EXPO 2024: Har funnet løsningen på birøkternes største utfordring

Midd lever som en parasitt på bier, sprer ulike typer virus og gjør stor skade i bikuben. Dette har studenter ved Høgskolen i Østfold funnet en løsning på.

Fra venstre: Sander Bjørkevoll, Stine Kolsvik Losnedahl, Martin Hagetun Bore og Tobias Johansen.

Gleder seg til å vise frem bikubeprosjektet på EXPO. Foto: Elin Strand Larsen

Det er ikke mange frittlevende bier igjen i Norge. Det å bidra til en stor og sunn biebestand er viktig i et miljøperspektiv.

- Kunstig intelligens kan brukes til mye mer enn ChatGPT, forteller Tobias Johansen. Sammen med medstudentene Sander Bjørkevoll, Stine Kolsvik Losnedahl og Martin Hagetun Bore har han brukt siste året av bachelorstudiet i informasjonssystemer til å utvikle en mobilapp som kan varsle birøktere om middangrep i bikuben.

Overvåker bikuben med kamera

Et kamera som tar bilder av biene i det de flyr inn og ut av bikuben, kunstig intelligens som leser disse bildene og en mobilapp gir birøkteren tidlig beskjed om det oppdages midd på biene. På denne måten kan man kjapt komme i gang med mottiltak slik som syrebehandling av bikuben.

– Vi har involvert birøktere gjennom hele prosessen fra kameraløsning til ferdig app og de har gitt oss tilbakemelding på at de opplever appen som nyttig, da den kan løse et stort problem for mange birøktere, forteller Martin Hagetun Bore.

Student Stine Kolsvik Losnedahl legger til:

– Vi har sett at prosjektet kan dekke flere behov for birøkterne, slik som en dagbok hvor man kan notere utførte gjøremål fortløpende, som for eksempel fôring, høsting, dronningbytte og lignende. Denne informasjonen blir til statistikk slik at man kan følge utviklingen av bikuben over år.

Ved bruk av et kamera, kunstig intelligens og en mobilapp varsles birøktere om midd og sykdom i bikuben. Foto: Eksempelfoto fra appen i bikubeprosjektet.
Ved bruk av et kamera, kunstig intelligens og en mobilapp varsles birøktere om midd og sykdom i bikuben. Foto: Eksempelfoto fra appen i bikubeprosjektet.

Stiller ut på EXPO

Studentene skal vise frem prosjektet sitt på EXPO-utstillingen på Inspiria den 12. juni.

- Vi er stolt av arbeidet vårt og vi gleder oss å vise fram prosjektet vårt. Vi lover en spennende stand med quiz og bikube til fremvisning, sier Sander Bjørkevoll.

- EXPO er en messe hvor studentene våre får vist frem sine avsluttende bachelor- og masterprosjekter til næringslivet og alle med interesse for innovasjon, forteller Lars Emil Knudsen som er undervisningsleder ved Høgskolen i Østfold og en av EXPO-arrangørene. Nytt i år er størrelsen og lokasjonen for EXPO. - Med over hundre stands og prosjektpresentasjoner på Inspiria ønsker vi å nå bredt ut. Det er gratis og åpent for alle.

Spesielt ønskes næringslivet velkommen til å få et innblikk i hva studentene ved høyskolen har jobbet med – Vi ønsker mer samarbeid mellom næringslivet og høyskolen, understreker Knudsen. I tillegg til stands og presentasjon av studentprosjekter vil det være mulighet for speedintervjuer hvor bedrifter kan intervjue potensielle kandidater for fremtidige stillinger. Det vil også være prisutdeling innenfor flere ulike kategorier slik som årets bacheloroppgave, formidlingspris, næringslivs- og innovasjonspris.

Mer informasjon om EXPO på Inspiria: https://www.hiof.no/iio/om/aktuelt/arrangementer/2024/expo-iio-2024.html

Av Elin Strand Larsen
Publisert 6. juni 2024 15:10 - Sist endret 6. juni 2024 15:10