Avrenningsfaktor for Ecodrain systemet under ekstreme værforhold

B23B04

De tre prosjektdeltakerne Parwiz Khalidi, Morten Viken Olafsen og Hawkar Shareef sitter ved siden av hverandre.

Fra venstre: Parwiz Khalidi, Morten Viken Olafsen og Hawkar Shareef.

Om prosjektet

I dagens urbane områder er det ofte et problem med oversvømmelser og generell dårlig overvannshåndtering i form av gamle og underdimensjonerte vannrørssystemer.
Dagens situasjon tilsier at vi kan forvente mer ekstremvær i form av både tørke og regn, dermed trenger vi bedre løsninger for å håndtere disse problemene i fremtiden.

Vi skal bruke Ecodrain modeller fra Rooftop AS, for å se hvordan avrenning, vekt av masser og plantevekst påvirkes med bruk av diverse fraksjoner plantejord og lette materialer. Målet vårt er å finne en god løsning på disse tre punktene. En jordmasse med god absorpsjonsevne som holder på vannet lenge, en lavere vekt med bruk av større mengder lette masser, og samtidig ha en plantejord som gir gode vekstvilkår til planter og busker. Klarer man å holde på regnvannet i plantekassene kan man forhindre oversvømmelser på gateplan ved å sikre at vannrørsystemer ikke blir overfylt. Samtidig kan man bruke dette overvannet til et grønnere bybilde.

Bilder:

  1. Testing av Ecodrain systemet.
  2. Beregning av nødvendige mengder materialer.
  3. Analyse av Ecodrain systemet.

Prosjektdeltakere

Parwiz Khalidi
Morten Viken Olafsen
Hawkar Shareef

Om oppdragsgiveren

Rooftop AS anvender moderne teknologi og teknikk for å optimalisere vanningseffekten av hver dråpe, og forbruke så lite som mulig for å holde frukt og grønt friskt og frodig. Rooftop AS kan anvende plantetyper som – foruten å produsere mat for mennesker – utgjør en viktig biotop for småfugler og bier. Bykjerner av asfalt og betong holder på varmen, og skaper “urbane hete-øyer”; inntil 5 C varmere enn omkringliggende bebyggelse. Gjennom utsondring bidrar plantene direkte til svalere temperatur i sonen over tak-overflaten. Planter produserer oksygen og reduserer karbondioksid i luften. I tillegg fanger bladene opp inntil 85 % av forurensende partikler i luften. Tiltagende urban tetthet begrenser grønne lunger på gateplan. Rooftop AS tar i bruk byenes flate tak, og kompenserer til en viss grad for den tette byutviklingen og skaper grobunn for kortreist mat, og mulighet for fornybar energi.

Veileder

Geir Torgersen, Høgskolen i Østfold

Publisert 15. mai 2023 08:02 - Sist endret 24. mai 2023 12:33