MFC i prefabrikkerte betongelementer

B23B05

De fire prosjektdeltakerne står på rekke. De har på seg like gensere.

Fra venstre: Erlend Bryn Bjørke, Sigrid Gleditsch, Magnus Fosshaug Christiansen, Robin Webjørnsen

Om prosjektet

Hensyn til miljøet krever økt bruk av biobaserte tilsetningsstoffer i betongproduksjonen. Dette kan gjøres ved bruk av mikrofibrillær cellulose (MFC), som er cellulosefibre fra norsk tømmer delt opp i millioner av små fibriller (100.000 ganger mindre enn et hårstrå).

MFC har vist seg å ha mange egenskaper som kan påvirke betongens mekaniske og fysiske egenskaper. Dette har ført til økende interesse for å undersøke MFCs potensial som tilsetningsstoff i betongproduksjonen.

Denne oppgaven vil fokusere på å benytte MFC som tilsetningsstoff i betongelementproduksjon og undersøke hvordan dette påvirker betongens mekaniske og fysiske egenskaper. Elementproduksjonen har strenge krav til betongens egenskaper i fersk og herdet tilstand. Målet med oppgaven er å få innsikt i hvordan MFC fungerer som tilsetningsstoff i betongproduksjonen og å evaluere dens potensial som et bærekraftig alternativ til konvensjonelle tilsetningsstoffer.

  1. SKB Synkutbredelsesmål

  2. Blanding av sats

  3. Egenutviklet avrivningstest

  4. Produksjon av avrivningsformer

Prosjektdeltakere

Erlend Bryn Bjørke
Magnus Fosshaug Christiansen
Sigrid Gleditsch
Robin Webjørnsen

Om oppdragsgiveren

Borregaard AS

Borregård er et multinasjonalt bioraffineri med salgsdistribusjon til 110 land.  De har mer enn 700 produkter i sin portefølje hvor 95% går til eksport. Raffineriets fokus på bærekraft og miljø posisjonerer Borregård blant de ledende i verden til å produsere miljøvennlige biokjemikalier. Selskapet satser stort på forskning og innovasjon med 70 ansatte fra hele verden bare på dette feltet. 

Borregaard har en tydelig strategi for å bidra til en mer bærekraftig verden gjennom utviklingen av grønne løsninger og har satt seg ambisiøse mål for å redusere sin egen klimapåvirkning.

I 2016 startet de satsning på MFC, en mikrofibrillær cellulose utvunnet av norsk tømmer, og ferdigstilte verdens første fullskala fabrikkanlegg i Sarpsborg.  

Veileder

Susana Garcia Sanfelix, Høgskolen i Østfold

Publisert 17. mars 2023 14:48 - Sist endret 31. mai 2023 09:39