Jenter og STEM

B23IPL06

De fire prosjektdeltakerne sitter på en benk i Fredrikstad sentrum.

Fra venstre: Wivi Eileen Nyborg, Marthe Kristine Pettersen, Bintou Marie Konate, Madeleine Strand Christensen

Om prosjektet

Det grønne skiftet er over oss og vi trenger flere ingeniører. I dag og i fremtiden er det et stort behov for flere folk innenfor realfag og teknologiske fag. Undersøkelser viser at disse sektorene sliter med å rekruttere den kompetansen de har behov for. 

Det er spesielt få jenter som søker på teknologiske utdanninger, selv om det er jenter som går ut av videregående med de beste karakterene i realfag. I 2020 var det totalt 89 473 kvinnelige søkere på høyere utdanning, kun 4,7% av disse søkte seg til teknologiske fag.   

Forskning viser at det er rundt ti-tolv års alderen at jenter slutter å interessere seg for teknologi, mens guttene opprettholder denne interessen. Det er i denne alderen idéer om hva man skal bli når man blir stor fester seg, og jenter blir i høy grad påvirket av ulike faktorer som foreldre, venner, veiledere og tiltak.  

Vi har valgt å se systematisk på problemsstillingen vår og brukt design thinking som metode for å forstå hvordan jenters interesse for teknologi blir påvirket. Dette har vi gjort ved å se på systemet rundt dem.  

I prosjektet gjennomføres ulike workshops både for barn og voksne. For barna gjennomføres en teknisk workshop hvor vi vil ha rene jente- og gutteteam, samt blandingsteam for å se om det er noen tydelige forskjeller i gjennomføringen. For voksne vil vi både bevisstgjøre og undersøke foreldres rolle og påvirkningskraft. Vi vil også gjennomføre gruppeintervju med jenter som har valgt å ta forkurs og realfag for å få innsikt på hva som har bidratt til at de har valgt å gå dette. 

Dette er et “wicked problem” og verdiskapningen i vårt prosjekt vil gi NITO mer kunnskap om utfordringen. På denne måten kan de enklere velge hvor de skal rette fokuset og sette inn sine ressurser.  

Bilder:

  1. Hver tirsdag er vi ved NITOs hovedkontor i Oslo og arbeider. Rekkefølge fra venstre: Raymond Kristiansen (Vår kontaktperson hos oppdragsgiver, Madeleine Strand Christensen, Bintou Marie Konate og Marthe Kristine Pettersen.
  2. Vi var i trondheim på møte med realfagsrekruttering for å få mer innblikk i hvordan de arbeider og hvordan de tenker og satse på rekruttering i fremtiden. Rekkefølge fra venstre: Marthe Kristine Pettersen, Madeleine Strand Christensen, Wivi Eileen Nyborg, Guro Rørvik (realfagsrekruttering), Silje Wolff (realfagsrekruttering) og Bintou Marie Konate
  3. Vi var i Trondheim på Trondheim tech port konferansen bridging the gap. Vi fikk kunnskapspåfyll, flere kontakter i vårt nettverk og en mye større forståelse for hvor viktig teknologi er for samfunnet og det grønne skiftet. 

Prosjektdeltakere

Wivi Eileen Nyborg
Marthe Kristine Pettersen
Madeleine Strand Christensen
Bintou Marie Konate

https://blogg.hiof.no/v23ipling6/

Om oppdragsgiveren

NITO – Norges ingeniør- og Teknologorganisasjon, er Norges største fagorganisasjon og ble stiftet i 1936. De har over 100.000 medlemmer og er representert på 1900 arbeidssteder. I tillegg har de over 15.000 studentmedlemmer med lokallag på 24 studiesteder hvor de tilbyr karriereveiledning, forsikring, legehjelp, kurs og ulike rabatter. 

NITO har samarbeid med flere organisasjoner, og har sammen med Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering (NSR) tiltaket Jenter og teknologi. Tiltaket har som mål å inspirere jenter på ungdom- og videregåendeskoler til å velge teknologi- og realfag gjennom turneer, konferanser og bedriftsbesøk. 

Sammen med vitensentrene arbeider de for at alle elever skal ha tilgang til et vitensenter, at det finnes et lavterskel tilbud for sommer- og vinterskoler, samt en kompetanseheving i real- og teknologifag. 

NITO er medlem av Assosiation of Nordic engineers (ANE) som legger til rette for samarbeid, deling av kunnskap og til politisk påvirkning regionalt, EU-nivå og globalt.  
I den samfunnspolitiske avdelingen til NITO følger de den politiske dagsordenen tett, og arbeider opp mot politikerne for å få til endring.

Veileder

Bjørn Gitle Hauge, Høgskolen i Østfold

Publisert 17. mars 2023 15:13 - Sist endret 22. mai 2023 09:38