østfold  

Publisert 17. mars 2023 14:37 - Sist endret 26. mai 2023 13:19