En analyse av Solkraftverket i Stor-Elvdal kommune

B23E05

De tre prosjektdeltakerne står på rekke foran Høgskolen i Østfold i Fredrikstad

Fra venstre: Thomas Ek, Eskil Uvsløkk, Mohammed Gyaan

Om prosjektet

I forbindelsen med det grønne skiftet har fokuset på fornybar energi vokst seg større i Norge. Mange privatpersoner og bedrifter har tatt tiltak ved å installere solcellepaneler på tak og eiendom for å kunne øke sin energiproduksjon, men solkraftverk i industriell skala er ikke blitt en realitet, før nå.

I samarbeid med Østfold Energi skal denne bachelorgruppen se på Furuseth energipark i Stor-Elvdal. Gruppen skal undersøke om den planlagte prosjekteringen er utført på best mulig måte.

Furuseth energipark er det første bakke monterte solcellekraftverket i Norge med konsesjon og har en installert effekt på 7MWp. Kraftverket er beregnet til å levere opptil 6,4GWh inn til fordelingsnettet, dette tilsvarer årsforbruket av energi til ca 320 boenheter.  

Et kraftverk basert på solcellepaneler er et forholdsvis enkelt anlegg som krever liten inngripen i naturen og det er lett å tilbakestille området når anlegget plukkes ned igjen. Bakdelen er at det legger beslag på et betydelig areal, derfor må man se på områder hvor det allerede er fjernet skog for å etablere kraftverket. Områder som gamle grustak og ubrukt beitemark er egnede områder da det krever lite inngripen i frisk natur for etablering.

Strømproduksjonen fra solkraft i Norge i dag, utgjør kun 0,225 TWh. Dette er omtrent én promille av den totale produksjonen. For å kunne nå klimamålene og sikre billig kraft i fremtiden ønsker Energikommisjonen at Norge skal bygge ut 5 til 10 TWh solkraft innen 2030. Dette er en 33-dobling av produksjonen på syv år. Solkraft står dermed for en betraktelig del av de minst 40 TWh som Energikommisjonen mener Norge burde bygge ut.

Bilder:

  1. Solceller montert på rader
  2. Østfold Energi logo
  3. Monteringsstativ for solcellepaneler
  4. Montering av solcellepanel

Prosjektdeltakere

Thomas Ek
Eskil Uvsløkk
Mohammed Gyaan

Om oppdragsgiveren

Oppdragsgiver for denne oppgaven er Østfold Energi i samarbeid med Solgrid og Solcellespesialisten.

Østfold energi ble startet for å skaffe mer strøm til fylket. I dag er formålet å produsere ren fornybar energi og skape bærekraftig utvikling i lokalsamfunnene.

Solenergi er en ren og utømmelig energikilde som sprer om seg i hele verden. Også i Norge vil solkraft spille en stadig viktigere rolle i energimiksen i årene fremover, i takt med at hele samfunnet skal elektrifiseres. Siden Østfold har god solinnstråling, et relativt flatt landskap med mulighet for å finne ikke-produktiv mark og mange større næringsbygg med takflater er Østlandet godt egnet for utbyggingen av solkraft.

Veileder

Terje Østerud, Høgskolen i Østfold
Thomas Haugstenrød, Østfold Energi

Publisert 17. mars 2023 15:00 - Sist endret 25. mai 2023 15:12