Digital tvilling for HVDC utstyr

B23E03

De fire prosjektdeltakerne står på rekke.

Fra venstre: Torgrim Redi Haga, Jørn-Even Daniloff, Sebastian Kjønigsen, Nicolai Kristiansen

Om prosjektet

Når man 3D-skanner ulike komponenter i høy oppløsning vil det ved de aller fleste tilfeller bli relativt store datafiler. Grunnen til at datafilene blir så store er at en 3D-skanning er bygget opp av en gitt mengde trekanter, og om man ønsker høyere oppløsning vil det bli enda flere trekanter. Det man har erfart med dette er at om datafilene blir større så blir det vanskeligere å arbeide med. 

Det man ønsker ut fra vår oppgave er at det skal bli lettere å observere, behandle og redigere disse filene, uten kapasitetsproblemer fra ulike datamaskiner. Vi har i denne oppgaven foretatt oss ulike løsninger på hvordan man kan behandle disse datafilene på best mulig måte, og vi sett på hvordan man kan analysere disse. Komponenten som har vært utgangspunktet i denne oppgaven er en skadet topp toroide, og alle de ulike refleksjonene har tatt stilling til denne. Det har hovedsakelig blitt brukt Matlab for å utføre de ulike tiltakene for behandlingen av store datafiler. Til observasjon av topp toroiden har det blitt brukt AutoCAD Fusion 360 og AutoCAD Meshmixer.

Hovedgrunnlaget for denne oppgaven er denne skadde topp toroiden og hvordan man kan slippe å bytte ut disse uten at disse må sendes fra anleggsplassen, og tilbake til Nexans for observasjon. Ønsket er å kunne 3D-skanne topp toroiden der den befinner seg og sende denne filen tilbake til Nexans for vurdering om denne komponenten fortsatt kan være i daglig drift, eller ikke. Dette vil bli en enklere prosess om grunnlaget for behandling og håndtering av store 3D-filer er tilrettelagt.

Bilder:

  1. 3D-skanning av skadet topp toroide.
  2. Plassering av punkter på topp toroide.

Prosjektdeltakere

Torgrim Redi Haga
Jørn-Even Daniloff
Sebastian Kjønigsen
Nicolai Kristiansen

Om oppdragsgiveren

Nexans Norway AS er opprinnelig et fransk selskap som etablerte seg i Norge i 1915 under navnet Skandinaviske Kabel – og Gummifabrikker AS. Nexans Norway AS leverer kraft og kommunikasjonskabler, og er blant de ledende i verden når det kommer til høyspente sjøkabler. Hovedkontoret til Nexans Norway AS befinner seg i Oslo, mens fabrikkene er lokalisert i Halden, Langhus og Rognan. Selskapet har 1600 norske ansatte, 25 000 medarbeidere rundt omkring i verden og har nærvær i 38 land.

Produktene som produseres av Nexans Norway AS befinner seg i luften, på havbunnen, mellom ulike konstruksjoner og inne i bygninger. Disse produktene befinner seg bokstavelig talt over alt og de ønsker derfor at deres løsninger er bærekraftige. Nexans Norway AS er derfor en del av et globalt konsern og skal bidra til karbonnøytralitet. Dette er kun ett av deres ambisiøse bærekrafts mål.

Veileder

Publisert 17. mars 2023 14:56 - Sist endret 25. mai 2023 15:05