Verdistrømskartlegging hos Nortura Sarpsborg

B23IPL15

Gruppebilde viser bachelorgruppen foran Nortura sin fabrikk i Sarpsborg, Simen Iversen til venstre og Simen-O. Kobbevik til høyre.

Bilde av Simen Iversen (t.v.) og Simen-O. Kobbevik

Om prosjektet

Nortura Sarpsborg produserer ferskt kjøttpålegg til det norske markedet. Det er en stor og til dels kompleks fabrikk med en utfordrende logistikk fra råvare inn til ferdigvare ut. Et område de ønsker å få belyst, er vurderinger rundt den daglig/ukentlige planleggingsprosessen de har. Planleggingsprosessen skal balansere hyppige leveranser av produkter ut i markedet med ønske om effektiv produksjon i de ulike prosesstrinnene de har i fabrikken. Bachelorgruppen har sett på planprosessen i fabrikken. Dette innebærer rammebetingelser som ligger til grunn for planleggingen, optimaliseringsmuligheter og hvordan sikre kommunikasjon og koordinering mellom de involverte avdelinger. 

Metoden som er brukt for dette er en verdistrømskartlegging. En verdistrømskartlegging kartlegger vareflyten til fabrikken, både de verdiskapende og de ikke verdiskapende prosessene, samt at man kartlegger informasjonsflyten mellom avdelinger. Denne metoden gir en helhetlig oversikt av bedriften og hvordan de jobber, noe som er essensielt for å kunne se på eventuelle forbedringer av planprosessen og alt hva dette innebærer. 

Bilder: 

  1. V23IPLING15_Prosjektbilde 1: Viser bachelorgruppen inne i fabrikken korrekt antrukket, Simen Iversen til venstre og Simen-O. Kobbevik til høyre.

  2. V23IPLING15_Prosjektbilde 2: Viser to operatører som følger med på produksjon av løvtynn skinke. Foto: Pål Engh, Nortura.

Prosjektdeltakere

Simen-O. Kobbevik
Simen Iversen

https://blogg.hiof.no/v23ipling15

Om oppdragsgiveren

Konsernet Nortura SA produserer mat av egg og kjøtt, og er en av Norges største matvareprodusenter med kjente merkevarer som Gilde og Prior. Nortura omtales ofte som bondens selskap, ikke uten grunn da de er eid av 17 000 bønder. Formålet til Nortura er å legge til rette for egg -og kjøttproduksjon i hele Norge.

Fabrikken i Sarpsborg består av ca. 330 ansatte, og er Norturas hovedanlegg for påleggsproduksjon. Fabrikken i Sarpsborg tar ikke for seg slakting og skjæring av dyr, noe som vil si at de mottar kjøtt og råvarer fra andre anlegg. Av den grunn kreves det at planprosessen fungerer optimalt. Dette fordi Nortura har og må følge strenge krav til bl.a. kvalitet og hygiene.

Veileder

Gunnar Andersson, Høgskolen i Østfold

Publisert 17. mars 2023 15:13 - Sist endret 23. mai 2023 09:26