Utvikling av en bærekraftig forretningsmodell for NCE Smart Energy Markets-klyngen

B23IPL04

De tre prosjektdeltakerne står på rekke.

Fra venstre: Jonathan Iga, Amalie Sandvær Skagen, Van Erik Tran

Om prosjektet

NCE Smart Energy Markets-klyngen er en ledende innovasjons-hub i Norge som samler bedrifter, forskningsinstitusjoner og offentlig sektor for å utvikle og fremme innovative løsninger for energisektoren. En av hovedutfordringene klyngen står overfor er å øke kunnskapsoverføringen og kommunikasjonen mellom medlemmene, noe som kan lette utviklingen av nye forretningsmodeller og ta i bruk nye teknologier.

Denne bacheloroppgaven har som mål å utvikle en ny eller forbedret forretningsmodell for NCE Smart Energy Markets-klyngen som kan forbedre kunnskapsoverføring og kommunikasjon mellom medlemmene. Den foreslåtte forretningsmodellen vil fokusere på å skape grunnlaget for en samarbeidsplattform som muliggjør deling av kunnskap, kompetanse og ressurser mellom klyngemedlemmene. Vi ønsker og at plattformen vil lette tilgangen til finansiering og investeringsmuligheter for innovative energiprosjekter.

Oppgaven vil starte med en omfattende gjennomgang av litteraturen om forretningsmodeller, innovasjon og energimarkeder. Den vil deretter bruke en tilnærming med blandede metoder, inkludert kvalitative intervjuer og undersøkelser, for å samle inn data fra klyngemedlemmene og interessenter. Dataene vil bli analysert ved hjelp av tematisk analyse og statistiske metoder for å identifisere de viktigste utfordringene og mulighetene for kunnskapsoverføring og kommunikasjon innenfor klyngen. Videre vil også metoder og verktøy som BeeStar, Beeboard og Teori-U bli brukt i forbedringsarbeidet.

Basert på analysen vil oppgaven foreslå en ny forretningsmodell som adresserer utfordringene og mulighetene identifisert i forskningen. Den foreslåtte forretningsmodellen vil bli evaluert ved hjelp av et sett med kriterier, inkludert økonomisk levedyktighet, skalerbarhet og innvirkning på kunnskapsoverføring og kommunikasjon innenfor klyngen.

Samlet sett har denne oppgaven som mål å bidra til utviklingen av en mer samarbeidende og innovativ energisektor ved å foreslå en ny forretningsmodell som kan forbedre kunnskapsoverføring og kommunikasjon mellom medlemmene i NCE Smart Energy Markets-klyngen.

Problemstilling for oppgaven har vært: 

Utvikling av en forretningsmodell for NCE Smart Energy Markets, som sikrer høy verdi for partnerne og god finansiering av klyngearbeidet. 

Bilder:

  1. Bak: Inge Michael Bilet (leder for NCE Smart Energy Markets klyngen). Forann fra venstre: Jonathan Iga, Amalie Skagen, Erik Tran.
  2. Kontraktskriving - Bildet er tatt når vi skrev avtale for kvalitetsprosjekt og håndtering av personopplysninger.
  3. Kartleggingsarbeid - Her er vi i første fase av prosjektet, hvor vi kartlegger den nåværende forretningsmodellen. Tusen takk til Inge Michael Bilet (leder for klyngen) som hjalp oss med dette. Det var til stor hjelp!

Prosjektdeltakere

Amalie Sandvær Skagen
Jonathan Iga
Van Erik Tran

https://blogg.hiof.no/v23ipling4/

Om oppdragsgiveren

Oppdragsgiver er NCE Smart Energy Markets som er ledet av Inge Michael Bilet. Klyngen startet som en innovasjonshub, men i 2009 fikk klyngen status som NCE (Norwegian Centre of Expertise). Klyngen har som formål å fremme næringsutvikling og internasjonal vekst gjennom forskningsbasert innovasjon. Programmet eies av Norges forskningsråd, SIVA og Innovasjon Norge, mens selve klyngen eies as Smart Innovation Norway. Klyngen består av over 70 medlemmer fra næringslivet, akademia og offentlig sektor, og de er også den raskest voksende og mest internasjonalt orienterte energi- og IKT-næringsklyngen i Norge.

Klyngen opererer innenfor smart energi og digitale teknologier, og dette står derfor sentralt i alle prosjektene til klyngen, og dette har gitt klyngen god ekspertise innen forskning og utvikling både nasjonalt og internasjonalt. Klyngen har fått tildelt flere prosjekter basert på denne ekspertisen, som blant annet PERMIDES, EMPOWER, INVADE, E-LAND og FLEXGRID som er prestisjetunge prosjekter innenfor EU HORIZON 2020 programmet.

Veileder

Frode Ramstad Johansen, Høgskolen i Østfold

Publisert 17. mars 2023 15:13 - Sist endret 22. mai 2023 09:28