Waste to Value

B23IPL16

Bilde av de to studentene med hjelm og refleksvest.

Bilde av Anna Egeberg Krogh (f.v.) og Nina Kristin Gulbrandsen

Om prosjektet

Sammen med Østfold Avfallssortering, har vi med dette forskings- og utviklingsprosjektet sett på mulighetsrommet for å etablere et gjenvinningsanleggsanlegg for bleier slik at de kan gå videre inn i det sirkulære løpet. Dette har vi gjort gjennom dialog med fagfolk, produsenter, leverandører (kommuner), forbrukere og andre som sitter inne med kompetanse og innsikt som vi har dratt nytte av i prosjektet. 

Bleien er en ressurs på avveie, og i dag går bleien til energigjenvinning, og ressursene blir ikke utnyttet til det fulle. Dette vil vi som avgangsstudenter på innovasjon og prosjektledelse gjøre noe med. Gjennom prosjektet Waste to Value har vi utviklet prototyper på økosystem for gjenvinningsanlegg for bleier. Vi har sett på den sirkulære verdikjeden til et gjenvinningsanlegg for bleier, og utforsket hvordan bleien kan gå fra å være en ressurs på avveie, til en ressurs inne i et sirkulært løp. 

Bakgrunnen for prosjektet er EUs krav til alle kommuner om 65% materialgjenvinning innen 2035. Norge har i dag 40% materialgjenvinning, så vi har et stykke igjen. Bleien utgjør 8% av alt restavfall, og kan derfor utgjøre en stor forskjell om den blir gjenvunnet. 

For å løse dette problemet har vi utforsket barrierene og mulighetene som kan komme med et gjenvinningsanlegg. Vi ha sett på hele verdikjeden til et mulig anlegg i Norge, observert teknologi ved å besøke teknologileverandør i Nederland, holdt workshop for å samle inn innsikt fra interessenter, utført semistrukturerte intervjuer, og søkt om midler for å kunne utføre studietur og workshop, for å nevne noe. Vi har brukt metoden Design thinking med hovedfokus på double diamond for å løse problemstillingen. 

Bilder: 

  1. På studietur til teknologileverandør i Nederland, her foran bleieberget i anlegget. fv: Anna Egeberg Krogh, Nina K. Gulbrandsen, Roy Morssinkhof (Elsinga) og Eirik Oland (Handelens miljøfond).
  2. Vi testet plasten vi hadde fått med fra Nederland. På bildet: Markus Antoni Arntzen og Nina K. Gulbrandsen
  3. Vi holdt en spennende workshop på Litteraturhuset med viktige interessenter.

Prosjektdeltakere

Nina Kristin Gulbrandsen
Anna Egeberg Krogh

www.wastetovalue.no

Om oppdragsgiveren

Østfold avfallssortering er eid av kommunene i Østfold og skal bygge et ettersorteringsanlegg for restavfall fra husholdninger. Ettersorteringsanlegget vil ta i bruk nyeste teknologi for sortering av restavfall fra husholdninger i Østfold. Dette vil sikre høy utsorteringsgrad av utvalgte materialtyper.  

Teknologien skal sørge for å sortere avfallet etter materialtype og form. Plast og metaller separeres ut for videre behandling til å bli sekundære råvarer. De utsorterte fraksjonen går videre til anlegg for gjenvinning. Restmaterialene som ikke kan brukes til gjenvinning vil gå til energigjenvinningsanlegg. Siden 90 prosent av det fossile avfallet vil bli fjernet i sorteringen, blir det en betydelig miljøgevinst i forhold utslipp ved forbrenning.

Det hadde vært verdifullt for Østfold avfallssortering å få et gjenvinningsanlegg for bleier, for de vil gjerne unngå bleier inn i anlegget på grunn av hygiene og arbeidsmiljø. 

Veileder

Gunnar Andersson, Høgskolen i Østfold

Publisert 17. mars 2023 15:13 - Sist endret 23. mai 2023 08:00